Anlık Bildirim

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da AMD’nin yeni grafik kartlarının yeni bir Apple üzerinde lanse edildiğini gördük. Merakla beklenen AMD’nin Vega mimarisi ana akım olarak ilk kez iMac Pro modelinde boy gösterdi. AMD de hemen ardından resmi basın açıklamasını yaptı.

Bilindiği üzere Temmuz sonu itibariyle AMD Vega mimarisinin ilk ana akım ekran kartları tanıtılmış olacak. Hali hazırda Vega Frontier Edition adında profesyonellere yönelik bir ekran kartı mevcut. Radeon Pro Vega serisi daha çok taşınabilir sistemlere yönelik olarak karşımıza çıkacak.

İki çekirdek

iMac Pro modelinde gördüğümüz Radeon Pro Vega serisinde 56 ve 64 adında iki farklı ekran kartı görüyoruz. Radeon Pro Vega 56 ekran kartı Vega 10 Pro çekirdeğini temel alıyor. Bu ekran kartı tüm iMac Pro modellerinde standart olacak. Radeon Pro Vega 64 ise daha güçlü Vega 10 XT çekirdeğini temel alıyor. Bu ekran kart ise bir üst seçenekte yer alacak.

 

AMD Radeon Pro Vega resmiyet kazandı Tam Boyutta Gör

Aslında AMD’nin Vega 10 çekirdeğini standart bir şekilde pek çok farklı kategori ürününde kullanacağını düşünüyorduk ki Polaris mimarisinde böyle olmuştu. Yapay zekaya yönelik Radeon Instinct MI25 hızlandırıcı, Vega Frontier Edition ekran kartı Vega 10 olarak bildiğimiz en üst seviye çekirdeği temel almıştı.

iMac Pro ile işler biraz değişiyor. Vega 10 çekirdeği ikiye ayrılmış durumda. Vega 10 Pro ve daha üst seviye Vega 10 XT. Bu çekirdeklerde HBM 2 bellekler yer alacak. Daha alt versiyona ise Vega 11 çekirdeği hazırlanıyor.

Neler getiriyor?

Aslında ekran kartlarının özellikleri isimlerinde gizli. Radeon Pro Vega 56 ekran kartında 56 işlem birimi dolayısıyla 3584 GCN grafik işlemcisi yer alıyor. 2048-bit bellek veri yolu ile 8GB HBM 2 bellek 400GB/s bant genişliğine ulaşıyor. İşlem gücü ise 11 TFLOPS civarına çıkıyor.

Radeon Pro Vega 64 ise haliyle 4096 grafik işlemcisine sahip. Bu ekran kartı için 16GB HBM 2 bellek tercih edilmiş. 400GB/s bellek bant genişliği yanında 13 TFLOPS civarında bir işlem gücü yer alıyor. Zaten kaynaklarda en güçlü Mac cihazı ibareleri buna vurgu yapıyordu.

 

AMD Radeon Pro Vega resmiyet kazandı Tam Boyutta Gör

AMD yeni mimarisinde özel bir bant genişliği ön bellek kontrolcüsü kullanıyor. Bu kontrolcü HBM 2 belleği süper hızlı bir ön bellek olarak kullanıyor. Verilerin belleğe giriş çıkışı son derece akıcı bir şekilde yapıyor ve 512TB’a kadar adresleme imkanı ortaya çıkıyor.

Diğer taraftan grafik çekirdekleri 32-bit işlem gücüne gerek olmadığı zamanlar her kayda 16-bit olarak iki paralel işlem yürütebiliyor. Böylece yoğun işlem gerektiren uygulamalarda daha kolay çalışılabiliyor.

Yine Vega mimarisi ile gelen yeni shader teknolojisi, geometrik hesaplamaları hızlandırılmış bir oranda gerçekleştiriyor ve grafik biriminin gereksiz olarak yoğun yük altına girmesini engelliyor. Ayrıca iş yükünü uygun hatlara dağıtarak çok karmaşık işlemlerin kolay bir şekilde yapılmasını sağlıyor.

Son olarak yeni piksel motoru iş yüklerini yığınlara ayırıyor ve bellekte bekletmek yerine doğrudan ön belleğe gönderiyor. Bu işlem enerji verimliliği sağlıyor ve bent genişliğinden kazandırıyor.

Çıkış tarihi

Apple’ın iMac Pro serisini ancak Aralık ayında görebileceğiz. Bu bakımdan yeni Radeon Pro Vega ekran kartlarını denemenin bir imkanı yok gibi görünüyor. Diğer taraftan Apple ve AMD ortaklığı, Pro Vega ekran kartlarını sadece özel kullanım için mi ayırdı bilinmiyor. Aksi takdirde diğer üreticilerin bilgisayar sistemlerinde de görmemiz mümkün olacaktır. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9542 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd radeon pro vega 56 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim