Anlık Bildirim

İsrail kripto paraları varlık sınıfında değerlendirip vergi alacak

İsrail Vergi Dairesi(ITA), kripto paraları ''yalnızca yatırım amaçlı kullanılan gayrimaddi varlık'' değerlendireceklerini ve kripto para ticaretinden elde edilen gelirden vergi alacaklarını açı

İsrail kripto paraları varlık sınıfında değerlendirip vergi alacak Tam Boyutta Gör
 

Bitcoin ve diğer kripto paraların ticareti üzerinden elde edilen gelirin vergilendirilmesi, son zamanlarda dünya genelinde hükümetlerin eğildiği önemli konulardan. Danimarka, Hindistan ve Japonya kripto para ticaretinin vergilendirilmesi için somut adımlar atarken dün İsrail Vergi Dairesi(ITA) de kripto paraların ticaretinden vergi alacağı yönündeki iddiaları doğruladı. ITA'nın açıklamasına göre kripto paralar, para birimi sınıfında değil varlık sınıfında yer alacak ve kripto para ticaretinden elde edilen gelirler için yatırımcılar sermaye kazancı vergisi ödeyecek.


Yüzde 47'ye varan vergi oranları 

ITA konuyla ilgili olarak net açıklamaların yer aldığı bir genelge paylaşırken kimlerin ne oranda vergi ödeyeceği ile ilgili de detaylar genelgede yer aldı. Genelgeye göre özel yatırımcılar kripto para satışından elde ettikleri gelirin yüzde 25'ini, kripto para satışını iş modeli haline getiren işletmeler ise bu satışlardan elde ettikleri gelirin yüzde 47'sini vergi olarak ödeyecek. Genelgede kripto paralar ''gayrimaddi varlık'' olarak değerlendirildiğinden özel yatırımcılar kripto paralar için KDV ödemeyecek ancak işletmelerin yüzde 17 oranında KDV de ödemesi gerekiyor. Ayrıca kripto para madencileri de satıcı sınıfında yer alarak KDV ödeyecekler listesine alınmış durumda.


Tabi özellikle işletmeler için oldukça yüksek olan vergi oranları kripto para satışı ile ayakta kalan işletmeleri bir hayli sarsacak gibi görünüyor. Bu duruma dikkat çeken Ziv Sharon & Company'den Avukat Shahar Strauss, kripto paralarla ilgili vergi düzenlemesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Bazı Pasifik adalarında, sadece küçük bir gruba hitap eden para birimlerine yatırım yapmanın İsrail Vergi Dairesi tarafından vergiden muaf tutulduğunu belirten Strauss, bununla birlikte çok daha yaygın olan dijital para birimlerine böylesine yüksek vergi oranlarının getirilmesi ile ''ekonomik gerekçelerin görmezden gelindiğini'' vurguladı.


Öte yandan ITA'nın paylaştığı genelge şu an için ICO'lara yönelik bir vergilendirme modeli içermiyor ancak hem ocak ayında yayınlanan bir diğer genelge hem de son genelgedeki bazı ifadeler yakın bir zamanda ICO'lara yönelik düzenlemelerin de geleceğinin habercisi niteliğinde. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim