Anlık Bildirim

Açık Kaynak Kod terimi 20. yaş gününü kutluyor

Teknolojik hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen "Açık Kaynak Kod" terimi ilk olarak 1998 yılında karşımıza çıktı ve bugün tam yirminci yaş gününü kutluyor.

 

Açık Kaynak Kod terimi 20. yaş gününü kutluyor

Açık kaynak kodlu yazılım siz farkında olmasanız bile hayatınızda bir yerde mutlaka yer alıyor. Raspberry Pi meraklıları açık kaynak yazılımdan faydalanıyor. Aynı şekilde, açık kaynak yazılım elimizden düşürmediğimiz Android akıllı telefonların çekirdeğini oluşturuyor.

Açık Kaynak 20 yaşında 

Mozilla Firefox, Opera, ve Google Chrome’un temelini oluşturan Chromium tasarısı gibi popüler tarayıcılar bile açık kaynak kodlu. Linux ise geliştiriciler için tam bir kilit noktası. Uzun lafın kısası, açık kaynak kodlu yazılım pek çok yerde kullanılıyor. İşte tüm bu teknolojileri aynı potada eritmek için kullandığımız “açık kaynak” deyimi bugün tam 20. Yaş gününü kutluyor.

Açık Kaynak teriminin doğuşu 

Kullanıcıların bir programın kaynak kodunu görüntüleyebildiği “özgür yazılım” anlayışı zaten Richard Stallman ve Özgür Yazılım Vakfı tarafından hayatımıza girmişti. Ancak 3 Şubat 1998 yılında, Açık Kaynak Girişimi’nin ilk üyeleri “açık kaynak” terimini adlandırmak ve benimsemek için bir araya geldi. Böylece açık kaynak, o tarihten bu zamana kadar uzanan dönemde geliştiricilerin yanında oldu. Olmaya da devam edecek.

Artık donanımda da var 

Linux'ün yaratıcısı Linus Torvalds da bu terimi kısa sürede benimsedi ve Linux Foundation’un çalışmaları açık kaynak kodun etrafında dönmeye başladı. Zaman geçtikçe açık kaynak büyüyerek sadece yazılımla sınırlı kalmayıp donanımı da içerisine kattı.

1998 yılında hayatımıza giren bu terim artık teknolojik hayatın, dolayısıyla da bizim hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bunu da sayısız organizasyon, geliştirici, ve bilgisayar kullanıcılarının çalışmaları sayesinde başardı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3173 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Linux, işletim sistemi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim