Anlık Bildirim

A-Data PD03, PD02, BC02, FP01 ve PD10 USB flaş disk incelemesi

Ülkemizde daha çok hız aşırtmaya elverişli Vitesta DDR bellekleriyle tanınan A-Data, USB flaş disklerden, hafıza kartlarına kadar geniş bir yelpazede üretim yapmakta. Ürünlerinde kalite ve uygun fiyatın bir arada olduğu A-Data'nın bir süredir USB bellek ve hafıza kartı çeşitleri de ülkemizde satılmaya başladılar. Firmanın USB bellekleri arasında 4GB gibi yüksek kapasiteli modellerin yanısıra parmak izi okuyucu veya USB diskte ne kadar boş alan kaldığını gösteren bir ekrana sahip özel modeller de bulunuyorlar.

A-Data'nın gerek fonksiyonlarıyla gerek kapasiteleriyle ilgi çekici olan 5 farklı USB belleğini inceleme ve karşılaştırma fırsatı bulduk. Bu incelememizde A-Data'nın parmak izi ile şifreleme özelliğine sahip FP01 MYFLASH (2GB) modeli, USB disk içerisinde kalan boş alanı ve diskin ismini görüntüleyecek bir ekranı bulunan BC02 MYFLASH (2GB) modeli, tasarımı ve hızıyla dikkat çekici bir ürün olan PD03 MYFLASH (2GB) modeli, 4GB kapasitesiyle göz dolduran PD02 MYFLASH (4GB) modeli ve döner tasarımı dışında bir özelliği bulunmayan PD10 MYFLASH (2GB) modeli flaş disklerini yakından tanıyacağız.

Disklerin genel görünümü, fonksiyonları ve kutu içeriği

İncelemeye ilgimi en çok çeken model olan PD03 MYFLASH (2GB) Oriental ile başlayalım. 512MB, 1GB ve 2GB kapasitelere sahip 3 farklı model halinde satışa sunulan PD03, hem hızıyla hem de görünüşüyle A-Data'nın diğer USB flaş disk modellerinden ayrılan bir ürün. İncelemeye katılan modeller içerisinde en yüksek yazma ve okuma hızlarına sahip olan PD03, üzerindeki desenlerin kullanıcı tarafından değiştirilmesine olanak veren bir tasarıma sahip.

Ürünle beraber, USB flaş diski Windows 98'e de tanıtabilmeniz için gerekli sürücülerin bulunduğu bir mini CD, USB uzatma kablosu, flaş diskin üzerindeki haricinde ek olarak verilen 1 adet çiçek deseni ve oldukça şık bir bileklik geliyor. Belleğin üzerindeki desenleri değiştirmek oldukça kolay. Desenlerin üzerine geçirilen sert ve şeffaf plastikten imal edilmiş kılıfı çıkartmak yeterli oluyor. Belleğin ön kapağını çıkartırken, desenleri koruyan kılıfın çıkması gibi bir durum söz konusu değil. Zira desenlerin üzerindeki kılıf, gövdeye ön kapağa nazaran çok daha sıkı kilitleniyor. PD03'ün koruyucu kapağında dahi desen bulunuyor. Bu disk, görünüşü ve hızıyla yakınlarınıza özel günlerde verebileceğiniz iyi bir hediye seçeneği oluyor.

Üzerinde diskin içerisindeki boş alanı ve diske atadığınız ismi gösterebilen bir ekranı bulunan BC02 MYFLASH (2GB) Show Me Disk, ekranının çalışabilmesi için pile ihtiyaç duymuyor. Disk bilgisayarınıza bağlı olmasa bile, içerisinde ne kadar boş alan olduğunu ve ismini okuyabiliyorsunuz. Kutu içeriği, Windows 98 sürücülerinin bulunduğu mini disk ve USB uzatma kablosundan ibaret olan ürün, A-Data'nın performansından daha çok taşıdığı ekran fonksiyonuyla öne çıkan bir ürünü. BC02, aynı PD03'de olduğu gibi 512MB, 1GB ve 2GB kapasitelere sahip 3 ayrı model olarak satışa sunulmuş durumda.

FP01 MYFLASH, üzerinde parmak izi okuyucusu bulunan ve içerisindeki bilgileri parmak izinizle güvenlik altına alan bir USB bellek. İncelemede yer verdiğimiz ilk 2 ürün gibi 512MB, 1GB ve 2GB kapasiteye sahip 3 farklı modeli bulunan FP01'in parmak izi okuyucusunun çalışabilmesi için herhangi bir sürücüye ihtiyacı bulunmuyor. Kutu içeriği sürücü ve şifre yönetim programının bulunduğu bir CD ve USB uzatma kablosundan ibaret olan ürünü, herhangi bir yazılım kurmanıza gerek kalmadan Windows ME ve üzeri her işletim sisteminde takar takmaz kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

10 farklı kişiye kadar parmak izi tanımlama yapılabilen FP01'i bilgisayarınza takar takmaz karşınıza parmak izinizin sorgulandığı bir ekran geliyor. Cihazın sahip olduğu okuyucu üzerinden parmağınızı kaydırarak, parmak izinin cihaz tarafından taranmasını sağlıyoruz. Eğer eksik bir tarama yapıldıysa parmak izimizi tekrar taratmamız isteniyor. Belli bir süre sonunda bir çok başarısız deneme yapıldıysa bu sefer, klavye ile şifre girişi istenen bir paralo sorgulama ekranı görüntüleniyor.

Parmak izi haricinde ürüne şifre seçeneğininde eklenmesi iyi düşünülmüş, zira eğer parmak izi okucuyucu zarar görürse bilgilerinizi kurtarmak için bir seçeneğiniz daha oluyor. FP01'in parmak izi okuma ve benzeri fonksiyonları oldukça hızlı işliyor. Tarama işlemi dahil bilgilere ulaşmanız 10 saniyeden az sürmekte. Ürün de bizim gözlediğimiz tek sorun FP01'i bir kez bilgisayara tanıtıp bilgi erişimi sağlayıp, çıkartıp tekrar geri taktığınızda; parmak izi okuma programı çalışmayabiliyor. Parmak izi okuma programının çalışması için oturumu kapatıp tekrar açmanız gerekiyor. Ofisimizde FP01'i 3 farklı makinada denedik ve aynı sorunla karşılaştık. Belki bizden kaynaklı bir sorundur fakat 3 farklı makinada da aynı sorunu yapması, cihazın içerisinde yüklü yazılımda bir arıza olabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor.

PD10 MYFLASH (2GB), dönebilen kapaklı tasarımı haricinde ne hız olarak ne de kapasitesiyle bir farklılığa sahip. PD02 MYFLASH (4GB) modeli flaş disk ise 4GB'lık kapasitesiyle dikkat çeken bir model. Firmanın diğer USB disk modellerinde en yüksek kapasite 2GB ken PD02'de kullanıcıya 4GB depolama alanı sunuluyor. Bu ihtiyacını zolan tüm programları ve belgeleri yanınızda taşımanız için oldukça yeterli bir depolama alanı.

Test sonuçları ve genel değerlendirme

USB belekleri, sıralı yazma, sıralı okuma, rastgele yazma ve rastgele okuma hızlarını ölçerek karşılaştırdık. Sıralı yazma ve okuma testlerinde HDTach'dan yararlanırken, rastgele yazma ve okuma işlemleri için içerisinde 2735 adet dosyanın yer aldığı toplamda 303MB yer tutan bir klasörü flaş disklere kopyalayıp daha sonrasında da flaş disklerden geri sabit diske aktardık.

Sıralı yazma ve okuma testleri, film veya sıkıştırılmış bir paket gibi byük bir dosyanın diske aktarımı ve diskten okunması sırasında geçen süreyi ve sonuç olarak saniye başına yazılan veri büyüklğünü ölçerler. Sıralı okuma ve yazma testlerinde diskin, direk okuma ve yazma hızı etkin rol oynar. Rastgele erişim süresinin pek bir önemi yoktur. Bu testte tasarımıyla da dikkat çekici bir ürün olan PD03 Oriantel yazma ve okuma hızıyla 1.'liği alırken, 4GB kapasitesiyle PD02, 2.'liğe oturdu. Gerek ekran, gerek parmak izi okuma gibi fonksiyonu olan diskler birbirlerine yakın sonuçlarla 3. ve 4. sırada yer alırken döner kapaklı tasarımıyla en düşük seviye ürün olan PD10, oldukça düşük okuma ve yazma değerleriyle sonuncu oldu.

Rastgele yazma testinde disklerden sadece 3'ü ayakta kalabildi. PD03 Oriental, yine en iyi değerlere imza atarken 2.'de değişmedi ve 4GB kapasiteli PD02, PD03'e yakın değerlerle yine 2.'liği aldı. Parmak izi okuyuculu FP01, 1. ve 2.'nin çok uzağında bir değerle 3. olurken, döner kapaklı PD10, rekor derecede kötü bir süre 38 dakika ile 4. oldu.

Rastgele yazma testini, 2735 adet küçük boyutlu dosyayı USB flaş diske kopyalayarak gerçekleştirdik. Bu testte üzerinde ekranı bulunan BC02, tasarım hatası yüzünden sınıfta kaldı. Disk ortalama 3-4 dosyada bir, ekranını tazelemek için 3 sn boyunca kopyalama işlemine ara veriyor. Bu kopyalama işlemi hariç 40 dakikadan fazla bir sürenin sadece ekran tazelemesi için harcandığı anlamına geliyor ki biz bu diski hiç teste sokmayarak rastgele yazmaya uygun değil notu verdik.

Eğer MP3 dolu bir klasörü USB diske taşıyorsanız fazla kafanıza takmanıza gerek olmayan bir sorun. Fakat olur da bizim gibi 2725 adet e-postayı diske kopyalamaya kalkarsanız, 1 saatte yakın bir süre beklemeyi göze almalısınız. Gerçi ekranı bulunmamasına rağmen döner kapak dizaynına sahip PD10'da da sonuç pek farklı değil, en yakın rakibinden 3 kat daha yavaş rastgele yazma hızına sahip.

Rastgele okuma testinde yazma testini geçemeyen ekranlı model BC02'ye yer vermedik. Zira içine bilgi yazılamıyorsa okumanın da pek bir anlamı yok. Bu testte ilginç olan parmak izi okuyuculu FP01'in yazma testinde 4. ye 3 kat fark atarak 3. olurken, okuma testinde 4. olması. PD03'ün 1., PD02'nin ise 2. olduğu okuma testinde ilk iki değişmezken üçüncülüğü yazma testinde oldukça kötü bir performans sergileyen döner kapaklı PD10 aldı.

A-Data'nın taşıdıkları özelliklerle, hızıyla veya kapasitesiyle ön planda olan 5 farklı USB flaş diskini yakından tanıdık. Ayrıca bu disklerin birbirlerine karşı olan performans farklılıklarını da yakından inceledik. Görüleceği gibi ekran veya parmak izi okuma gibi ek özellikleri bulunan diskler, performans isteyenleri tatmin etmekten uzaktalar. Özellikle ekranlı diski rastgele yazma testindeki başarısızlığı kabul edilebilecek gibi değil. Eğer sizin için özellikler ön plandaysa performanstan ödün vermeniz gerekiyor.

2GB kapasitesi, değiştirilebilir desenleri ve performansıyla PD03, testin en başarılı USB diski oldu. 4GB kapasitesiyle PD02'de PD03 Oriental'a yakın sonuçlara imza atarak eğer sizin için kapasite önemliyse fazla bir performans kaybınız olmadan isteğinize ulaşabileceğinizi gösterdi. dönebilir kapaklı PD10 ise fiyatı uygun fakat performans arayanların uzak durması gereken bir ürün.

Testte yer alan ürünlerin KDV dahil satış fiyatları şöyle;

  • PD03 Oriental 2GB Modeli 107 YTL, 1GB modeli 62YTL, 512MB Modeli 43YTL
  • PD02 4GB kapasiteli model 230YTL
  • BC02 Ekranlı diskin 2GB modeli 119YTL, 1GB modeli 72YTL, 512MB modeli 47YTL
  • FP01 Parmak izi okuyuculu diskin 2GB modeli 119YTL, 1GB modeli 72YTL, 512MB modeli 47YTL
  • PD10 döner kapaklı diskin 2GB modeli 95YTL, 1GB modeli 51YTL, 512MB modeli 29YTL
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim