Anlık Bildirim

AMD’nin sıkça konuşulan yaklaşan mimarisi Vega’ya dair detaylar gittikçe artmaya devam ediyor. Son gelen haberlerde mimarinin zar alanı detaylandı. Bilginin 2013 yılında firmaya geri dönen Radeon teknolojileri başkan yardımcısı ve baş mimarı Raja Koduri tarafından verildiğinin altını çizelim.

Raja Koduri’ye Twitter üzerinden yöneltilen soruya karşılık alınan cevaptan GPU zar alanının 484 mm2 olduğu anlaşılıyor. Bu değer Radeon RX 540 ve 470’te de yer alan AMD’nin bir önceki en büyük GPU’sundan 252 mm2 daha büyük. Aynı zamanda bu alan yongayı firmanın 14 nm FinFET teknolojisiyle ürettiği en büyük GPU yapıyor.

Vega 10 GPU

Dilerseniz AMD’nin yeni mimari ile birlikte kullanıma sunacağı heyecan verici yeni özelliklerini inceleyelim. Öncelikle GPU’nun teknik özelliklerine değinecek olursak, yonga içerisinde her biri 2 işlem motorundan oluşan iki adacıktan ve bu adacıkların da altında bulunan 2 adet HBM 2 yongasından oluşuyor. Bu adacıkların her birisinin içinde ye alan 2 birimin içlerinde de 512 adet işlem birimi ve 64 adet doku ünitesi yer alıyor. Bu sayede toplamda 4096 adet paralel işlem birimine ve 256 adet doku birimine ulaşılmış oluyor.

HBM 2 bellek

Bellek tarafına baktığımızda yukarıda da belirttiğimiz üzere 2 adet HBM 2 bellek kümesi bizleri karşılıyor ki bu yongaların her birisi RX Vega Frontier Edition’da olduğu gibi 8 GB’a varan kapasiteye ulaşabiliyorlar. Daha önce gelen haberlerden bildiğimiz üzere kapasite üreticilere bırakılacak. Bu nedenle 8 GB ve 16 GB şeklinde opsiyonların bulunması oldukça muhtemel.

Bellek optimizasyonu

Vega mimarisinin merak edilen bir özelliklarinden birisi de görünen o ki HBBC. Yüksek bant genişlikli önbellek kontrolcüsü olarak adlandırılan kontrolcü sayesinde ekran kartının belleği daha verimli bir şekilde kullanılabiliyor. Ayrıca bu sayede GPU 512 TB büyüklüğünde bir adress alanına sahip oluyor. HBBC’nin oyunlardaki etkisine örnek olarak daha önce Rise of Tomb Rider oyununda yapılan testi gösterebiliriz. Yalnızca 2 GB’lık VRAM’e erişmesine izin verilen oyunda HBBC’nin kapalı olduğu durumda 57.9 FPS alınırken HBBC aktive edildiğinde 76 FPS’ye ulaşılarak kaydadeğer bir artış yakalanmıştı.

Bir çok alanda performans artışı 

Bununla birlikte AMD’nin yeni mimarisi ile FP16 işlem kapasitesi FP32 işlem kapasitesinin iki katına çıkarken daha az güç tüketen ve daha az ısınan GPU üretiminin önü açılıyor. Aynı zamanda saat hızı başına 2 katı daha hızlı çalışan bir geometri motoruna da sahip olan yonga böylelikle ayrıntı bakımından zengin karelerin işlenmesinde avantajlı bir konuma geliyor. Ayrıca bu motor içerisinde ayrı basit bir hızlandırıcı daha içeriyor. Bu hızlandırıcı sayesinde o anda görünmeyen öğelerin çizimi için GPU boşu boşuna çalıştırılmamış oluyor ki bu da bize performans artışı olarak geri dönüyor.
AMD Vega GPU’larının zar alanı belli oldu [GÜNCELLEME] Tam Boyutta Gör

Bir diğer yeni teknoloji ise Pixel Engine adı verilen yeni motor. Bu yeni teknoloji ile GPU belleğin yanı sıra önbelleğe de direkt erişim kazanıyor ve bu sayede toplam bant genişliğinde artışın eşliğindehem daha az güç tüketiliyor hem de çizilen kare sayısında artış sağlanıyor.
Son olarak mimarinin temel özelliklerini toparlayacak olursak,

Halihazırdaki neslin 4 katı daha verimli mimari
Saat hızı başına 2 katına çıkan performans
Yüksek bant genişlikli önbellek
Bağlantı başına 2 katına çıkan bant genişliği
HBM 2 ile bellek kümesi başına 8 kata çıkan kapasite artışı
512 TB’lık adres alanı
Yeni nesil işlem motoru
Yeni nesil Piksel motoru
Daha yüksek frekanslar için optimize edilmiş işlem birimi
Basit işlem üniteleri

şeklinde özetleyebiliriz.
[GÜNCELLEME] : Görünüşe göre GPU'nun zar alanı tahmin edilenden daha büyük. Son gelen haberlerde zar alanı 512.82 mm2 olarak belirtiliyor. Kaynağın ilk RX Vega Frontier Edition incelemesi yapan ekip olduğu düşünüldüğünde yeni rakamın daha tutarlı olması muhtemel.
Yeni bilgiye dair tweet'e aşağıdan erişebilirsiniz.
Raja Koduri'nin habere konu olan tweet'ine ve mimariye dair galerimize  aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim