Anlık Bildirim

Kripto paraların yasal statüsü hakkında sert tartışmaların yapıldığı Rusya'da geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı, Bitcoin ve diğer kripto paraların yasal zeminini oluşturmak adına bir kanun taslağı hazırlamıştı. Rus yayın kuruluşu Vedomosti'nin raporuna göre ise kripto para madenciliği konusunda da benzer düzenlemeler için çalışmalar başlatıldı. Rapora göre Rus Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı kripto para madencilerini tespit edebilen bir sistem ve madenciliği hem devlet hem de madenciler için daha avantajlı hale getirecek düzenlemeler hazırlıyor. 1 Şubat'a kadar taslak haline getirilmesi ve meclise sunulması beklenen düzenlemeler ile Çin'de yetkililerin baskısı altında kalan madenciler Rusya'ya taşınabilir.


 

Hazırlanacak olan taslakta en dikkat çeken nokta madencileri tespit eden bir sistemin geliştirilmesi oldu. Yetkililer enerji verimliliği ve düzenli vergilendirme sağlamak için kripto para madencilerini tespit etmenin son derece önemli olduğunu vurguluyor. Geçtiğimiz yıl ekim ayında Para Piyasaları Dayanışma Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov'un da işaret ettiği bu sistem ile kişilerin; kripto para ticareti, elektrik tüketimi ve internet trafiği gibi veriler bir araya getirilecek ve kimlerin madencilik yaptığı tespit edilebilecek ancak teoride sistemin çalışmaması için bir problem görünmese de uygulamada sistemin istenilen performansı gösteremeyeceğinden endişe duyuluyor. 


Uygulamada sorunlar çıkabilir 

Bu endişelerin farkında olan Enerji Bakanlığı, Rus medyasına yaptığı açıklamada madencilik faaliyetlerinin tespitinin teknik olarak mümkün olduğunu ancak bu sürecin ekonomik açıdan uygulanabilir olup olmadığını araştırmaları gerektiğini ifade etti. Bakanlık ''Belki de sadece madencilik faaliyetini endüstriyel ölçekte gerçekleştiren büyük ağları izlemeye değer.'' ifadesiyle bireysel madencileri takip etmenin zorluğunun farkında olduğunu göstermişti.


Synergy Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Merkezi Müdürü Andrei Koptelov da madencilerin güç tüketimine veya internet trafiğine bağlı olarak takip edilmesinin çok zor olduğunu düşünenlerden. Koptelov elektrik tüketiminin bir madencilik işletmesi için mi yoksa hanelerin ısıtılması için mi kullanıldığının tespit edilmesinin imkansız olduğunu ayrıca tespit edilmek istemeyen madencilerin özel sanal ağlar aracılığıyla internet trafiğini şifreleyebileceğini belirtiyor. Böyle bir araç kullanılmasa bile internet trafiği verilerinin yetersiz olacağını savunan Koptelov'a uzmanlar da ''Bir tüketicinin kripto para madenciliği mi yaptığını yoksa bir dizi/film mi indirdiğini tespit etmek son derece zordur.'' ifadesiyle destek veriyor.''Bir tüketicinin kripto para madenciliği mi yaptığını yoksa bir dizi/film mi indirdiğini tespit etmk son derece zordur.''


Madencilere avantaj sağlayacak 

Tabi Rus yetkililer sadece bir takip sistemi vasıtasıyla madencileri tespit etmek istemiyor. Madencilerin faaliyetlerini yasal bir zemine oturtarak onlara kısmi güvence tanımak isteyen yetkililer ayrıca vergi avantajları da sağlayacak. Böylece madencilik faaliyetinde bulunan kişilerin herhangi bir tespite ihtiyaç duymadan faaliyetini yetkili makamlara kendiliğinden bildirmesi bekleniyor. Bunun karşılığında ise ilk kez madencilik faaliyetinde bulunan kişilere iki yıllık süreçte faaliyetlerinin kar ve zararını belirlemeleri için vergi muafiyeti tanınacak. İki yıllık sürenin sonunda kazanç vergisi ödeyecek olan madenciler KDV ödemeyecek.


Rus Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı hazırlamakta olduğu taslakta madencilere vergi muafiyeti imkanı sunsa da bu konu aslında yetkililerin henüz ortak  görüşe varamadığı bir husus. Maliye Bakanı Yardımcısı Alexei Moiseev geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, madencilere yönelik bir vergi muafiyetine gerek görmediklerini dile getirmişti. Yine benzer bir şekilde Enerji Bakanlığı'dan bir temsilci de Rusya'daki mevcut vergi düzenlemelerinin işletmeler için oldukça cazip olduğunu dile getirmiş ve ''Şu ana kadar hiç kimse madencilere neden vergi muafiyeti tanımamız gerektiğini açıklayamadı.'' ifadelerini kullanmıştı.


Tabi bu fikir ayrılıklarına rağmen yakın bir tarihte taslak meclisin önüne gidecek. Meclisin taslağı yasalaştırması halinde Rusya tarafından resmen tanınacak olan madenciler, özel vergi düzenlemelerinden faydalanabilirse bir dönem kripto paraları yasaklayacağı konuşulan Rusya bir anda kripto para madenciliği merkezi haline gelebilir. 


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim