Anlık Bildirim

Intel 4 çekirdekli işlemcisini 999$'a satışa sunuyor ve 23 işlemcinin üretimini sonlandırıyor

Firmalar arasındaki rekabet her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle bazı alanlardaki rekabet inanılmaz boyutlara geldi. Geçtiğimiz birkaç aya kadar A64 teknolojisine sahip gerek tek gerekse çift çekirdekli işlemcileri ile kral tahtında oturan AMD'yi Intel Conroe işlemciler ile yerinden etmişti. Bu gelişmelerle birlikte artık yarış yavaş yavaş 4 çekirdekli ( Quad-Core ) işlemci tarafına doğru kaymaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde AMD 65nm üretim teknolojisi ile üreteceği 4 çekirdekli yeni işlemcilerinin dizayn çalışmalarının bittiğini açıklamıştı. Hatırlayacağınız üzere AMD 2004 yılının Haziran ayında çift çekirdekli Opteron işlemcilerinin tasarımının bittiğini açıklamış 2005 yılının Nisan ayında da işlemcileri piyasaya sürmüştü. Burdan hareketle genel kanı olarak AMD'nin 65nm olarak üretilen 4 çekirdeğe sahip yeni Opteron işlemcileri 2007'nin Haziran ayına doğru piyasaya sürmesi bekleniyor.

Bu gelişmelere Intel'den cevap fazla gecikmedi. Gelen haberlere göre Intel bu yılın sonuna doğru kod adı Kentsfield olan 4 çekirdekli yeni işlemcisini 999$'lık fiyat etiketi ile piyasaya sürecek. Daha önceki yol haritalarında 2007 yılının ilk çeyreğinde çıkması planlanan işlemci'nin piyasaya çıkışını Intel biraz daha öne alarak 2006'nın sonuna kaydırdı. Bu tarihlerde AMD'nin tahminen yeni çift çekirdekli işlemcisi FX-64 çıkarması bekleniyor. Kentsfield işlemciler ilk etapta 2.66GHz saat hızına, 4MB L2x2 toplamda 8MB ön belleğe ve 1066MHz fsb'ye sahip olacak. Ayrıca Kentsfieldlar üzerinde de geliştirilmiş Speed-Step ve Sanallaştırma teknolojileri de yer alacak. 4 çekirdekli işlemcilerin çıkması ile şuan Intel işlemciler arasında en yüksek performansa ve fiyat etiketine sahip olan X6800'ün de fiyatında ciddi bir indirim olması bekleniyor. Ayrıca kod adı Kentsfield olan işlemcileri Intel'in hangi isimle piyasaya süreceği de merakla beklenen konular arasında.

Masaüstü işlemciler dışında Intel 4 çekirdekli işlemcileri server platformuna da taşıyor. Kentsfieldlara paralel olarak 2006'nın son çeyreğinde kod adı Covertown olan 4 çekirdekli yeni server işlemcilerin de çıkması bekleniyor. Büyük ihtimalle Xeon 5300 olarak grupandırılacak yeni 4 çekirdekli server işlemciler temel yapı olarak Kentsfieldlar ile de oldukça benzer. Kentsfiled işlemcilerde iki adet Conroe çekirdeği kullanılırken Covertownlarda iki Woodcrest çekirdeği kullanılması bekleniyor. 4 çekirdekli server işlemciler de 1066MHz fsb'ye sahip olacaklar.

Intel 4 çekirdekli işlemcisini 999$'a satışa sunuyor ve 23 işlemcinin üretimini sonlandırıyor

Intel yurt dışında bazı kullanıcılara Kentsfield işlemcilerin ilk örneklerini yollamış durumda. 4 çekirdekli olmalarına rağmen Kentsfield işlemciler de yüksek overclock potansiyelleri ile dikkat çekiyorlar. Şuan SuperPi testinden 10sn, 3DMark 2006'nın işlemci testtinden de 5k+ puan alabiliyor Kentsfieldlar.

Intel'de bu gelişmeler yaşanırken AMD'nin 2007'nin ortalarına kadar Intel'in ataklarına net bir cevap vermesi beklenmiyor. Firma rekabetçi olabilmek açısından FX ailesine saat hızı arttırılmış yeni üyeler ekleyerek rekabetçi olmaya çalışacak. Bu çerçevede yıl sonuna doğru 3GHz saat hızına ve 2MB ön belleğe sahip FX-64, 2007 yılının içinde de 3.2GHz saat hızına sahip FX-66'yı çıkarması bekleniyor. AMD'nin ayrıca Intel'e performans anlamında cevap verebileceği söylenen 4x4 teknolojisi var ama yüksek maliyeti sebebiyle 4x4 teknolojisi'nin rekabetçi olabilmesi beklenmiyor.

Anakart üreticilerinden gelen bilgilere göre Intel, Conroe sonrasında eski nesil işlemcilerin üretimlerini sonlandırmaya da tam gaz devam ediyor. Başta 90nm üretim teknolojisine sahip 19 işlemci olmak üzere toplamda 23'e yakın işlemci için üretimi sonlandırma programları hazır. Üretimi sonlanacak işlemciler içinde en büyük pay Celeronlara ait. Celeronların yerini kısa bir süre sonra yeni Conroe-L işlemcilerin alması bekleniyor. Celeronlar dışında Intel, Pentium 5xx, 6xx, 8xx ve bazı 9xx modellerine de son veriyor. Intel'in bu kadar çok işlemciye hemen hemen yakın zamanlarda son vermesinin sebepleri olarak; firmanın hem Conroe işlemcilere odaklanmak istemesi hemde özellikle 90nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri kaldırarak daha düşük maliyetle daha rekabetçi işlemciler üretebilme isteği gösteriliyor. Üreitimi sonlanacak işlemciler arasında dikkati çeken bir diğer grup ise Pentium 9xx serisinde yer alan extreme işlemciler. Conroe'lerin çıkmasından sonra geri plana düşen bu işlemcilerin zaten Intel'in istediği satış rakamlarına ulaşamadığı uzun zamandır söyleniyordu. Bu işlemcilerin üretiminin sonlanması ile birlikte Intel artık Netburst mimarisini tamamen bırakmış olacak fakat firmanın özellikle yonga seti ve başta ethernet çipleri olmak üzere değişik alanlarda 90nm üretim teknolojisini devam ettirmesi bekleniyor.

Intel 4 çekirdekli işlemcisini 999$'a satışa sunuyor ve 23 işlemcinin üretimini sonlandırıyor

2007 yılının 2.ci çeyreğinden itibaren Conroe işlemciler dışında eski nesil Intel işlemci görmek pek mümkün olmayacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim