Anlık Bildirim

Uyku, öğrenciler için neden çok önemli?

Haberimizi okuduktan sonra fark edeceksiniz ki, uyku sadece öğrenciler için değil herkes için fazlasıyla önemli. Öğrenilen bilgilerin hafızada pekişmesinde düzenli uykunun rolü büyük.
Öğrencilerin en yaygın alışkanlıklarından biri de sınavdan hemen önce sabahlara kadar çalışmak. Özellikle de son gün... Ama bu pek de iyi bir alışkanlık değil. Hiç çalışmamaktan iyi olabilir belki ama sizi daha başarılı kılacak yollar var.
Öğrenilen bilgilerin beyinde pekişmesi için uyku hayati öneme sahip. Bu konuda deneklerle çalışan araştırmacılar onları iki gruba ayırıyor. İlk grup yeni kelimeler öğreniyor ve normal saatlerinde uyuyor. Aynı kelimeleri diğer grup da öğreniyor. Ama bütün gece uyanık kalıyorlar. Birkaç gün sonra gruplar sınava alınıyor. Bu birkaç günlük süreçte iki grup da normal şekilde uyuyor. Buna rağmen 1. grubun kelimeleri çok daha iyi hatırladığı gözlemleniyor. Göreceğimiz üzere uykunun öğrenme üzerindeki etkisi büyük. Uyurken ders çalışamıyor olsak da beynimiz çalışmaya devam ediyor. Uyanıkken çalıştıklarımızın karşılığını almak için uyumamız gerekiyor.
 
Araştırmanın yapıldığı laboratuvarda deneklerin beyin aktivitelerini gösteren ekranlar da bulunuyor. Uykunun dil gelişimine etkisiyle ilgili araştırmada, rüya görülen REM aşaması haricindeki derin uyku aşaması (SWS) üzerinde duruldu. SWS safhası, kelime, dil bilgisi ve diğer bilgilerle ilgili hafıza oluşturma ve bu bilgiyi koruma işlevlerine sahip.

Düzenli uyku, güçlü hafıza!

Beyindeki hipokampus bölgesi, uzun vadeli hafızayı pekiştirmeye yarayan neokorteks bölgesiyle sürekli etkileşim halindedir. Nitekim yeni bir kelime öğrendiğinizde, hipokampus beyne ilk kodlamayı yaparken o bilgiyi pekiştirmek ve diğerleriyle bağlantısını kurmak için neokorteks bölgesinin devreye girmesi gerekiyor. 
Hipokampus ile neokorteks arasındaki bağlantıda, beyin etkinliğini gösteren 3'er saniyelik çok sayıda dalga kalıbı bulunuyor. Dalga kalıpları, yeni bilgilerle eskilerin ilişkilendirilmesini gösteriyor. Dolayısıyla sayıları ne kadar fazlaysa bilgiler de o kadar iyi pekiştirilmiş demektir. Elbette genetik faktörler de bunu etkiliyor. Üstelik ne zaman uyuyup uyanacağımızı belirleyen vücut saatimiz açısından genetik faktörler önemli. Öğrenme ve kavrama potansiyelimizden üst düzey verim alabilmek için vücudumuzun doğal döngüleriyle uyumlu hareket etmemiz gerekiyor.
Hayat tarzı, çevre şartları veya genetik nedenlerle uykusu düzenli olmayan insanlara, geceleri ortamı adeta bir mağara içi gibi karanlık hale getirecek koyu renkli kalın perdeler öneriliyor. Gündüzleri de parlak ışık uykunuzun açılması için işe yarayabilir. Böylece gün içindeki doğal aydınlık ve karanlık döngüsünü taklit etmiş olursunuz. 
Çocuklardaysa derin uyku (SWS) süresi daha uzun. Onların yeni bir dil gibi şeyleri daha hızlı öğrenmesinin sebebi de bu olabilir. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim