Anlık Bildirim

AMD yakın gelecekte GDDR6 bellek teknolojisini kullanacak

Şu anda HBM 2 üretimini daha verimli hale getirmeye çalışan AMD, yeni GDDR6 bellek teknolojisine de ilgi göstermeye başladı. Bununla ilgili mühendisler işe alınıyor.

Son dönemde grafik bellek teknolojileri açısından önemli gelişmelere şahit olduk. Bir tarafta GDDR5X ve sonrasında GDDR6 teknolojileri sahneye çıkarken diğer tarafta daha gelişmiş HBM ve HBM 2 teknolojileri mevcut. Ekran kartı üreticileri maliyet ve kitleyi göz önüne alarak bunları ürünlerinde kullanıyor.

Ne var ki GDDR5X bellek teknolojisi daha çok Nvidia’a özgü kaldı. Nvidia GeForce GTX 1080 ve üzeri ekran kartları hariç başka hiç bir oyuncu ekran kartında GDDR5X bellek kullanılmıyor. Maliyete oynayan AMD ise Polaris mimarisinde GDDR5 teknolojisini kullanırken Vega mimarisinde HBM 2 teknolojisine yer verdi.

Önümüzdeki yıllarda üreticiler yeni nesil bellek teknolojilerine ağırlık vermeyi planlıyor. Nvidia, Volta mimarisi ile sunucu tarafında HBM 2, son kullanıcı tarafında ise GDDR5X/GDDR6 teknolojilerine yönelecek. AMD’nin HBM 2 ile yoluna devam edeceği biliniyor ancak Navi ile önemli bir değişiklik olabilir.

Bir AMD mühendisinin LinkedIn sayfasına göre firma bünyesinde GDDR6 kontrolcüsü geliştirme çalışmaları başladı. Bazı kaynaklar bunu doğrularken firmanın sonraki ekran kartlarında GDDR6 bellek teknolojisini kullanacağını ifade ediyor.

Peki bu ne zaman olacak? AMD’nin 2018 yılında HBM 2 üzerine yoğunlaşacağı biliniyor. Bu bakımdan Vega 2.0 olarak bilinen ikinci nesil ekran kartlarında HBM 2 teknolojisi olacak. Sonraki nesil yani Navi olarak adlandırılan mimaride orta seviye ekran kartlarında GDDR6 olabileceği tahmin ediliyor. Bu da en iyi ihtimalle 2019 ortasında olacak.

GDDR6 neler sunuyor?

GDDR6 bellek teknolojisi hem daha yoğun kapasiteler barındırıyor hem de daha az enerji tüketiyor. Ayrıca pin başına daha fazla veri oranına sahip. İlk tanıtılan yonga 1GB kapasiteye sahip. Gelecek yıl 2GB kapasiteli bellekleri görebileceğiz.

Hücre başına 16Gb kapasite barındıran GDDR6 teknolojisi GDDR5 bellekleri bu açıdan ikiye katlıyor. Voltaj da 1.5V seviyesinden 1.35V seviyesine çekilmiş. Pin başına veri oranı 16Gbps seviyelerine kadar çıkabilirken zar da bir miktar daha inceltilmiş. Böylece daha ince ve daha enerji verimli bellekler ortaya çıkıyor.

Bant genişliği anlamında da GDDR6 bellekler avantajlı. Örneğin 256-bit veri yoluna sahip AMD ekran kartındaki 16Gbps hızında çalışan GDDR6 bellek 512GB/s bant genişliğine ulaşabiliyor. 384-bit veri yolunda ise 768GB/s seviyesi elde edilebiliyor.

 

AMD yakın gelecekte GDDR6 bellek teknolojisini kullanacak Tam Boyutta Gör

GDDR6 teknolojisi için Samsung, Micron gibi devler gelecek yılın başlarında hacimli üretime geçmiş olacak. Zira Nvidia’nın gelecek yıl ortasında en az bir ekran kartında GDDR6 teknolojisi kullanması bekleniyor. Üretim tarafında herhangi bir verimlilik problemi olmayacağı ifade ediliyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5946 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd vega 10 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim