Anlık Bildirim

7nm sürecindeki Vega oyunculara sunulmayacak, yerine Navi mimarisi geliyor

7nm Vega mimarisinin oyunculara da sunulacağını düşünenler yanılıyor. En az bir yıl daha AMD’den yeni ekran kartları göremeyebiliriz. Kısmet Navi 10 mimarisine olacak.

Geçen yıl başladığı Vega grafik mimarisini 7nm sürecine geliştirerek gelecek yıl itibariyle piyasaya sürmeyi planlayan AMD’nin bu mimari ile olan macerası tamamlanmak üzere. Sırada ise Navi mimarisi var.

Computex 2018 fuarında AMD’ye yakın kaynaklardan bilgi edinmeye çalışan pek çok teknoloji sitesi ilginç bir sonuç ile karşılaştı. 7nm sürecindeki Vega grafik birimi oyunculara sunulmayacak ve profesyonel tarafa özgü olarak kalacak.

AMD’nin PS5 konsoluna yetişmek üzere Sony ile birlikte Navi mimarisi üzerinde çalışmaya başladığı biliniyor. Ayrıca Apple ile de yarı özel grafik birimleri için bir ortaklık söz konusu. Lisa Su’nun Radeon teknoloji grubunun üçte ikisini yarı özel grafik yongaları için ayırdığı ifade ediliyor.

Diğer bir değişle Radeon grubunun sadece üçte biri yeni bir oyuncu ekran kartı geliştirmek için çalışıyor. Haliyle bütçe de sınırlı olunca ekibin eli kolu bağlanmış oluyor. Raja Khoduri’nin AMD’den ayrılış sebepleri arasında bunun olduğu da iddialar arasında.

Özelleştirmeye daha fazla kaynak ayrılması nedeniyle 7nm sürecindeki Vega mimarisinin oyunculara sunulması düşük bir ihtimal olarak kalıyor. Zaten Lisa Su buna dair herhangi bir işaret de vermedi. Daha çok Apple’ın gelecek yıl Mac bilgisayarlarında yer vereceği bir yarı özel grafik birimi olacak.

AMD’nin planı gelecek yılın ikinci yarısında 7nm sürecindeki Navi 10 mimarisini oyunculara sunmak. Polaris dönemindeki gibi orta seviye bir çekirdek olan Navi 10, Radeon RX 680 ekran kartına hayat verecek. 8GB GDDR6 bellek ile desteklenecek ekran kartı GTX 1080 ve GTX 1080 Ti arasında bir performans ortaya koyacak. Fiyatının ise 300$-400$ aralığında olması bekleniyor.

Navi mimarisi GNC olarak da bilinen yeni nesil çekirdek yapısından uzaklaşıyor ve 64 işlem birimi - 4096 çekirdek kısıtlamasından da kurtuluyor. AMD’nin daha esnek yapıda bir yonga geliştirme imkanının olduğu belirtiliyor.

2021 yılına kadar Navi 10 ile piyasada kalacak AMD’nin asıl güçlü grafik birimi olan Navi 20’yi sahaya süreceği konuşuluyor. HBM 3 bellek ile desteklenecek Navi 20 en iyi oyuncu ekran kartlarına hayat verecek.

Bunlar şimdilik resmi olmayan bilgiler ancak kesin olan şu ki Nvidia’ya rakip olabilecek bir Radeon ekran kartı gelecek yılın ikinci yarısına kadar gelmeyecek. Bu da Nvidia’ya çok geniş bir hareket alanı kaldığı anlamına geliyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim