Anlık Bildirim

Yerin derinliklerinde katrilyonlarca ton elmas keşfedildi

Haberimizdeki çalışma, Dünya'nın derinliklerinde tahmin edilenden 1000 kat daha fazla elmas olabileceğini gösteriyor. Bu elmasları yüzeye çıkaramasak da bir yerlerde bolca bulunduğunu biliyoruz artık.
Elmasların, reklamcıların inanmamızı istediği kadar eşsiz olduğundan emin olmayın. Bu eşsizlik söylemine bir darbe geldi bile. Ses dalgalarını kullanan jeologlar, yerin derinliklerinde muhtemelen bir katrilyon ton civarında elmas olduğunu keşfettiler.
Çalışma, uluslararası araştırma ekibinin bir jeolojik sorunu çözmek üzere yola çıkmasıyla başladı. Bilim insanları sismik hareketleri inceleyerek gezegenin farklı kısımlarını oluşturan kaya türlerini bulabilir. Temel olarak, depremlerin veya volkanik hareketlerin sonucunda ortaya çıkan ses dalgaları, farklı kaya türlerinde farklı hızlarda hareket eder ve orada olanları betimleyebilir.
Kratonlar, tektonik plakaların merkezinden 320 km kadar derine uzanan köklere sahiptir. Ayrıca yeryüzündeki en eski ve en sarsılmaz levhalardır. Çalışmanın yazarı Ulrich Faul diyor ki, "Kratonik köklerden geçen ses dalgaları, tahminlerimizden çok daha hızlıydı. O halde bir sorun var dememiz gerekiyordu. Proje böyle başladı."
Ekip kratonik köklerde neler olduğunu anlamak istiyordu. Bu amaçla Birleşik Devletler Jeoloji Araştımaları Kurumu ve diğer kuruluşlardan veri topladılar. Amaçları dalgaların kratonlar aracılığıyla nasıl yayıldığının üç boyutlu modelini oluşturmaktı. Sadece belli kayalıklar, aynı ses dalga hızlarını üretiyordu. Buna göre kratonlar yaklaşık % 1-2 oranında elmas içermeliydi. Bu büyük bir rakam olmayabilir ancak Dünya'daki tüm kratonların hacmine baktığımızda, 1 katrilyon tondan fazlasına denk geliyor. Bu, bilinenden yaklaşık bin kat daha fazla elmas olduğunu gösteriyor. Ancak bu elmaslara tam olarak ulaşamıyoruz. Keza günümüz teknolojisiyle yerkürenin bu kadar derinine inmek mümkün değil.
Geochemistry, Geophysics, Geosystems dergisinde yayımlanan araştırma bize elmaslarla dolu bir yaşam vaat etmiyor. Fakat yerin derinliklerinde onlardan çok olduğunu artık biliyoruz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10068 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
mit, jeoloji ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim