Anlık Bildirim

Türkiye'nin hava kirliliği haritası açıklandı: Havası temiz sadece bir il var

Türk Toraks Derneği, düzenlediği toplantıda Dünya Sağlık örgütünün belirlediği limitlere göre Türkiye'nin kirlilik haritasını çıkarttı. Haritaya göre 81 ilin 80'inde hava kirliliği mevcut.

Türkiye'nin hava kirliliği haritası açıklandı: Havası temiz sadece bir il var Tam Boyutta Gör

Türk Toraks Derneği, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği oranlara ve limitlere göre havası kirli ve en temiz kentleri açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği oranlara göre (PM10) Türkiye’de havası temiz tek şehir Rize oldu.

İstanbul, Ankara İzmir’in ilçe düzeyinde kirlilik haritasına baktığımızda da en kirli ilçelerin İstanbul’da Göztepe, Esenyurt ve Aksaray; Ankara’da Sıhhiye ve Kayaş; İzmir’de ise Bornova ve Bayraklı olduğunu görüyoruz. İstanbul Esenyurt’ta yaşan bir kişi geçtiğimiz yıl 240 gram, Ankara Sıhhiye’de yaşayan bir kişi ise geçtiğimiz yıl 255 gram zehirli toz solumuş.

Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, “Dünya Sağlık Örgütü’nün görünmez katil olarak tanımladığı ve dünyada her yıl 3 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan bu sorunun ülkemizde de tanınmasını, duyulmasını ve bu sayede her an soluduğumuz zehirli havanın artık son bulmasını istiyoruz” dedi.

Türkiye’de hava kirliliğine yol açan fosil yakıtların kullanılmasına bağlı olarak 2876 erken ölüm, 4311 hastane yatış ve yılda 3 milyar euroyu aşan bir sağlık harcaması gerçekleşiyor.

Yenilenebilir Enerji ve Toplu Taşıma Vurgusu

Dünya Sağlık Örgütü Çevre Bilimleri bölümünden Dr. Annette Prüss, dünyada her yıl hayatını kaybeden 7 milyon insandan 3 milyonunun açık havada bulunan kirlilik nedeniyle öldüğüne dikkat çekti. Hava kirliliğine karşı nasıl önlem alınması gerektiğine vurgu yapan Prüss şunları söyledi: “DSÖ olarak biz hava kirliliğini halk sağlığı aciliyeti ilan etmiş vaziyetteyiz. Hava kirliliği iklim değişikliğine de etki ediyor. Acilen yaşam tarzımızı değiştirmemiz lazım. Enerji kaynaklarımızı yeniden değerlendirmemiz ve daha temiz enerji kaynaklarına yönlenmemiz gerekiyor. Özellikle özel araçlar yerine toplu taşıma ile ilgili kararlarımızı yaşarken almamız lazım.

 20'nin altında tek şehir var: Rize. Sağlık Bakanlığı limitlerine göre havası kirli olanlar gri renkte gösterilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü PM10’da 20’nin üzerindeki değerler kirli olarak kabul görürken TC Sağlık Bakanlığı PM10’a göre 48 üzerindeki değerler kirli olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü limitlerine göre son bir yılda partikül madde açısından sadece Rize ilinde sınır aşılmamış. Geri klan illerde hava kirliliği yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının limitlerine göre 80 ilin 53’ünde hava kirliliği mevcut.

Hava Kirliliği Takip Uygulaması

Türkiye’deki tüm illerin hava kirliliğinin takip edilebildiği “Nefesiniz Cebinizde” aplikasyonunun tanıtımı da yapıldı. Son 24 saatin verilerini gösteren aplikasyon ile havadaki zehirli tozun miktarı tespit edilebiliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
42633 kez okundu.
54 kişi, toplam 56 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yeşil enerji, Enerji ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim