Anlık Bildirim

Rolls-Royce, uçak motorlarını ''böcek'' robotlarla tamir edecek

İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce, uçak motorlarının muayenesinde ve onarımında yardımcı olarak kullanılmak üzere böceğe benzeyen yeni robotlar geliştiriyor.

Rolls-Royce, uçak motorlarını ''böcek'' robotlarla tamir edecek
 

Dünyanın önde gelen motor üreticilerinden Rolls-Royce, motorların muayene ve bakım işlemlerinin de motorları üretmek kadar emek gerektirdiğini belirterek bu alanda artık yeni uygulamalardan faydalanmak istiyor. Bu amaç doğrultusunda Nottingham Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'ndeki uzmanlarla iş birliği yapan şirket hamam böceğine benzeyen bir robot geliştirdi. 


5 saatlik süreç 5 dakikada tamamlanacak 

Bu yılın başında motor geliştirme ve bakım sürecine ilişkin IntelligentEngine olarak isimlendirilen yeni programını duyuran şirket bu program kapsamında farklı teknolojileri motor dünyasına entegre etmeye çalışıyor. SWARM adı verilen küçük robot da bu programın bir parçası. Dün İngiltere'de başlayan havacılık fuarı Farnborough Airshow'da sergilenen SWARM isimli robot hareket kabiliyetine sahip olsa da henüz istenilen seviyede değil. Robotun boyutunun 10 milimetreye düşürüleceğini belirten araştırmacılar bu sayede motorun içinde neler olup bittiğini ve arızanın kaynağını çok daha kolay bir şekilde tespit edebileceklerini düşünüyor.


Şirketin fuarda tanıttığı tek robot SWARM değil. Rolls-Royce ayrıca yılana benzeyen bir robotu, SWARM'a eşlik etmek ve basit arızaları onarmak üzere geliştiriyor. Rolls-Royce'un teknoloji uzmanı James Kell'e göre her iki robotun da faaliyete geçmesi halinde geleneksel yöntemlerle 5 saat süren bir onarım işlemi 5 dakika gibi oldukça kısa bir sürede tamamlanabilir.


Tabi bu robotları, motor dünyasında aktif bir şekilde kullanılırken görmek için birkaç yıl daha beklememiz gerekecek zira araştırmacılar robotların boyutunu küçültmeye çalıştıklarını ve bu işlemin oldukça zor olduğunu belirtiyor. Yine de şirket vizyonu, minik robotların ilerleyen yıllarda birer tamir ustası haline gelebileceğini gösteriyor.



Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim