Anlık Bildirim

Yapay zekanın ''kişilik bozuklukları'' tedavi edilebilir

Kansas Devlet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gelecekte yapay zekalarda ortaya çıkabilecek potansiyel kişilik bozuklukları için tedavi yöntemleri öneriyor.
Yapay zekanın eğitilme sürecinde kendisine verilen verileri değerlendirirken kendi yargılarını oluşturabileceği biliniyor. Bath Üniversitesi’nde bilgisayar uzmanı olan Joanna Bryson dediği gibi yapay zeka insanlardan öğreniyor ve insanların değer yargılarını benimseyebiliyor. Bu durumun en önemli örneği geçtiğimiz ay MIT tarafından duyurulan Norman isimli psikopat yapay zeka. Psikopat olması için eğitilen Norman, kendisine gösterilen her şeyin arka planında ölümü arıyor. Microsoft'un Twitter üzerinden kullanıma sunduğu Tay isimli yapay zeka ise kullanıcıların ırkçı ve küfür dolu mesajlarının ardından bu mesajları analiz etmiş ve 24 saat içinde ırkçı ve küfürbaz bir yapay zeka haline gelmişti.

İnsanlara benzer şekilde tedavi edilebilir 

Bu iki örneğin de gösterdiği gibi gelecekte yapay zekanın potansiyel kişilik bozuklukları nedeniyle tedavi edilmesi gerekebilir. Tabi yapay zekanın fişini çektiğimizde kişilik bozukluklarını da ortadan kaldırmış oluyoruz ancak Kansas Devlet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, uzun vadede işe yaramayan bu çözüme tedavi alternatifleri sunuyor. Araştırmacılara göre günümüzde insanlara uygulanan tedavi yöntemlerinin benzerleri yapay zekalar için de gündeme gelebilir.
Sunulan tedavi yöntemlerinden ilki 1960'lı yıllardan beri uygulanan bilişsel davranışçı terapi. Bu tedavi ile kişilerin sahip oldukları olumsuz inanç ve düşüncelerin yerine kişinin hayatını kolaylaştıracak olumlu bir bakış açısı ortaya koyuluyor. Yapay zekanın bu yöntemle tedavisinde ise eğitilme sürecinde kullanılan ve kişilik bozukluğuna neden olan verilerin yerine farklı verilerle tekrardan eğitilmesi gerekebilir.
Araştırmacıların önerdiği bir diğer tedavi yöntemi ise ödüllendirme metoduna dayanıyor. Bu yöntemde de yapay zekanın davranışlarını manipüle etmek amaçlanıyor. Yani dışarıdan teşvik veya farklı bir müdahale ile yapay zekanın yaptığı olumsuz davranışı tekrarlamaması; olumlu davranışı ise sürdürmesi sağlanacak.
Tabi araştırmacıların sunduğu çözümler şu an için oldukça kısıtlı. Yapay zekanın henüz yolun başında olduğunu da düşünürsek tedavi yöntemlerinin test edilmesi için araştırmacıların pek fazla şansı olmadığını da söyleyebiliriz. Öte yandan yapay zeka destekli robotun bir psikoloğun muayenehanesinde koltuğa uzanması fikri kulağa oldukça ilginç geliyor. Yine de araştırmacıların hazırladığı makale ilerleyen yıllarda önemli bir kaynak haline gelebilir zira yapay zekanın yer aldığı kıyamet senaryolarının yaşanmaması için bu tip kişilik bozukluklarını engellemek son derece önemli. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim