Anlık Bildirim

Yeni keşif AIDS tedavisinin etkisini arttırabilir

Bilim dünyasının odaklandığı önemli hastalıklardan AIDS’e dair olumlu gelişmeler gelmeye devam ediyor. Son buluş sayesinde mevcut tedavilerin başarısı artabilir.
Yeni keşif AIDS tedavisinin etkisini arttırabilir
 
HIV virüsünün neden olduğu insanda bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olan AIDS hastalığı her ne kadar oldukça tehlikeli ve tedavisi geciktiği halde öldürücü olsa da araştırmacılar gün geçtikçe hastaların hem daha kaliteli hem de uzun yaşayabilmesini sağlayabilecek tedavi yöntemleri ve keşifler yapmaya devam ediyor.

Fransa’nın Montpellier Üniversitesi’ndeki araştırmacıların son çalışması da gelen bu umut verici haberlerden. Şu an yapılan tedavilerde her ne kadar etkin HIV virüsünü taşıyan savunma hücrelerimizden T hücresi adı verilen hücreler yok edilerek bünye virüsten büyük oranda temizlense de bazı HIV enfeksiyözleri T hücrelerinin içinde saklanabiliyor ve ilaçlar da kendisini saklayan bu virüslere dokunamıyor. Bu sebeple de tedavi bırakıldığı anda hastalık tekrar nüksettiğinden hastalar oldukça maliyetli olan bu ilaçları bir ömür kullanmak zorunda kalıyor.

Gizli virüsler tespit edilebiliyor!

Son deneyde ise CD32a adı verilen bir proteini üreten hücrelerin aynı zamanda gizli HIV taşıyıcısı olduğu farkedildi. 12 AIDS hastasından alınan kanlardan CD32a proteinini sentezleyen hücreler antikor yardımı ile kandan uzaklaştırılıp incelendiğinde bu hücrelerin HIV virüsünü taşıdığı keşfedildi. Ne yazık ki yine de bütün gizli HIV virüslü hücrelerin tespit edilemediği de gelen diğer bilgiler arasında. Buna rağmen çalışma AIDS tedavisinde çok önemli bir adım görülüyor zira araştırmacılar keşfin çok büyük bir gelişme olduğunun altını çizdi.
Yeni keşif AIDS tedavisinin etkisini arttırabilir
 
Ayrıca 1996 yılından bu yana bu alanda yapılan çalışmalar arasında gizli virüs içeren hücreleri tanımlamada önemli bir adım olarak tanımlanan bu çalışma sayesinde ‘’kick and kill’’ denilen yöntemle yani önce gizlenen bu virüsleri aktifleştirip ardından aynı diğer aktif virüs hücrelerine olduğu gibi normal ilaçlarla bu hücreler de ortadan kaldırılabilir. Son olarak araştırmacıların buluşa dair bulguları arttırmak amacıyla HIV’in daha çok etkilediği mide ve lenf düğümleri üzerinde çalışmalar yapacaklarını da belirtelim. Çalışmaların günlük hayata etkisini ise ne zaman görüleceğine dair bir bilgi ise henüz mevcut değil. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim