Anlık Bildirim

Trump imzayı attı: Çin'den ithal edilen ürünlere 60 milyar dolarlık ek vergi geliyor

Trump yönetimi Çin'in, Amerikan şirketlerinden çaldığı ticari sırları kullanarak geliştirdiği yüzlerce ürünü kapsayan yeni bir vergi düzenlemesi hazırlıyor.
Çinli üreticilerin Amerikan şirketlerine ait ticari sırları kullanarak ürün geliştirdiğini ve bu ürünleri ABD'de sattığını belirten ABD Başkanı Donald Trump, geçmiş dönemlerde yaptığı açıklamaları ile bu durumun cezasız kalmayacağını vurgulamıştı. Yaklaşık iki saat önce Beyaz Saray'da gerçekleştirilen basına açık toplantıda Trump, Çin'e yönelik yeni ekonomik uygulamaların yer aldığı memorandumu imzaladı. Bu imzayı ''Birçok ticari eylemin ilki'' olarak tanımlayarak Çin'e yönelik sıkı ticari düzenlemelerin yolda olduğunun sinyalini veren Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere ağır bir vergi yükü getiriyor.

Çinli şirketleri cezalandırıyor 

Çinli firmaların Amerikan şirketlerinin ticari sırlarını çalarak ürün geliştirmesine tepki gösteren Trump yönetimi, Amerikan şirketlerinin yaptığı milyarlarca dolarlık Ar-Ge harcamalarına karşılık Çinli şirketlerin doğrudan üretime geçmesinden şikayetçiydi. Çin hükümetinin bu konuda herhangi bir yaptırım uygulamamasına dikkat çeken yetkililer, Çin'in bu umursamaz tavrının Amerikan şirketlerinin, Çin şirketleri karşısındaki rekabet gücünü düşürdüğünü belirtiyordu. Donald Trump da ABD-Çin dış ticaret açığının 2017 yılında 375 milyar dolara yükselmesini Çinli şirketlerin fikri mülkiyet hırsızlıklarına dayandırıyordu.
Trump'ın imzaladığı memorandumun hedef aldığı ürünlerin de fikri mülkiyet hırsızlığı ile geliştirilen ürünler olması bekleniyor. ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi 15 gün içinde yeni gümrük vergisi düzenlemesinin kapsadığı ürünlerin listesini yayınlayacak ve bu listedeki ürünlerin ABD'de satılması için artık toplamda 60 milyar dolara varan ek vergileri ödemesi gerektiği belirtiliyor. Tabi daha önce Trump'ın danışmanlarının yaptığı açıklamalar Çin'den ithal edilen ürünlere yönelik yeni vergi tarifesinin 30 milyar dolarlık ek vergi ödemesi gerektirebileceği yönündeydi. Trump'ın imzaladığı düzenleme ise bu tahmini miktarı ikiye katlamış durumda.

Yüzlerce ürüne ek vergi 

Ticaret Temsilciliği Ofisi'nin yayınlayacağı listede 100'den fazla ürünün ve henüz piyasaya sürülmeyen 1300 mal türünün yer alması beklenirken ayakkabıdan elektroniğe farklı kategorilerde ürünlerin bu listede yer alması mümkün. Ürünlerinde Çin'den ithal edilen bileşenleri kullanan ABD'li üreticiler ise söz konusu ürünlere yeni gümrük vergilerinin uygulanması halinde zor durumda kalmaktan endişe duyuyor.
Tabi Donald Trump, yeni düzenlemeleri içeren metni imzalayarak dünyanın en büyük ihracatçısı olan Çin ile ABD arasında yeni bir ekonomik savaşın fitilinin ateşlemiş oldu. Yakın tarihte Çin'e karşı ABD tarafından uygulanan en büyük ekonomik eylemlerden biri de olacak olan vergi düzenlemesine Çin'den misilleme gelmesi de şaşırtıcı olmayacak. Uzmanlar Çin'in, ABD tarım ürünlerini hedefleyerek yeni vergi tarifelere karşı misilleme yapma olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4488 kez okundu.
17 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
çin, ABD ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim