Anlık Bildirim

Pazar analizi yapan firmaların verilerine göre son 6 yıldır küçülme eğilimi gösteren kişisel bilgisayar pazarı son rapora göre yeniden genişlemeye başladı. Üstelik iki farklı araştırma şirketinin de doğruladığı gelişme sektör adına oldukça yüz güldürücü.

Öncelikle rakamları verecek olursak IDC’ye göre %2.7’lik büyüme gözlemlenirken Gartner’a göre %1.4’lük bir sevkiyat artışı gerçekleşmiş. İkisinin de aynı pazarı ölçtüğü halde neden farklı sonuç elde ettiklerini merak etmişsinizdir diye tahmin ediyorum.

Chromebook'ları dahil edelim etmeyelim mi?

Her ikisi de ABD kökenli araştırma kuruluşlarından IDC raporunda bilgisayar kategorisine Chromebook modellerini dahil ederken, çıkartılabilir klavyeye sahip windows tabletleri hariç tutmuş. Gartner ise Windows tabanlı tablet bilgisayarları bilgisayar olarak kabul ederken Chromebook’ları Windows dışı işletim sistemine sahip tabletleri bu çatı altına almamış.
Dolayısıyla geçtiğimiz yıl kaydadeğer ölçüde Chromebook satışı yapıldığını düşünürsek sonuç mantıklı görünüyor. Tabi bu geleneksel olarak tabir edebileceğimiz Windows ve Mac cihazların yıldan yıla satışının arttığı gerçeğini yine de değiştirmiyor.

Gartner’dan bir yetkili isimin konu hakkında yaptığı açıklama ise büyümenin temel öğelerini ortaya koyuyor. Firmanın baş analistlerinden Mikako Kitagawa’ya göre büyüme tüketici pazarındaki düşüşe rağmen gerçekleşmiş.

Artışın bir ömrü var

Zira Windows 10’la birlikte kurumsal kanatta başlayan bilgisayarların yenilenme süreci oldukça yüksek bir hacme sahip. Tabi bu yenilenme sürecinin de bir sonu var, analiste göre bu momentum önümüzdeki 2 yıl içerisinde zayıflayacak.
IDC’den bir uzmanın yaptığı açıklamaya göre her ne kadar bilgisayarlar artık bazı kullanıcılar için artık birincil platform olmaktan çıksa da bilgisayar kullanımının da zaman içerisinde değişimine bağlı bilgisayar satışlarında artışlar gerçekleşiyor. Örneğin bundan bir kaç sene öncesine kıyasla oyuncuı dizüstüsü kavramı artık oldukça sık duyduğumuz bir kavram haline geldi.

Öte yandan bu satış rakamlarına bağlı ekipman satışlarını da unutmamak gerek. Son dönemde e-spor’un gittikçe yaygınlaşmasıyla kullanıcıların çevre birimlerini seçerkenki seçiciliği hiç olmadığı kadar arttı.
Tabi ‘’Gaming’’ ibaresi ve bir kaç RGB ledlerin ekleyerek fiyatı şişiren üreticileri konusu gelmişken anmazsak olmaz. Umarız önümüzdeki günlerde bilgisayar pazarından olumlu gelişmeler gelmeye devam eder.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14017 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
pc, idc ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim