Anlık Bildirim
 
ABD’li yarı iletken üreticisi AMD geride bıraktığımız mali çeyreğin raporlarını yayınladı. Raporlar firma bakımından oldukça umut vadedici nitelikte. Özellikle de son zamanların popüler işlemci ailesi Ryzen modellerinin gelişmeye katkısı oldukça büyük.

Rakamlar

Rapora göre teknoloji devi ilk çeyrekteki 984 milyon dolarlık kazancını 1.22 milyar dolara yükseltmiş. Geçtiğimiz yılın 2. çeyreğinde ise bu rakam 1.03 milyar dolar olarak kayda geçmiş. Bununla birlikte firmanın kaybı halen devam etmekte ancak zararda ciddi miktarda bir azalma mevcut. Birinci çeyrekte net kayıp 73 milyon olarak ölçülürken ikinci çeyrekte bu değer 16 milyona düşmüş.

İşlemci ve ekran kartı bölümü 

Bu değerlere etki eden grafik kartı-işlemci tarafıyla kurumsal, gömülü sistemler ve yarı özelleştirilmiş SoC üretimlerine bakacak olursak, AMD’nin işlemci ve grafik kartı kanadı bu yılın ilk çeyreğindeki 15 milyonluk zarardan kurtularak 7 milyon net gelir elde etmiş. Burada hali hazırdaki Ryzen işlemcilerin etkisi açıkça görülmekte.

Öte yandan 2016’nın yine aynı çeyreğine kıyasla %51’lik kazanç artışı yakalanmış. Bununla birlikte geçtiğimiz yılın yine 2. çeyreğinde net kaybın 81 milyon seviyesinde olduğunu da eklersek firmanın ne denli bir toparlanma sürecine girdiğini daha net görebiliriz.

Ne yazık ki EPYC işlemcilerinin de dahil olduğu gömülü sistemler ve kurumsal çözümlerin yer aldığı tarafta aynı tablo bizi karşılamıyor. Her ne kadar zarar olmasa da gelirlerde bir düşüş var. Buradaki temel etkenin yarı özelleştirilmiş SoC pazarındaki yavaşlama olduğu düşünülüyor.

Xbox One X ve EPYC

Rakamsal olarak geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde 592 milyon dolar gelir elde edilirken bu yıl %5 düşüş yaşanarak 563 milyon seviyesine inilmiş. Buna karşın EPYC işlemcilerinin iyice yaygınlaşması ve Xbox One X satışları ile birlikte bu dalda da iyileşme kuvvetle muhtemel olarak değerlendiriliyor.

Firmayı neler bekliyor

 
Evet, rakamlar umut vadeden nitelikte lakin yine de firma kan kaybetmeye devam ediyor. Tablonun da gösterdiği üzere AMD’nin Intel’in karşısında yavaş yavaş rekabetçi konuma geldiği oldukça net. İlerleyen aylarda Ryzen R3 işlemcilerinin ve Zen mimarili APU'ların kullanıma sunulmasıyla firmanın elinin daha da güçlenmesi bekleniyor zira R3 işlemci ailesinin düşük bütçeli fiyat-performans sistemlerinin gözdesi olması bekleniyor.
Grafik kartı tarafındaysa Polaris firmayı oldukça mutlu etmiş ancak özellikle de Nvidia’nın yaklaşan Volta mimarisi düşünüldüğünde ekran kartı pazarında firmayı sert bir rüzgar bekliyor. Eğer RX Vega kartlar HBM 2 belleklere rağmen iddialı bir fiyatla gelirse orta-üst segmentte AMD etkili bir seçenek olabilir. İlerleyen günlerde gelişmeleri hep birlikte takip ediyor olacağız.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim