Anlık Bildirim

Amazon'u dolandıran çifte 6 yıl hapis cezası verildi

Amazon'un iade politikasını kötüye kullanarak 1.2 milyon dolar değerinde ürün çalan ve bu ürünleri satarak 750 bin dolarlık kazanç sağlayan ABD'li çifte yaklaşık 6 yıl hapis cezası verildi.
Amazon'un iade politikası ülkemizdeki kullanıcılar da dahil olmak üzere dünya genelinde internetten alışveriş yapan kişilerin oldukça faydalı bulduğu bir uygulama. Müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmak isteyen şirket; ürünün hasar gördüğünü, hatalı olduğunu ya da kendisine ulaşmadığını(çalındığını) söyleyen kullanıcılara yeni ürünler gönderirken çoğu zaman hasarlı ürünün iadesini talep etmiyor. Bu uygulama müşteriler için oldukça avantajlı olsa da kötüye kullanmaya da açık. Şirketin iade politikasını kötüye kullanan ABD'li bir çifte verilen ceza ise kötüye kullanmanın önüne geçebilir.

1.2 milyon dolarlık zarar 

ABD'nin Indiana eyaletinde yaşayan 38 yaşındaki Erin Joseph Finan ve Leah Jeanette Finan çifti, 2014-2016 yılları arasında Amazon'da yüzlerce sahte hesap kullanarak oyun konsolları, akıllı saatler, dizüstü bilgisayarlar ve kameralar başta olmak üzere 2.700'den fazla elektronik ürün satın aldı. Çift daha sonra ürünlerinin hasar gördüğünü veya kapılarının önünden çalındığını söyleyerek Amazon'dan yeni ürün talebinde bulundu. Ürünleri ücretsiz olarak değiştirmeyi kabul eden Amazon, çifte yeni ürünler gönderirken çift bu ürünleri 29 yaşındaki satıcı Danijel Glumac'a sattı.
Çifte iade ettiği ürünler nedeniyle Amazon 1.2 milyon dolarlık zarara uğrarken çift ise bu ürünleri Glumac'a satarak 750 bin dolarlık kazanç elde etti. Dolandırıcılığı fark eden Amazon, çift hakkında suç duyurusunda bulundu ve ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Tanya Pratt geçtiğimiz günlerde olayla ilgili kararı verdi. Erin ve Leah Finan sırasıyla 71 ve 68 ay hapis cezasına çarptırılırken Danijel Glumac'a ise kara para aklama ve çalıntı malları satma suçundan 24 aylık hapis cezasına hükmedildi. Ayrıca üç sanığın toplamda 1.2 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.
Kararla ilgili açıklama yapan Savcı Josh Minkler, ürün iade programını kötüye kullanarak faillerin sadece kazanç elde etmediğini aynı zamanda diğer tüketicileri daha yüksek ücretler ödemek zorunda bıraktığını açıkladı. Kararı caydırıcılık açısından doğru bulan Minkler ''Dolandırıcılık yoluyla online alışverişin rahatlığını istismar etmek isteyen kişiler bu davayı hatırlasın. Yakalanacaksınız, yargılanacaksınız ve uzun süre hapishanede kalacaksınız.'' dedi. 

Yeni uygulamalar gündemde 

Bu olayın Amazon tarafındaki yansıması ise şirketin iade politikasını biraz daha sıkı hale getirmesi şeklinde kendisini gösterdi. Şirket artık ürünlerin hasar gördüğü iddiasıyla çok fazla para iadesi ya da yeni ürün talebinde bulunan kullanıcıları platformdan uzaklaştırmaya çalışıyor. Şirket ayrıca ürün iadesi talebinde bulunurken diğer tüketicilerden çok daha farklı bir sebep gösteren kişilere de iade yapmamayı planlıyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8663 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
İnternet, amazon ve
2 etiket daha e-ticaret Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim