Dünyanın En Derin Dikey Çiftliği Olacak
Sheffield Üniversitesi ile Farm Urban iş birliğinde hayata geçirilen araştırma projesi kapsamında, dünyanın en derin dikey tarım tesisi kurulacak. İngiltere’nin kuzeydoğusunda, Whitby açıklarında yer alan ve aktif bir maden sahasının parçası olan Boulby Yeraltı Laboratuvarı’nda inşa edilecek bu tesis, tam 1.1 kilometre derinlikte konumlanacak. Araştırmacılar, yer altındaki bu ortamın doğal olarak stabil sıcaklık ve nem koşulları sunmasından faydalanarak, geleneksel dikey tarım tesislerinde ciddi bir yük oluşturan enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor.
Projede yalnızca enerji verimliliği değil, aynı zamanda bu kadar ekstrem bir derinlikte tarım yapılmasının teknik olarak mümkün olup olmadığı da test edilecek. Araştırma ekibi, başta marul gibi hızlı büyüyen ürünler olmak üzere çeşitli bitkilerin bu ortamda nasıl tepki verdiğini inceleyecek. Işıklandırma, besin döngüsü ve su kullanımı gibi kritik parametreler, kontrollü bir şekilde optimize edilerek yer altı koşullarına uygun bir üretim modeli geliştirilmeye çalışılacak.
Bu Araştırma Başarılı Olursa İngiltere'deki Diğer Madenlerde de Benzer Çiftlikler Kurulabilir
2026 baharında başlaması planlanan ve 12 ay sürecek olan çalışma, ticari dikey tarım teknolojilerini akademik araştırmalarla bir araya getirecek. Sheffield Üniversitesi Sürdürülebilir Gıda Enstitüsü’nden uzmanların da dahil olduğu ekip, kontrollü ortam tarımı konusunda sahip oldukları bilgi birikimiyle projenin bilimsel ayağını yönetecek.
Bu proje, tüm avantajlarına rağmen ekonomik sürdürülebilirliği sorgulanan dikey tarım sektörünün geleceği açısından da kritik bir test niteliği taşıyor. Yerin altı gibi alternatif üretim alanlarının gerçekten çözüm olup olamayacağı bu tür deneylerle daha net anlaşılacak. Eğer proje başarılı olursa, sadece İngiltere’de değil, dünyanın farklı bölgelerinde bulunan terk edilmiş madenler de gıda üretimi için yeniden değerlendirilebilir.
Bu haberi ve diğer DH içeriklerini, gelişmiş mobil uygulamamızı kullanarak görüntüleyin:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü GENEL İSTATİSTİKLER
12771 kez okundu.
9 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
dikey tarım, dikey çiftlik ve