Anlık Bildirim

Uber, halka arz ile 120 milyar dolar değerine ulaşabilir

Önümüzdeki yıl halka arz edilmeyi planlayan Uber, teknoloji dünyasının en büyük halka arzlarıdnan birine imza atabilir. Şirket halka arz ile birlikte 120 milyar dolar değerine ulaşacak.

Uber, halka arz ile 120 milyar dolar değerine ulaşabilir Tam Boyutta Gör
 

2009 yılında taksilere alternatif bir yolculuk uygulaması olarak hizmet sunmaya başlayan Uber, şu anda günde 15 milyon sürüş ve yemek teslimatı gerçekleştiriyor. Dünya genelinde 70 ülkede faaliyet gösteren şirket son olarak bazı noktalarda elektrikli bisiklet ve scooter kiralama hizmeti de sunmaya başlamıştı. Şirket CEO'su Dara Khosrowshahi bu yılın başlarında yaptığı açıklamasında Uber'in 2019 yılında halka arz edilebileceğini açıklamıştı. Wall Street Journal'ın haberine göre bu halka arz, toplanılacak yatırımla birlikte dünyanın en büyük halka arzlarından biri olabilir.


120 milyar dolarlık piyasa değeri bekleniyor 

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs ve Morgen Stanley'den yetkili isimlerin yaptığı açıklamalara göre halka arz ile birlikte şirketin piyasa değeri 120 milyar dolara ulaşabilir. En son ağustos ayında Toyota'dan yatırım alan ve değerlemesinin 72 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen Uber için 120 milyar dolarlık piyasa değeri inanılmaz bir büyümeyi işaret ediyor. Geçtiğimiz ay Reuters'a konuşan Dara Khosrowshahi Uber kadar büyük olup da Uber kadar hızlı büyüyen bir şirket olmadığını belirtmişti. Bankaların raporları, şirket CEO'sunun açıklamasını tamamlar nitelikte.


Tabi yatırım bankaları halka arz sürecini yönetme işinin üstlenmek için şirketleri ikna etmeye çalışırken çok yüksek rakamlar vadedebiliyor. Bu nedenle 120 milyar dolarlık beklentinin gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceğini ancak halka arz ile birlikte görebileceğiz ancak yakın tarihli diğer halka arzlara baktığımızda bankaların açıklamalarının pek de gerçekçi olmadığını görüyoruz. 


Xiaomi ve Snap beklentileri karşılayamamıştı  

Snapchat uygulamasının çatı şirketi Snap geçtiğimiz yıl mart ayında halka arz edilmiş ve halka arz ile birlikte 3.5 milyar doların üstünde yatırım toplamıştı. Şirketin piyasa değeri de 31.4 milyar dolara ulaşmıştı. Halka arzdan sadece birkaç ay önce yatırım bankalarının tahminleri ise şirketin piyasa değerinin halka arz ile birlikte 40 milyar dolara ulaşacağı yönündeydi. Snap'in şu anki piyasa değeri ise 9 milyar dolar.


Temmuz ayında halka arz edilerek Hong Kong borsasında işlem görmeye başlayan Xiaomi ise daha büyük bir hayal kırıklığı ile karşılaşmıştı. Dünyanın önde gelen akıllı telefon üreticilerinden Xiaomi'nin, halka arz ile birlikte 100 milyar dolar piyasa değerine ulaşması bekleniyordu ancak şirket ilk işlem gününde bu hedefin yarısına, 54 milyar dolar piyasa değerine ulaşmakla yetindi. 


Tabi hem Xiaomi hem de Snap kendi sektöründe çok ciddi rakiplerle mücadele ediyor. Uber ise sektöründeki diğer rakip uygulamalardan çok daha güçlü ve lider konumda. Bu durum Uber'in gerçekten rekor bir halka arz süreci geçirmesini sağlayabilir. Yine de şirketin değerini halka arz sonrasında yatırımcılar belirleyecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim