Anlık Bildirim

AMD: Ürünlerimizin patent ihlali yapması söz konusu değil

Asetek ve Cooler Master arasındaki patent ihlali davası giderek karışmaya başlıyor. Asetek'in ihtarı sonrasında AMD atağa geçti ve ihlal suçlamalarını reddetti.

Asetek'in Cooler Master aleyhine açtığı patent ihlali davasını kazanmasının ardından ekran kartı pazarında sular ısınıyor. Asetek karar sonrasında AMD'ye ihtar mektubu göndererek, ihlal konusu soğutucuyu barındıran Radeon R9 Fury X ekran kartının satışının durdurulmasını istemişti. AMD'nin yanıtı gecikmedi. 

Cooler Master ile görüşmelerini sürdürdüğünü belirten AMD, davanın ilk aşamalarında yaptığı incelemelerde Radeon Fury X ekran kartının üzerindeki sıvı soğutucuda herhangi bir ihlal söz konusu olmadığını dile getirdi. Böylece ortaya iki farklı durum çıkmış oldu. Asetek mahkeme kararına dayalı patent ihlali olduğunu belirterek satışların durdurulmasını isterken, AMD ise herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını iddia ediyor. 

Patent davası teknoloji çevrelerini de bölmüş durumda. Bir kısım Asetek'in davasında haklı olduğunu ve lisans bedeli ödenmesi gerektiğini öne sürerken, diğer bir kısım ise geçmişte Rambus örneğinde olduğu gibi Asetek'in davranışının soğutucu pazarına ve dolaylı olarak ekran kartı pazarına zarar vereceğini düşünüyor. 

ABD'de yaşanan bu gelişmeler henüz diğer ülkelere yayılmadı ancak Asetek yerel mahkemelere dava açmaya başlarsa işler sarpa saracak. Bu durumda global olarak da AMD'nin ve patent ihlali konusu soğutucuları kullanan ekran kartlarının satışı sıkıntıya girecek. Şimdilik konu belirsizliğini koruyor. 

2000 yılından bu yana faaliyette olan Asetek, geçen yıl Cooler Master markasının arkasındaki isim olan CMI firmasını hepsi-bir-arada soğutucularında kendi patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Jürinin, patentlerin ihlal edildiğine kanaat getirmesi ve Cooler Master'ın yüzde 14.5 lisans bedeli ödemesini istemesi sonrasında Asetek yeni bir dava daha açmıştı. 

Asetek yeni davada ABD'de satılan ve patentlerini ihlal eden Cooler Master markalı hepsi-bir-arada sıvı soğutucuların satışının durdurulmasını ve yüzde 25 lisans bedeli ödenmesini talep etmişti. Mahkeme Eylül ayındaki son kararında bu yıl satılan ihlal konusu CM soğutucularının satışının durdurulmasına ve yüzde 25 lisans bedeli ödenmesine hükmetti. Son karar ile ekran kartı pazarı için sıkıntılı günler başladı.

Asetek'in ihlal edilen patentleri; pompalı bir sıvı soğutma döngü sistemini, termal değişim odasını ve ısı değişim arayüzünü kapsıyor. Patent davasına konu olan soğutucular ise  Seidon 120M, Seidon 120XL, Seidon 240M, Seidon 120V, Seidon 120V Plus, Nepton 140XL, Nepton 280L, Glacer 240L şeklinde sıralanıyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim