Anlık Bildirim

Telefon çekmeyen köyden drone'lu çözüm

Yüksekova'ya bağlı bir köyde telefonu çekmeyen vatandaşlar çözümü drone teknolojisinde buldu. Drone'la gökyüzüne çıkan telefon üzerinden cep telefonu konuşması yapıyor.

Telefon çekmeyen köyden drone'lu çözüm

Günümüzde dünyanın bir ucundan diğer ucuna anlık iletişim kurabilmek mümkün. Bugünün teknolojisiyle yüksek boyutlu veriler dahi milisaniyelik gecikmeler ile karşı tarafa aktarılabiliyor. Ancak bir tarafta yüksek hızlarla mobil internete bağlananlar bulunurken diğer tarafta telefonu hiç çekmeyenler bulunabiliyor.
Hiçbir mobil operatörün çekmediği Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine bağlı Akçalı köyünde vatandaşlar ilginç bir çözüm üretti. Köylüler drone aracılığıyla gökyüzüne çıkardıkları telefon üzerinden görüşme yapıyor.

Drone'la yükseğe çıkan telefon üzerinden konuşma yapılıyor

Bir köy sakini, drone’a bağladığı telefonunu 10 metre havalandırdıktan sonra GSM şebekesinden sinyal alabiliyor. Köylüler de drone’daki telefona Bluetooth ile bağlanıp görüşmelerini yapıyor. Drone’un sahibi, 10 dakikalık bir görüşme için 1 lira ücret alıyor.

Doğan Haber Ajansı açıklamalarda bulunan Ali Yücel Kaya sırf telefon çekmediği için drone aldığını belirterek, “Köyümüz ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen, hiçbir telefon şebekesi çekmiyor. Sırf bunun önüne geçmek için drone alıp telefonumu taktım. Drone havalandıktan sonra Bluetooth'la bağlanıp görüşme yapabiliyoruz. Günde bir kez köy meydanında, drone'u 10 metre havalandırıp, yakınlarıyla görüşmek isteyen vatandaşlara yardımcı oluyorum.” dedi.

Gece yarısı acil bir durum olduğunda örneğin hamile bir kadın olduğunda köy halkı drone’u kullanarak ambulans ve jandarmayı arıyor. Bu da süreci yavaşlatıyor. Köy sakinleri, vahşi hayvanlardan dolayı tepelere çıkamadıklarını mecburen bu yönteme başvurduklarını belirtiyor. Dünyada 5G teknolojisi konuşulurken 800 nüfuslu ve şehir merkezine 5 kilometre yakınındaki Akçalı köyü sakinleri GSM şebekesine bağlanabilmek için yetkililere çağrıda bulundu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5048 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
drone, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim