Anlık Bildirim

AMD FreeSync 2 karşınızda

Bu yıl Vega mimarisiyle en büyük hamlesini yapmaya hazırlanan AMD, destekleyici teknolojiler tarafında da hareketli. AMD FreeSync 2 teknolojisi bunlardan birisi.

AMD’nin ekran kartı ve monitör arasındaki tazeleme oranlarını senkronize ederek daha iyi görüntü kalitesi ortaya çıkarmayı amaçladığı FreeSync teknolojisi güncellendi. FreeSync 2 tamamen yenilenmiş bir devam sürümünden ziyade güncellemeler yapılmış bir sürüm olarak karşımıza çıkıyor.

FreeSync ile gelen en önemli yenilik şüphesiz HDR ekranlara destek verilmesi. High Dynamic Range anlamına gelen ve daha canlı görüntüler sağlayan HDR teknololojisi son dönemde oyuncular için önemli hale geldi. AMD de bunun farkında.

FreeSync 2 Nasıl Çalışıyor

Normalde oyun motoru bir sahneyi işledikten sonra renk tonlarının haritası çıkarılıyor. Görüntü monitöre ulaştığında ise desteklediği aralığa göre bu harita ekrana sığdırılıyor. Yani iki aşama söz konusu. İşte FreeSync 2 bu noktada devreye giriyor.

Teknoloji, oyunun renkleri haritalama sürecinde monitörün özellikleri ile eşleştirme yaparak ekrana sığdırma işlemini tamamlıyor. Böylece görüntü ekrana geldiğinde her şey hazır oluyor yani ikinci aşamaya gerek kalmıyor ve gecikme olmaksızın en iyi görüntü kalitesi sağlanmış oluyor.  

Diğer taraftan teknolojinin içerisinde gelen otomatik geçiş modu, oyundan çıkıp başka bir uygulamaya geçtiğinizde ekran konfigürasyonunu standart ayarlara getiriyor. Yeniden oyuna geçtiğinizde ise kendi ayarlarını aktif hale getiriyor.

sRGB monitörlere göre 2 kat daha iyi renk ve görüntü performansı sunduğunu belirten FreeSync 2 ayrıca düşük kare oranı desteğini de zorunlu hale getiriyor. LFC olarak da bilinen bu sistem, FreeSync teknolojisinin standart aralığı olan 30Hz-75Hz altına inen kare oranları olursa yine görüntüyü en iyi şekilde optimize etmeye çalışıyor.

Daha önce FreeSync kullanmak isteyen üreticilere LFC zorunlu değildi ancak FreeSync 2 ile bu zorunlu hale geldi. Artık onay sürecinde üreticilerin bu API’ye yer verdiğini göstermesi gerekiyor. Aksi takdirde sertifika alamayacak.

Yine test sürecinde de bazı kısıtlamalar mevcut. Üreticilerin sertifika alabilmek için testlerde yüksek skorlar elde etmesi gerekiyor. Bu nedenle FreeSync monitörleri FreeSync 2 destekliyor olsa da, bu sertifika alınamazsa geçerliliği olmayacak. AMD yöneticisi David Glen, pek çok FreeSync uyumlu monitörün yeni sertifikayı alamayacağını belirtiyor.

Otoritelerin G-Sync ile başabaş bir duruma geldiğini ifade ettiği FreeSync 2 standardı yılın ilk yarısında kullanıma sunulacak. İlk monitörlerin de arkasından piyasada olacağı tahmin ediliyor.

 

AMD FreeSync 2 karşınızda Tam Boyutta Gör

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8283 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ces2017, amd freesync 2 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim