Anlık Bildirim

ATi'den Mayıs ayı hazırlıkları ve R600 tabanlı Radeon X2900 serisi

ATi'nin uzun süredir beklenen DirectX 10 destekli yeni nesil grafik işlemcisi R600 hakkında çıkan haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Grafik işlemci hakkında gelen son bilgiler ise hayli ilginç. Hazır R600'ün bir sonaki çeyreğe kaldığını belirten haberlerin sıcaklığını koruduğu şu günlerde gelen son bilgilere göre, ATi R600 tabanlı yeni ekran kartlarını Mayıs ayında piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında gerçekleştirilen CES (Consumer Electronic Show) fuarında Nvidia'nın G80 ile birlikte organizasyonun en çok konuşulan konuları arasında yer alan R600'ün çıkış tarihi ile ilgili olarak ilk önce geçtiğimiz Aralık ayında yurt dışında tatil sezonu olarakta bilinen Noel zamanında çıkacağı söylenmiş, daha sonra lansmanın Ocak ayına kaldığı ifade edilmiş tam bu sırada da ortaya çıkan Level505 adlı sitenin yaptığını iddia ettiği R600 testlerinin de gün yüzüne çıkması ile birliklikte ATi R600'ün lansmanını önce Şubat en sonunda da 15-21 Mart tarhileri arasında Hannover Almanya'da yapılacak olan ve özellikle PC donanımlarına yönelik dünyanın en önemli organizasyonlarının başında gelen Cebit fuarına kaldığı belirtilmişti.

Fakat bildiğiniz gibi birkaç gün önce resmi kanallar üzerinden geldiği ifade edilen haberlere göre, R600'ün lansmanının firmanın stratejik planlarından dolayı yılın diğer çeyreğine kaldığı belirtilmişti. Son gelen haberler ise R600 büyük bir ihtimalle Mayıs ayında piyasadaki yerini alacağını bildiriyor. Tabii şimdiye kadar 400.000'den daha fazla GeForce 8 serisi ekran kartı satan geçtiğimiz günlerde de ve DirectX 10'a yönelik olarak en azından şimdilik alınabilecek en ucuz kart sıfatını taşıyan GeForce 8800GTS 320MB'ı çıkaran ve Cebit fuarında da orta sınıf 8600 serisini lanse etmesi beklenen Nvidia anlaşılan ATi R600'ü duyurana kadar pastanın en tatlı ve büyük olan dilimini afiyet ile yiyecek gibi.

ATi R600'e yönelik bir diğer önemli gelişme ise piyasaya çıkmaya hazırlanan donanımlar konusunda tutarlı ön inceleme ve yorumları ile ünlenen HKEPC sitesinden geldi. Site son olarak ATi'nin yeni nesil grafik işlemcisini baz alan ekran kartı ailesini kapsayan geniş bir teknik özellik tablosu yayınladı. Sitenin yayınladığı tablo üzerinde R600 tabanlı 4 ekran kartının teknik özellikleri yer alıyor. Bilindiği gibi, ATi ilk etapta R600 tabanlı X2900XTX ve XT modellerini takip eden süreçte ise XL modelini piyasaya sürmeyi hedefliyordu.

Ayrıca yayınlanan tablo daha önce çıkan birçok bilgiyi de doğrula nitelikte. Zira R600'ün XTX modelinin oem ve perakende olmak üzere 2 farklı modelinin olacağı uzun zamandır bilinen bir bilgiydi. Ayrıca yayınlanan tabloda XTX modellerinin yine daha önce çıkan haberlerde olduğu gibi GDDR4, XT ve XL modellerinin ise GDDR3 bellek kullanacağı ifade edilmiş. Güç tüketimine yönelik bilgiler de hayli ilginç, R600'ün XTX modelinin termal güç tasarımının 270 watt olacağı belirtiliyor ki yüksek güç tüketimi, hayli uzun kart tasarımı ve piyasaya geç giriş gibi önemli faktörlerin R600'ün başarısına ne kadar etki edebileceğini ekran kartları piyasaya çıkmaya başladığını hep birlikte göreceğiz. Diğer detaylara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

ATi'den Mayıs ayı hazırlıkları ve R600 tabanlı Radeon X2900 serisi

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim