Anlık Bildirim

IBM, kupon sitesi Groupon'a patent davası açtı

ABD'nin en önemli teknoloji şirketlerinden IBM, sık sık patent davalarıyla gündeme geliyor. Şirket bu kez de alışveriş için indirim kuponları sağlayan Groupon'a dava açtı.

IBM, kupon sitesi Groupon'a patent davası açtı Tam Boyutta Gör
 

Teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinden IBM, ABD'de son 25 yıldır en çok patent alan şirket konumunda. Sadece geçtiğimiz yıl 9 bin 43 patent alan şirket haliyle sık sık patent davalarıyla gündeme geliyor. Kullanıcılarına alışverişlerde kullanılmak üzere indirim kuponları sağlayan web sitesi Groupon da IBM'nin patent davalarından nasibini alanlar arasında. İlk olarak 2016 yılında yargı organlarına taşınan patent mücadelesi için IBM, Groupon'un 167 milyon dolar tazminat ödemesini istiyor.


Dört patent için 167 milyon dolar 

ABD'nn Delaware eyaletindeki bir federal mahkemede tazminat talebinde bulunan IBM avukatı John Desmarais, Groupon'un, IBM'ye ait dört farklı patenti ihlal ettiğini belirtiyor. Desmarais'in açıklamalarına göre ihlale konu olan patentler IBM tarafından Google, Facebook ve Amazon gibi şirketlere lisanslanmış durumda ancak Groupon ile herhangi bir lisans anlaşması yapılmadı. Şirketlerin patentleri kullanma karşılığında 20 ila 50 milyon dolar arasında ödeme yaptığını belirten Desmarais, Groupon'un da bugüne kadar patentlerden faydalandığı için 167 milyon dolar ödemesi gerektiğini düşünüyor.


Groupon avukatı David Hadden ise IBM'nin açtığı patent davasının, fikri mülkiyet hakkının sınırını aştığını dile getirdi. Söz konusu dört patentten ikisinin 80'lerin popüler internet servis sağlayıcısı Prodigy tarafından kullanıldığını belirten Hadden bu patentin internet dünyasının temelini oluşturduğunu dolayısıyla IBM'nin tekelinde olamayacağını vurguluyor. Patentlerden en yakın tarihli olanı ise kullanıcıların Facebook veya Google hesaplarıyla bir web sitesine giriş yapabilmelerini sağlayan oturum açma teknolojisi. Hadden'e göre bu patent de küresel interneti kapsama gücünden yoksun.


David Hadden ayrıca IBM'nin patent alma faaliyetini bir gelir modeli olarak kullanmasından şikayetçi. Hadden'e göre IBM olabildiğince fazla patent alıp lisanslamak veya çok sayıda patent davası açarak ciddi anlamda gelir elde ediyor. Buna karşılık Bloomberg'ün raporuna göre ise patent almak çok kazançlı bir faaliyet olsa da bu faaliyet IBM'nin tüm gelirlerinin sadece yüzde 2'lik kısmını oluşturuyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim