Anlık Bildirim

Zihinle kontrol edilen robotik kol ilk kez laboratuvar dışında test edilecek

2005 yılında kanser nedeniyle kolunu kaybeden Johnny Matheny, ABD Savunma Bakanlığı'nın 120 milyon dolarlık finansman sağladığı zihinle kontrol edilen robotik kolu test eden ilk kişi olacak.

Zihinle kontrol edilen robotik kol ilk kez laboratuvar dışında test edilecek Tam Boyutta Gör
 

Protezlerin gelişmesiyle birlikte bilim kurgu filmlerindekine benzer, insanların robotik uzuvlara sahip olduğu gelecek hayali daha gerçekçi görünmeye başlıyor. Tabi bu hayalin ötesinde robotik uzuvlar; kaza ya da hastalık nedeniyle herhangi bir uzvunu kaybetmiş insanlar için çok daha anlamlı. 2005 yılında kanser nedeniyle kolunu kaybeden Johnny Matheny de bu insanlardan biri. Matheny'nin en büyük avantajı ise robotik uzuv teknolojisinde belki de yeni bir dönemin kapılarını aralayacak olan bir teste katılmış olması. Johny Matheny, ABD Savunma Bakanlığı tarafından 120 milyon dolarlık finansmanın sağlandığı ve Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nın geliştirdiği zihinle kontrol edilebilen gelişmiş robotik kolu ilk test eden kişi olacak.


İlk kz laboratuvar dışında test edilecek 

Aralık ayında robotik kolu teslim alan Johny Matheny, robotik kolu laboratuvar ortamı dışında test eden ilk kişi olurken yıl boyunca robotik kol ile yaşamaya çalışacak ve robotik kolun ihtiyaçlara ne ölçüde cevap verdiğini deneyimleyecek. Yaklaşık 10 yıllık bir geliştirilme sürecine sahip olan robotik kol projesi ile tamamen doğal bir motor fonksiyonu sunmak adına beynin sinirsel faaliyetleriyle kontrol edilebilen protezlerin oluşturulması hedefleniyor. Hedeflerin gerçekle ne kadar örtüştüğünü test edecek olan John Matheny, test ile  kolun teknik açıdan kabiliyetli olup olmadığını ve beyin tarafından ne kadar iyi kontrol edildiğini ölçecek.


Tabi robotik kol ifadesi bilim kurgu filmlerini akla getirse de Matheny'nin test edeceği robotik kol sınırsız, çok güçlü bir uzuv değil. Hatta Matheny, kolu ıslatmama veya araba kullanırken kolu kullanmama gibi kullanım senaryolarını kısıtlayan bazı kısıtlamalara uymak zorunda. Bu kısıtlamaların dışında Matheny'nin kolu her türlü kullanım için test etmesi ve robotik kol ile neler yapılabileceğini keşfetmesi bekleniyor. Yalnızca zihin ile kontrol edilebilen robotik kolun Matheny'nin hayatında neleri değiştireceği araştırma için en önemli unsurlardan biri.


Farklı alanlarda kullanılabilir 

Testin başarıyla sonuçlanması yani robotik kolun zihin ile kontrolü kolay ve günlük kullanımda kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olduğun sonucuna varılması halinde robotik kolun protez dünyasında devrim yaratacağı düşünülüyor. İstenilen sonucu almaları halinde  Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar yine benzer şekilde zihinle kontrol edilen robotik el, robotik bacak gibi projeler üzerinde yoğunlaşmayı ve ticari üretim için çalışmalar yapmayı planlıyor. Öte yandan projenin başarıya ulaşması sadece uzvunu kaybeden kişiler için umut ışığı olmakla kalmayacak aynı zamanda uzayda yolculuk gibi insanoğlunun önünde biyolojik engellerin olduğu noktalarda da robotik uzuvlar ve makineler kullanılabilir.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim