Anlık Bildirim

ABD’li yarı iletken üreticisi AMD’nin iş istasyonlarını hedef alan yeni kartı bugün satışa sunuldu. Model uzun zamandır sızıntılardan bilindiği üzere 2 kombinasyonla karşımıza çıktı.

Radeon Vega Frontier Edition hava soğutmalı ve sıvı soğutmalı olmak üzere 2 model olarak satışa sunuldu. Hava soğutmalı model 1200$, sıvı soğutmalı model ise 1800$ fiyat etiketine sahip. Aradaki fiyat farkı şimdiden bazı kullanıcılar tarafından tepki çekmişe benziyor. Buna rağmen sıvı soğutma çözümünün maliyeti ve kartın hava soğutmalı modele kıyasla daha yüksek çalışma frekansında görev yaptığı düşünüldüğünde daha serin ve performanslı bir kart için aradaki meblağ gözden çıkarılabilir. Artan frekansların bize 75 watt’lık TDP artışı şeklinde döndüğünün de altını çizelim.


Kartların dış görünüşlerine baktığımızda hava soğutmalı model mavi renkli fırçalanmış bir metal tabaka ile kaplanmış iken sıvı soğutmalı modelde altın rengi hakim. Çözümlerin güç konnektörlerinin hemen üstünde yer alan ledlerin kapatılıp açılması ve renk değişimi için bir adet anahtar ihmal edilmemiş. Radeon Vega Frontier Edition’da Polaris mimarili RX 480’de tercih edilen blower tipi fandan daha büyük bir çözümün kullanıldığı dikkatlerden kaçmazken bir adet HDMI portu ve 3 adet DP görüntü çıkışı da kartın diğer detayları arasında.

25 TFLOPS'luk FP32 performansı!

GPU tarafında Vega mimarisiyle üretilmiş 64 adet Next-Gen işlem ünitesi içerisinde 4096 adet paralel işlem birimi yer alırken bellek tarafında ise 16 GB kapasiteli 484 GB/s’lik bant genişliğine sahip HBM2 bellekler karşımıza çıkıyor. GPU’nun FP32 çift kayar nokta duyarlılığı performansı 13 TFLOPS seviyesinde iken FP16 işlem performansı ise 25 TFLOPS olarak ölçülmüş.
AMD Radeon Vega Frontier Edition satışta! Tam Boyutta Gör

Yeni satışa sunulan çözüm her ne kadar oyun odaklı olmasa da yapılan ön incelemesinde render testlerinin yanısıra oyunlardaki performansı da gözlemlenmiş. Öncelikle render testlerine göz atacak olursak model aynı fiyat etiketine sahip Nvidia kartına göre SPECViewperf Catia ve Creo testlerinde %14 ila %50 arasında değişen bir fark göstermeyi başarmış.

Benchmark testlerinde rakiplerinden geride!

Burada şu durumun altını çizmekte fayda var: testte kıyaslama yapılan kart Titan Xp ki bu kart kullanıcı odaklı sürücüler altında çalışan bir model. Dolayısıyla daha birebir kıyaslama yapmak adına gözler hemen Quadro çözümlerine çevrilmiş. Nvidia’nın Quadro P5000 Profesyonel iş istasyonu çözümü Catia testinde 152.92 puan alırken AMD’nin yeni modeli ise 137.68 puan alarak Quadro P4000 ile yakın bir sıraya yerleşmiş. Solidworks testinde de benzer bir durum söz konusu; Quadro P5000 168.11 puan alırken yeni çözüm 111.13 puan alarak Quadro P2000’nin bile gerisinde kalmış.
AMD Radeon Vega Frontier Edition satışta! Tam Boyutta Gör

Tüm bu üzücü skorlardan sonra yeni kartın oyun performansına baktığımızda ise yüz güldürücü sonuçlarla karşılaşmak bizleri sevindiriyor. Model daha önce Computex fuarında Sniper Elite V4’te de gösterdiği başarımı testlerde kullanılan DOOM, Prey ve yine Sniper Elite V4’te de gösterebilmiş. Testte API avantajından bağımsız olarak farkı görmek adına Prey ve Sniper Elite V4 DirectX 11 ve DirectX 12 kullanılarak çalıştırılmış. Tahmin edileceği üzere Radeon Vega Frontier Edition GTX 1080 ve GTX 1080 Ti arasında bir performans göstermiş.

Her ne kadar model oyun odaklı olmasa da ileride oyunları destekleyeceği fakat yine RX Serisi kartların tercih edilmesi gerektiği gelen bilgiler arasında. Son olarak Vega kartların hangi renkle karşımıza çıkacağı bilinmezken SIGGRAPH 2017 fuarında lanse edileceğini hatırlatalım. İlerleyen günlerde gelişmeleri hep birlikte takip ediyor olacağız. Konu ile ilgili olarak galerimize ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8475 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd vega, radeon rx 480 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim