Anlık Bildirim

Ayrıntılı Intel Core 2 Duo (Conroe) işlemci testleri

Intel'in merakla beklenen işlemcileri Core 2 Duo'lar (Conroe) önümüzdeki birkaç hafta içinde satın alınabilir olacaklar. Bugüne kadar bu yeni işlemcilerin gerek mimarileri, gerek fiyatları hakkında birçok bilgiyi sizlere ulaştırdık. Fakat Core 2 Duo'ların performansları hakkında bilgi sahibi olmamıza yetecek ayrıntılı testler bulunmadığından, yeni işlemcilerin getirileri hakkında sadece yayınlanan birkaç hız aşırtma testine bakarak fikir yürütüyorduk. Sonunda Core 2 Duo'ların da karşılaştırmalı testleri yurtdışı kaynaklı inceleme sitelerinde boy göstermeye başladı.

Matbe.be de bu ayrıntılı testlere yer veren sitelerden biri. Test ekibi, Core 2 Duo masa üstü serisinden E6300 (1.86GHz 2MB L2), E6600 (2.4GHz 4MB L2), E6700 (2.66GHz 4MB L2), X6800 (2.93GHz 4MB L2) ve diz üstü işlemcileri serisinden T7200'ü (2GHz 4MB L2) piyasadaki rakipleri ile karşılaştırmış. Testler sadece Core 2 Duo'ların standart hızlarındaki performanslarını değil Core 2 Duo, E6300, X6800 ve T7200'ün hız aşırtma ile arttırılmış hızlarındaki performanslarınıda içeriyor. Ayrıca kullanıcıların en çok merak ettiği konulardan biri olan L2 ön bellek boyutunun performansa etkisi de incelenenler arasında. Test ekibi 4MB L2 ön bellekli E6600'ün hızını 2MB ön bellekli E6300'ün hızına düşürerek ön belleğin genel sistem performansına etkisini incelemiş. Bizde genel işlemci testleri hakkında yorumlar yapmadan önce ilk olarak Core 2 Duo'larda tampon bellek miktarının performansa etkisine göz atmayı uygun gördük.

Test sonuçlarının yer aldığı tablo incelenirse birkaç istisna hariç tampon bellek miktarının büyük olmasının performansa oldukça fazla katkısı olduğu rahatlıkla görülecektir. İşlemciye duyulan ihtiyaç arttıkça fark yaklaşık %16 ya kadar çıkmış. Bu sonuçlar, fiyatı oldukça uygun olduğu için E6300 veya E6400 alıp hız aşırtma ile üst modellerin performanslarını yakalamayı ümit eden kullanıcıları hayal kırıklığına uğratabilir. Zira aynı hızlarda dahi %16 ya varan performans farkları söz konusu.

Şimdi Core 2 Duo'ların çeşitli uygulamalarda piyasadaki diğer rakiplerine göre olan performans farklarına göz atalım. İlk testimiz Intel işlemcilerin oldukça başarılı olduğu bir konu olan video sıkıştırma testi. Ekip, 72 dakikalık DV formatlı bir video dosyasının Virtualdub yazılımında DivX 6.2 ile sıkıştırılması işleminin başlaması ve bitmesi arasında geçen süreyi her işlemci için gözlemlemiş. Biraz evvel de belirttiğim gibi Intel işlemcilerin video işleme konusundaki üstünlükleri tabloda bariz bir şekilde görülebiliyor. Tablonun alt sıralarında yer alan ve 3.33GHz hızında çalışan Intel Celeron D bile AMD'nin 1.8GHz hızında çalışan çift çekirdekli Opteron 165'ine yakın bir sürede işlemi tamamlamış.

Testin üst sıralarına baktığımızda ise ilk 10'da büyük bir Intel üstünlüğü görülüyor. Core 2 Duo serisi işlemcilerden X6800, E6700, E6600 ve T7200 ilk 4'de yer alırken AMD FX-62, Intel Pentium D 960 ve Core 2 Duo E6300 ile aynı işlem bitirme süresine imza atmış. Görünen o ki vaktinin büyük bir çoğunluğunu video işleme ile geçirenler, Core 2 Duo masa üstü ailesinin en zayıf üyesi E6300 dahi satın alsalar ciddi bir şekilde zamandan tasarruf sağlayacaklar. (Maybe.com adresini ziyaret ederek DivX ile video sıkıştırma dışında benzeri birçok çoklu ortam testine ulaşabilirsiniz.)

Konu oyun olduğunda AMD'nin Athlon 64 ve Athlon 64 FX işlemcilerinin ne kadar başarılı olduğunu biliyoruz. Fakat Intel, Core 2 Duo işlemcileri ile oyunlardaki performans üstünlüğünü ezici bir şekilde rakibinin elinden almış gibi görünüyor. Zira ekran kartı limitini ortadan kaldırmak için 640x480 piksel çözünürlükte yapılan Doom 3 testlerinde Core 2 Duo masa üstü ailesinin en hızlı üyesi X6800, AMD'nin amiral gemisi olan Athlon 64 FX-62'ye %26 oranında fark atmış. Durum sadece en hızlılar arasındaki performans farkından ibaret değil. Test sıralamasının ilk 4'ünü Core 2 Duo ailesi işlemciler oluştururken, 185$'lık Intel Core 2 Duo E6300 ile yaklaşık 1150$ fiyat etiketli AMD Athlon FX-62 işlemci arasında sadece %4 lük bir performans farkı olmasıda oldukça dikkat çekici.

Matbe.be ekibi düz testlerin yanında ayrıca hız aşırtma ile Core 2 Duo'ların hızlarını arttırarakta bazı testler yapmış. Testlerde Core 2 Duo işlemcilerin yanında Core Duo serisi işlemciler'de bulunuyorlar. Hız aşırtma uygulanmış işlemcilerle yapılan testlerden Winrar ile dosya sıkıştırma testine göz atalım. Aşağıdaki tablolarda hangi işlemcilerin hız aşırtma ile hızlarının arttırıldığını ve test sonuçlarını görebilirsiniz. 8 büyük klasörün Winrar ile aynı anda sıkıştırıldığı test, birçok kullanıcının Core 2 Duo'ların hız aşırtma potansiyelleri ile ilgili merakını giderebilecek yeterlilikte.

Test sonuçları çok şaşırtıcı değiller. Testte FX-62 yer almayınca zirve tamiyle Intel hakimiyetine geçmiş. Ayrıca bu testte L2 tampon bellek miktarının performansa etkisi yine rahatlıkla gözlenebiliyor. Zira hız aşırtma ile hızı 2.4GHz'e çıkartılan 2MB L2 tampon bellekli E6300, standart hızı yine 2.4GHz olan ama 4MB L2 tampon belleği bulunan E6600'ün %6 oranında gerisinde kalmış. Ayrıca işlemcilerin hava soğutma ile çıktıkları değerler hiç fena değiller.

Maybe.be ekibi oldukça iyi bir iş çıkarmış. Siteyi ziyaret ederek yer vermediğimiz birçok testin sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Test sonuçları açıkça ortaya koyuyor ki Intel Core 2 Duo'lar ile birçok kullanıcının beklemediği bir performans sıçraması sağlıyor. Ayrıca işlemcilerin fiyat / performans oranları da oldukça iyiler. Bu test sonuçlarından sonra herkes AMD'nin Intel'in bu performans sıçramasına ve fiyat politikasına nasıl cevap vereceğini düşünecektir. Şu an için AMD'nin yol haritasında 2007'nin 2. çeyreğine kadar masa üstü sistemler için ciddi bir yenilik görünmese de yol haritalarında hızlı değişikliker yapılması daha önce yaşamadığımız bir olay değil.

Bu test sonuçlarından sonra tahminimce Core 2 Duo'ların piyasaya çıkacakları zamanı bekleyen kullanıcılar için önümüzdeki birkaç hafta daha da zor geçecektir. Zira Intel'in yeni işlemci ailesi her alanda beklentileri fazlasıyla karşılıyor.

Core 2 Duo işlemciler hakkında daha önce yayınlanmış haberlerimize aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim