Anlık Bildirim

Intel'in Larrabee tabanlı ekran kartı yıl sonu veya 2010 başında geliyor

Intel'in Larrabee tabanlı ekran kartı yıl sonu veya 2010 başında geliyor

Intel çalışmaları uzunca bir süredir devam eden Larrabee projesi için tarih telaffuz etti ve ilk harici ekran kartının 2009 sonu veya 2010 başında geleceğini Beijing'de düzenlenen Geliştiriciler Forumu'nda açıkladı. Entegre grafik işlemci çözümleriyle pazar payı açısından sektör lideri olan Intel'in harici ekran kartı pazarına ne zaman giriş yapacağı hem sektör hem de son kullanıcılar tarafından merakla bekleniyordu. Geçtiğimiz yıllarda Larrabee kod adını taşıyan yeni nesil grafik işlemci mimarisi için çok sayıda mühendisi kadrosuna katan ve ciddi bir araştırma-geliştirme bütçesiyle işe koyulan Intel, Larrabee tabanlı ilk çözümlerini Pat Gelsinger'ın açıklamasına göre yıl sonu veya gelecek yılın hemen başında pazara sürecek.

Tasarım anlamında ATi ve Nvidia'dan farklı bir yol izleyen Intel, temel olarak CPU ve GPU'ların güçlü özelliklerini Larrabbe ile bir araya getirmeyi hedefliyor. Bir yanda grafik işlemcilerin yüksek hesaplama yeteneği, öte yandan merkezi işlem birimlerinin paralel işlem gücünün tek bir çatı altında harmanlanacağı Larrabee ayrıca çok çekirdekli tasarıma sahip olacak. ATi ve Nvidia'nın henüz çok çekirdekli grafik işlemci tasarımlarına ne zaman geçiş yapacakları biliniyor olmasa da Intel, Larrabee tabanlı grafik kartlarında çok (örneğin 16 çekirdek ve üstü gibi) çekirdekli tasarımı baz alacak üstelik x86 tabanlı bu çekirdekler sayesinde Larrabee için uygulama geliştiricilerin adaptasyon süreci de son derece kısa olacak.

Resmi herhangi bir açıklama yapılmış olmasa da Intel'in Larrabee tabanlı ilk ekran kartları son kullanıcılardan ziyade görsel işlem pazarını temel alacak ve ATi'nin FirePro/FireStream ve Nvidia'nın Quadro/Tesla gibi grafik işlem çözümlerine rakip olacak. Bu arada Larrabee'dan bahsetmişken Lucid firmasının Hydra teknolojisini de unutmamakta fayda var. Bu teknoloji ile marka veya model bağımsız olarak destek veren anakartlarda çoklu ekran kartı kurulumlarının mümkün olabileceği iddia ediliyor. Yatırımcıları arasında Intel'in de bulunduğu Lucid firmasının bu teknolojisi sayesinde örneğin Larrabee tabanlı bir ekran kartıyla AMD-ATi veya Nvidia tabanlı çözümlerin bir şekilde paralel kullanılabileceği de iddia edilmiyor değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim