Anlık Bildirim

Sony'nin Blu-ray yazıcısı Avrupa'da, Foxconn'da ekran kartı üretimine başladı, 2TB Sabit diskler

Sony'nin BWU-100A Blu-ray yazıcısı resmi olarak Avrupa pazarında;

Sony, PC'ler için ilk 5.25" lik Blu-ray yazıcıyı Avrupa'da resmi olarak satışa sundu. 930 avro gibi uçuk bir fiyat etiketi olan ve PATA arabirimini kullanan BWU-100A kod isimli Blu-ray yazıcı BD-ROM medyalarda 2x (9MB/sn), DVD-ROM medyalarda 8x (10.8MB/sn) ve CD-ROM medyalarda 32x (4.6MB/sn) okuma hızlarına sahip.

Bir kere yazılabilir (BD-R) ve tekrar yazılabilir (BD-RE) Blu-ray medyalara 2x (9MB/sn) hızında bilgi yazabilen BWU-100A; Çift katman DVD'ye 4x(5.4MB/sn) hızla kayıt yapabiliyor. Cihaz, tek taraflı DVD+RW medyalara 8x (10.8MB/sn) hızla kayıt yapabilirken DVD-RW medyalarda kayıt hızı, 6x'e (8.1MB/sn) düşmekte. BWU-100A'nın CD medyalardaki kayıt hızı ise CD-R medyalarda 24x (3.45MB/sn), CD-RW medyalarda 16x (2.3MB/sn).

Sony'nin BWU-100A'sı piyasadaki tek Blu-ray yazıcı değil. Pioneer'ın BDR-101A kod isimli yazıcısı da yurtdışında temin edilebilir durumda. Çok yakında BenQ, Samsung ve Lite-on'un da Blu-ray yazıcılarını piyasaya sürmeleri bekleniyor. Boş 25GB'lık tekrar yazılabilir medyası 25$, bir kere yazılabilir medyası 20$ seviyesinde olan Blu-ray yazıcılar, şu an için ev kullanıcılarına oldukça uzak görünüyorlar. Zira ilk ürünlerin beklendiği gibi yazma ve okuma hızları oldukça düşükler ve gün geçtikçe ucuzlayan sabit diskler, bilgi depolama ihtiyacı olan kullanıcıların optik medyalardan daha çok sabit disklere yönelmelerine neden oluyorlar.

Foxconn, anakart üretiminden sonra ekran kartı üretimine de başladı;

Yıllarca donanım üreticilerine bileşen ve OEM ürün üretimi yaptıktan sonra kendi markası altında anakart üretimine de başlayan Foxconn, kendi markasını taşıyan ekran kartları da üretmeye başladı. Ekran kartlarında Nvidia GPU'ları tercih eden firma, giriş seviyesinden performans isteyen kullanıcılara kadar geniş bir yelpazede ekran kartı çeşidi ile piyasada yerini alacak.

Ekran kartlarında AGP modellere yer vermeyen Foxconn, sadece PCIe arabirimini kullanan ekran kartlarının üretimini yapacak. Yukarıdaki tabloda da rahatça görülebileceği gibi firmanın ekran kartı model çeşitliliği oldukça fazla. Foxconn, dağıtım kanalları ve satıcıların Nvidia serisi ürünlerin tüm çeşitlerini artık tek kanaldan temin edebileceklerini belirtiyor. Ülkemizde Çözüm Bilgisayar tarafından temsil edilen Foxconn'un ekran kartlarında nasıl bir fiyatlandırmaya gideceği bilgisi henüz açıklanmamış durumda.

Sabit disk depolama alanınız yetersiz mi? 2TB (2000GB) depomalama alanına sahip diskler 2009'da piyasada olacaklar;

Hitachi geçtiğimiz günlerde, dikey kayıt teknolojisi kullanan disklerinde 2.5cm² alana 43.1GB bilgi sığdırabildiklerini açıkladı. Firma yol haritasında değişiklik olmaz ise 2009 yılında 2TB (4 plaka) kapasiteye sahip 3.5" lik diskleri piyasaya sürmeyi hedefliyor. Hitachi, bu teknolojiyi sadece 3.5" lik disklerinde kullanmayacak, firmanın 2.5" lik diz üstü bilgisayar sabit disklerinde 400GB, MP3 çalar ve PDA gibi cihazlarda kullanılan 1" lik sabit disklerinde ise 200GB kapasiteye ulaşmayı hedeflediği gelen haberler arasında.

Hitachi, teknolojinin şu anki gelişim hızıyla 2016 yılından önce 2.5cm² alana 500GB bilgi sığdırılabileceğini ve bundan sonraki adımın 2.5cm²'de 12.5TB (!) depolama alanı olacağını ön görüyor. Firma, bu sene 2007'nin ilk yarısında 1TB depolama alanına sahip disklerini piyasaya süreceğini açıklamıştı.

Hitachi'nin hemen ardından Seagate'de dikey kayıt teknolojisi ile ilgili çalışmaları ve 2009 yılına kadar ulaşılacak depolama alanı kapasiteleri ile ilgili bilgiler yayınladı. Hitachi'nin 2.5cm²'de 43.1GB bilgi depolayabilmesine karşılık 2.5cm² başına 52.6GB bilgi depolamayı başaran firma; 2009 yılında 2.5TB kapasiteye sahip 3.5" lik sabit diskleri piyasaya sürmeyi hedefliyor. 1" lik disklerde 275GB, 2.5" lik disklerde 500GB kapasiteye sahip modellerin de yol haritasında bulunduğu firma'nın 2.5cm² başına 52.6GB bilgi sığdırılan sabit disklerle yaptığı denemelerde 91.9MB/sn bilgi okuma hızına ulaştığı da yayınlanan bilgiler arasında.

Görünen o ki sabit disk üreticileri gelecekteki muhtemel depolama sorunlarına şimdiden çözüm bulmuş durumdalar.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim