Anlık Bildirim

Venezuela'nın kripto parası Petro için ön satışlar başladı

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun ilk kez aralık ayında açıkladığı Petro isimli kripto paranın satışı başladı. Peki Venezuela'nın Petro'dan beklentisi ne?

Venezuela'nın kripto parası Petro için ön satışlar başladı Tam Boyutta Gör
 

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, geçtiğimiz yıl aralık ayında ABD'nin yaptırımlarını aşmak, ekonomik kriz ortamından kurtulmak ve Venezuela bolivarındaki değer düşüşünün önüne geçmek için ülkenin kendi kripto parasını oluşturacağını açıklamıştı. Petro adı verilen bu kripto paranın ülkedeki petrol rezervlerinin yanı sıra altın ve elmas gibi emtialarla da destekleneceğini açıklayan Maduro, Petro aracılığıyla Venezuela'nın finansal işlemler gerçekleştirebileceğini ve Batı ülkelerinden yatırım alabileceğini de vurgulamıştı. Bugün itibariyle ön satışların başladığı Petro'ya Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden yatırım bekleniyor.


Her Petro'nun arkasında bir varil petrol olacak 

Ülkede ''kripto para müfettişi'' olarak görevlendirilen Carlos Vargas, her bir Petro'nun bir varil petrol ile destekleneceğini ve Petro'nun değerinin petrolün fiyatıyla bağlantılı olacağını açıklasa da Petro aslında Venezuela'nın içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamından çıkması için son çare olarak görülüyor. Ortalama asgari ücretin 5 euro civarında olduğu ve insanların temel gıdalara ve ilaçlara ulaşmakta güçlük yaşadığı Venezuela'da 2018 sonunda enflasyon oranının yüzde 13.000'e ulaşmasından endişe duyuluyor. Petro aracılığıyla ülkenin nakit sıkıntısının bir nebze olsun giderilebileceği belirtiliyor.


Latin Amerika merkezli haber kaynaklarından Telesur'a göre şu an toplam 82.4 milyon adet Petro joteni(token) bulunuyor. Nicolas Maduro daha önceki açıklamalarında toplam değeri 6 milyar doları aşan 100 milyon Petro üretileceğini açıklamıştı. Şu an için toplam değeri 38.4 milyon dolar olan Petro'ların(yaklaşık 640 bin adet) ön satışı başlamış durumda. Ön satış ve henüz tarihi belirlenmeyen halka açık satış süreçlerinin tamamlanmasının ardından bir miktar daha Petro üretilecek ve 100 milyon hedefine ulaşılacak. Bitcoin ve Ether gibi bazı kripto para birimlerinde olduğu gibi Petro için herhangi bir madencilik çalışması ise söz konusu olmayacak. Yani Petro'ların sayısı 100 milyon ile sınırlı kalacak.


Türkiye'den de yatırımcılar var 

Venezuela Cumhurbaşkanı, Petro ile dış borçların kapatılabileceğini ve ülkenin ekonomik sıkıntıları aşabileceğini belirtse de ülkedeki muhalif gruplar, bir kripto paranın ülkenin petrol rezervlerine bağlanmasını ve diğer ülkelerin bunu satın almasını son derece sakıncalı buluyor. Hükümetin, Petro ihracatı ile petrol üzerinden borçlanacağını vurgulayan muhalifler, ayrıca hükümetin dışarıdan borç almak için oluşturulan yasal düzenlemelere de aykırı hareket ettiğini belirtiyor. Carlos Vargas'ın açıklamalarına göre ise bu iddialar gerçeği yansıtmıyor. Vargas ayrıca Türkiye, Katar, Avrupa ve Amerika'dan pek çok yatırımcı ön satış sürecinde Petro satın almak için sıraya girdiğini ifade ediyor.



Tabi Petro'nun geleceğini şu an için kestirmek zor ancak Venezuela'nın, bu hamleyle birlikte kendi kripto parasını çıkaran ve satışa sunan ilk ülke olarak tarihe geçeceği kesin. Petro'nun, Maduro'nun beklediği gibi Venezuela'yı yaptırımlardan koruyan ve ülkenin ekonomik refahını tesis eden bir para birimi mi olacağını yoksa muhalif grupların altını çizdiği gibi ''Venezuela petrolünü satmanın farklı bir yolu'' mu olduğunu ilerleyen günlerde Petro'nun kullanıma geçmesiyle birlikte göreceğiz. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim