Anlık Bildirim
 
HIV (Human Immunodeficiency Virus ), kabaca AIDS’e yol açan bir virüs çoğumuzun bildiği üzere. Bununla birlikte toplumda AIDS’in öldürdüğü bilgisinin aksine HIV’in bağışıklık sisteminin çalışmasını engellemesi sonucu gelişen sekonder enfeksiyonlar hastaların ölümüne sebep olmakta.
Öyle ki geçtiğimiz yıl 1 milyon insan AİDS kaynaklı enfeksiyonlar yüzünden yaşamını yitirdi. Üstelik aynı yıl 1.8 milyon hastanın daha nu rahatsızlığa yakalanması sonucunda dünya genelindeki hasta sayısı 36.7 milyona tırmandı. Ne üzücüdür ki 36.7 milyonluk bu devasa rakamın 2.1 milyon gibi azımsanamayacak bir kısmını doğum sırasında, anne karnında veyahut da emzirme döneminde HIV pozitif annelerinden bu virüsü alan çocuklar oluşturuyor.

Mevcut tedavi yöntemi

Şu an için hastanın virüs yükünün azaltılması ve sekonder enfeksiyonlara karşı da bireyin CD4 lenfositlerinde sayıca artış hedefleyen tedavilerle hastaların ömrü daha öncesine nazaran bir hayli uzamış durumda. Buna karşın yine de HIV ile mücadelede en önemli hususlardan birisi kuşkusuz bu retrovirüsün yayılmasını engellemek olsa gerek.

Kenya'daki seks işçilerinden yola çıkıldı

Waterloo Üniversitesi’nde yeni AIDS vakalarını engelleme amacıyla yola çıkan bilim adamlarının çalışması Kenya’daki seks işçileri üzerinde başlamış. Kenya’daki çalışanların bir çok HIV virüsüyle karşılaşmasına karşın AIDS’e kapılmadığını farkeden araştırmacılar HIV’e karşı yılmadan mücadele eden lenfositlere sahip bireylerin bu rahatsızlığa kapılmadığı bilgisi ışığında yeni bir yöntem arayışına koyulmuş.

Tel bebek benzeri ilaç


Üniversite’nin profesörlerinden Emmanuel Ho çalışmada bireyin immün sistemini güçlü tutmayı temel hedef olarak belirlemiş ancak mevcut ilaçların HIV’e çoğunlukla maruz kalınan genital bölgeye ulaşamadığı engeliyle karşı karşıya kalınca çareyi ilacı doğrudan gerekli bölgeye uygulamakta bulmuş
Bunun için çoğumuzun çocukken tel kullanarak yaptığı insan figürlerine benzer forma sahip bir ilaç geliştiren Ho’nun ekibinin tekniğinde kolları andıran yapılar implantın vajinal bölgede tutunmasını sağlarken, sıtma tedavisinde de bağışıklık sistemini güçlendirme amaçlı kullanılan hidroksiklorokinin yavaş yavaş salınarak bölgedeki dokunun savunmasının güçlendirilmesi amaçlanmış. Görünüşe göre Emmanuel Ho'nun belki de çocukluk döneminde onun için bir eğlence olan uğraşısı milyonların kurtulmasında faydalı olacağa benziyor.
Hayvanlar üzerinde olumlu sonuçlar alarak motivasyonu yükselen ekibin yeni hedefi ise çözümün tek başına etkili olup olmayacağı ve tedavi alanında kendine edineceği yerin tespit etmek. Eğer yeni çalışma başarılı olursa HIV'in önlenmesi konusunda oldukça ekonomik ve bgüvenilir bir yönteme kavuşmuş olacağız. Umarız araştırma olumlu sonuçlanır. İlerleyen günlerde gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5047 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bebek, hiv ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim