Anlık Bildirim

 

21. yüzyılın en önemli bilim insanlarından olan ünlü teorik fizikçi Stephan Hawking 14 Mart tarihinde hayatını kaybetti ancak Hawking'in, ölümünden sadece iki hafta önce tamamladığı ve henüz yayımlanmayan çalışması 21. yüzyılın en önemli bilimsel keşiflerinden birine zemin hazırlayabilir. Times gazetesinin ulaştığı “A Smooth Exit from Eternal Inflation” başlığını taşıyan makale, Hawking'in en önemli bilimsel mirası haline gelebilir.


Geçmiş çalışmalarındaki sorunu çözmeyi hedefledi

Söz konusu makale Stephan Hawking'in temellerini 1983 yılında attığı ve o dönemden beri üzerinde çalıştığı evrenin büyük patlama(Big Bang) ile nasıl ortaya çıktığını açıklayan bir sorunu çözmeyi amaçlıyor. Çalışmasında çoklu evren teorisini bir adım daha ileri taşıyan Hawking, bir uzay aracının paralel bir evrenin varlığına dair kanıt toplamak için ihtiyaç duyacağı matematiksel hesaplamaları makalede sunmuş durumda. Makaleyi Hawking'le birlikte kaleme alan Thomas Hertog'un açıklamalarına göre ikilinin hedefi çoklu evren fikrini ''test edilebilir bir bilimsel çerçeveye'' dönüştürmekti.


Hawking'in daha önceki hesaplamalarına göre evren ufak bir noktadan, bugün içinde yaşadığımız şeyin bir prototipine doğru süreç içinde genişledi ancak bu teori her biri kendi evrenini yaratan sonsuz sayıda büyük patlamayı öngörüyor. Sonsuz sayıda büyük patlama ve bu patlamaların meydana getirdiği sonsuz sayıda evren düşüncesi ise ölçüm yapmanın imkansız olmasında ötürü bilim insanlarını paradoksa götürüyor.


Diğer evrenlere ait kanıtlar bulunabilir 

Durham Üniversitesi'nde kozmoloji profesörü Carlos Frenk, Hawking'in son çalışmasının önemini şöyle açıklıyor: Hawking'in makalesindeki ilginç fikre göre evrenimize nüfuz eden arka plan radyasyonu ile diğer evrenlere ulaşmamız mümkün. Bir evrene ait delillerin, evrenin başlangıcına uzanan arka plan radyasyonu ile tespit edilebileceğini belirten Hawking, ayrıca bu radyasyonun uygun sensörler ile donatılmış bir uzay aracı ile de tespit edilebilir olduğunu vurguluyor. Frenk'e göre bu fikirler diğer evrenlerin varlığına dair kanıt bulmak için nefes kesici bir umut sunuyor.


Hawking'in ölümünden iki hafta önce tamamlandığı açıklanan makale şu sıralar önde gelen bir bilimsel dergi tarafından gözden geçiriliyor. Derginin de makaleyi onaylayıp yayınlaması halinde ise Hawking'in Nobel Ödülü'nü kıl payıyla kaçırmış olabileceği belirtiliyor.  Profesör Thomas Hertog ve Profesör Carlos Frenk'in yanı sıra pek çok bilim insanın makaledeki bulguların kabul görmesi halinde Hawking'in Nobel Ödülü'nü almaya hak kazanacağını düşünüyor. 


Sayısız ödül ve nişan almasına karşılık pek çok kez Nobel Ödülü'ne aday gösterilse de ömrü boyunca Nobel Ödülü'nü almaya hak kazanamayan Hawking'in son bilimsel eseri insanoğlunun uzayı anlamlandırmasına ve diğer evrenleri keşfetmesine yardımcı olabilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4093 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim, çokluevren ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim