Anlık Bildirim

Diyanet açıkladı: Bitcoin dinen uygun değil

Diyanet İşleri’ne yöneltilen "Sanal Paraları Yatırım Amaçlı Almak Caiz midir?" sorusuna yanıt verildi. Diyanet, sanal paraların dinen uygun olmadığını açıkladı. İşte açıklamanın tamamı:

Diyanet açıkladı: Bitcoin dinen uygun değil Tam Boyutta Gör

Sanal para birimlerinin helal mi haram mı olduğu tartışmaları uzun bir suredir devam ediyor. Konu ile ilgili olarak sorulan bir soru üzerine Diyanet İsleri Yüksek Kurulu Başkanlığından açıklama geldi.

Sanal Paraları Yatırım Amaçlı Almak Caiz midir?

Bitcointalk forumunda yer alan görsele göre Diyanet İşleri’ne yöneltilen, "Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?" sorusuna "Sanal paraların alım satımının yapılmasının şu aşamada dinen uygun değildir." yanıtı verildi.


Diyanet'ten yapılan açıklamada bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değeri devlet otoritesi tarafından belirlenmeli ya da altın gibi zati bir değere sahip olması gerektiği belirtildi. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yapısı ise bu açıklamaya ters düşüyor.

Sanal paraların değer kazanıp kaybederken şeffaf bir nedene sahip olmaması, kara para aklama amacıyla yaygın bir şekilde kullanılması gibi nedenlerden ötürü en azından şimdilik sanal paraların alım ve satımını yapmanın dinen uygun olmadığı vurgulandı.

İşin dini boyutu bizim bilgi alanımıza girmediği için bu konuya net bir yorum yapamıyoruz ancak “Sanal paralar helal mi haram mı?” sorunu internet üzerinden arattığımızda çıkan sonuçlarda net bir ifade bulunmadığını görüyoruz.

Geçtiğimiz ay Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen Kripto Para Birimleri konulu bir konferansta konuyu dini açıdan ele alan Doç. Dr. Süleyman Kaya “Sistem kara para aklama gibi kötü faaliyetlere zemin hazırlamaya çok müsait. Ancak devlet şu anda tamamen karşı değil. Karşı olsaydı ATM konulmasına izin verilmezdi. Bu konuda verilen fetvalar da olumsuz yönde. Kripto para biriminin iktisaden de fıkhen de doğru olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Google’da ilk çıkan sonuçlara baktığımızda da ikrailimmeclisi.com’da yer alan ifadelerde sanal paranın caiz olmadığı belirtiliyor. Fetvameclisi.com’da yer alan yazılı fetvada ise oldukça çarpıcı. Nureddin Yıldız, sanal paraların tamamen boş iş olduğu vurgulayarak “İlke olarak bu tür gelişmeleri vakti boş, parası kıymetsiz olanların işi olarak görüyorum. Biz elimizdeki reel paranın bile hesabından çekiniyoruz. Böyle şeylerle meşguliyeti enerji ve umut israfı olarak görüyorum” açıklamasını yaptı.

Bu tür hassas konularda dini yorum yaparken internet üzerinden çıkan sonuçlara bakarak yorumlamak yerine akademik araştırmalar yapıp elle tutulur bilgilerden yararlanmak gerekiyor. Bu nedenle forumlarda, dini yorum sitelerinde ve sosyal medyada yer alan yanıtlara şüpheyle yaklaşmak daha doğru olacaktır.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
21944 kez okundu.
122 kişi, toplam 127 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Bitcoin (BTC), bitcoin helal mi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim