Anlık Bildirim

AGP ekran kartıyla SLI sistem kurabilmek mümkün

Çift ekran kartı kullanabilmeye yönelik çalışmalar 90'lı yılların son çeyreğinde ortaya atılan ve iki ekran kartı ile 2 kat performans alabilmeyi hedefleyen bir düşünceydi. Fikir babalarından biri olan 3DFX firması özellikle içine düştüğü finansal zorluklar ve diğer bazı sebeplerden dolayı bu sistemi yaygınlaştıramadan kepenklerini indirimek zorunda kaldı. Fakat 3DFX zamanında adını yavaş yavaş duyurmaya başlayan günümüzde ise endüstrinin en büyük grafik işlemci üreten firması haline gelen Nvidia'nın 3DFX'in işsiz kalan mühendislerinin bir bölümünü bünyesine katması ile birlikte bugün SLI (Scalable Link Interface) olarak bildiğimiz basit tabiri ile çift ekran kartını sistemlerde kullanabilmeye olanak tanıyan teknolojisinin de bu sayede çehresi değişmiş oldu. PCI-Express veri yolunun sistemlerde kullanılmaya başlandığı 2004 yılı ile birlikte ekran kartlarının bu sürece dahil olması SLI için ivme kazandırıcı bir etken oldu. Nvidia'nın ortaya koyduğu SLI mimarisine karşılık rakip ATi'de kendi çift ekran kartı kullanımına izin veren teknolojisi olan Crossfire'ı yarattı. Yine Nvidia'nın nForce 4 yonga seti ile birlikte kullanımına başlanan SLI teknolojisi ile ATi'nin kendi çözümü olan Crossfire teknolojisi aslında beklenildiği ilgiyi de görmedi. Zira çift ekran kartları sistemlerin artan maliyetleri, uygulama tarafında ki özellikle oyunlarda hedeflenen desteklerin ortaya konamaması gibi nedenlerden ötürü çift ekran kartları sistemler bilgisayar kullanıcılarının büyük bir bölümü için hayal veya "zenginin ve malı züğürdün çenesi..." sözünden öteye de açıkçası pek gidemedi. Hatta Half-Life'ın yaratıcı firması Valve'nin Steam kullanıcıları üzerinde yaptığı bir ankete göre, çift ekran kartı kullanan kullanıcıların toplam kullanıcılara oranı bir elin parmaklarını geçemeyecek derecede düşük seviyelerde. Ama yinede birçok kişinin hayellerini süslemeye devam eden çift ekran kartlarına yönelik olarak Nvidia tarafından güzel bir haber geldi zira yapılan çalışmalar sonucunda 2 adet PCIe ekran kartı ile kurulan SLI sistemin aslına baklırsa AGP ve PCIe kombinasyonu ile de kurulabileceği ortaya çıktı.

Son gelen bilgilere göre, AGP ve PCIe ekran kartları ile SLI sistem kurabilmek mümkün. Aslında bu haber bizim daha önce forumlarımızda verdiğimiz, yurt dışında özellikle de Tayvan kökenli bazı firmaların ürettiği AGP kökenli bazı ekran kartlarının üzerine koydukları SLI uyumludur logosunu da anlamlaştırıyor. Tabi bu noktada asıl önemli soru şu, kullancılarına AGP ve PCIe desteğini aynı anda sunabilme yeteneğine sahip anakart var mı? Forumlarımızda özellikle dahili bileşenler kısmına aşina olan kullanıcılar bilirler, zira son derece farklı ve ilginç özellikleri biraraya getirmesi ve bu kombinasyonları kıabul edilebilir fiyat seviyesinden kullnıcılara sunarak popüler olmayı başarmış ayrıca başta anakartlar olmak üzere donanım üretiminde dünya devi markalardan biri olan Asus'un kardeş markası olarak ta ifade edilen Asrock'ın haberleri Türkiye'de ilk ve genellikle de tek olarak bizim forumlarımızda yer alır. İşte Asrcok'ın bir seneden daha fazla süredir piyasada satılmakta olan 939Dual-SATA2 modeli kullanıcılarına hem AGP X8 hemde PCIe X16 slotunu kullanabilme şansı tanıyor. Asrock'ın 939Dual-SATA2 modelinin teknik detaylarına hızlı bir balkış atarsak, AMD'nin bir önceki soket formatı olan soket 939 formunda hazırlanmış Athlon 64 FX, Athlon 64, ve Sempron işlemciler ile uyumlu olan anakart, FSB 1000 MHz (2.0GT/s), Hyper Transport ve Cool 'n' Quiet gibi AMD'ye özgü önemli teknolojilere de tam destek sağlayabilmekte. Anakarta gücünü bugün Nvidia tarafından satın alınan ULi firmasının çözümü olan M1695 kuzey köprüsü ile M1567 güney köprüsünden alıyor. 4GB'a kadar DDR400 bellek desteğine de sahip olan anakart üzerinde 1 x AGP 8x/4x 1.5V slot, 3 x PCI slotu ile birlikte PCI Express x16 ve PCI Express x1 slotları yer alıyor.

Anakart üzerinde kısa bir tur attık sonra AGP ve PCIe ekran kartı ile oluşturulmuş SLI sistemine yataklık edecek sistem konfigürasyonuna bakalım, sistem soket 939 AMD işlemciler arasında hatırı sayılır bir performansa sahip olan ve Intel'in Netburst mimarisini esas alan çift çekirdekli Pentium D işlemcilerine göre gerek performans gereksede termal anlamda daha iyi sonuçlar verebilen Athlon64 X2 ailesinin giriş modeli olan X2 3800+(2000Mhz) kullanılmış. Anakart bildiğiniz üzere, Asrock 939DUALSATA2 @P2.30 ve üzerinde 4 adet 512MB DDR400 bellek yer alıyor. Sistemin AGP ve PCIe ekran kartlarını ise Leadtek'in Winfast Winfast PX6600GT@475Mhz/450Mhz(DDR900) ve Winfast A6600GT@475Mhz/450Mhz(DDR900) modelleri oluşturuyor.

Kurulan sistem ile yapılan test sonuçlarına baktığımızda, elde edilen performansa göre bu masrafa hiç girilmeyeceği açık. Zira gerek AGP sistem kullanıcıları gereksede PCIe kullanıcıları çift ekran kartında doğacak faturanın karşılığı olarak daha yüksek performans sunabilecek tek kart çözümlerini kaymaları yerinde bir karak olarak göze çarpıyor.. Zira çift kart ile kurulan bu ve benzeri bir sistem ek olarak kullanıclarına güç kaynağı değiştirtme gibi koşullarda koyabilir. Tabii günümüz koşullarında Nvidia'nın uygun fiyatlı 7300GT SLI çözümleri de dikkat çekiyorlar ama özellikle herkesin dilinde olduğu gibi DirectX 10 arefesinde bu tip bir yatırım yapılabilir mi işte bu sorunun cevabı son kullanıcının duygusallığında ve kullanım amaçlarında yatıyor. Gelin şimdi hep birlikte eski gözbebeğimiz AGP ile günün trendi PCIe uyumlu iki eş ekran kartının SLI konfigürasyonda neler yapabildiğine bakalım. İşte test sonuçları;

AGP ve PCIe uyumlu olan ve Nvidia'nın 6600GT çözümünü kullanan iki adet Leadtek üretimi 6600GT ile oluşturulmuş SLI sistemin 3DMark 2003 ve 3DMark 2005 üzerinde aldığı skorlar yukarıda. Test sonucu elde edilen değerleri benzer iki adet PCIe uyumlu 6600GT kullanılarak kurulmuş SLI sistemin aldığı skorlar ile karşılaştırdığımızda açıkçası arada çok önemli bir fark bulunmuyor. Açıkçası test sonuçları bize AGP x8'in hala yeterli veri yolu genişliğini sağladığını göstermesi açısından önemli kaldı ki firmalarda şu sıra özellikle üst model AGP uyumlu ekran kartlarını piysaya sürerek bunu doğruluyor. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde GeCube'de çekirdek saat hızı Radeon X1950XTX ile aynı olan X1950XT AGP modelini duyurmuştu. Bu arada hazır konu açılmışken geçtiğimiz günlerde yapılan bir testte 7300GT'nin PCIe X1 uyumlu özel bir modelinin aldığı skorlarının PCIe X16 versiyonuna göre %50+ oranında daha düşük olması da dikkat çekici. İlgilenenler bu teste de buradan ulaşabilirler.

AGP ve PCIe ekran kartlarından oluşan SLI sistem elbette yıkım etkisi yaratacak bir yenilik değil, oyun oynama alışkanlıklarını da değiştirmeyecek ama 70$ civarı satılan bir anakart üzerinde uzun süredir tartışılan bir konunun teoriden pratiğe dönüştüğünü görmek te açıkçası önemli ve sevindirici bir gelişme.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim