Anlık Bildirim

AMD’den Radeon RX 480 aşırı güç tüketimi için beklenen açıklama geldi

Son günlerde, AMD Radeon RX 480 ekran kartı ile ilgili testlerde güç tüketimi açısından bir problem yaşandığı gündeme geliyor. Kafalarda soru işareti oluşturan problem için AMD çalışma içerisinde.

AMD’nin henüz piyasaya çıkan Polaris tabanlı RX 480 ekran kartında yaşanan bazı aşırı güç tüketimi iddiaları, tüketicilerin kafasında soru işareti uyanmasına neden olmuştu. Problem ile ilgili AMD’den beklenen açıklama geldi.

Hatırlanacağı üzere, AMD Radeon RX 480 ekran kartı ile ilgili testlerde, güç tüketimi açısından bir problem yaşandığı görülmüştü. Ekran kartı, PCIe 12V hat üzerinden 79W ortalama güç tüketiyor. PCIe yüksek güçlü bilgisayar şartlarına göre, 12V hat üzerinden maksimum 66W enerji çekilmesi gerekiyor. Ayrıca PCIe için anakart üzerinden sunulan enerji miktarı 75W. Yani her iki durumda sınır aşılmış oluyor.

Diğer bir nokta ise kartın genelinde meydana gelen enerji tüketimi 164W ortalamaya sahip. Normal şartlarda kartın 150W TDP değeri olduğu belirtilmişti. Bunun 110W civarı grafik birimi için ayrılıyor. Devre kartı ve bellek ise toplam 40W civarı enerji çekiyor. Bununla birlikte bu sınırın da aşıldığı görülüyor.

Haberin gündeme gelmesinin ardından konusunda uzman bazı siteler de benzer testleri uygulamış ve en pik zamanda PCIe üzerinden 77 Watt veya kartın genelinde 166Watt enerji tüketimi gibi değerler elde edilmiş. Uzmanlar, ekran kartının PCIe üzerinden anakarta bağlandığı noktada bir problem olabileceğini düşünüyor ancak AMD yazılım ile sorunu çözmek niyetinde.

Firma yaptığı açıklamada, belirli kullanım senaryoları için optimize edilen bazı RX 480 ekran kartlarının optimal olarak çalışmadığını keşfettiklerini ve yazılım güncellemesi ile bu problemin üstesinden geleceklerini bildirdi. Firma hali hazırda bir yama üzerinde çalışıyor ve haftaya son gelinen durum hakkında kullanıcılar bilgilendirilecek.

Isınma probleminin yazılım odağında çözülmesi demek, ekran kartının belirli bir sıcaklık değerine geldiğinde throttling yaşaması yani performansın düşmesi demek. Muhtemelen aynı sorunu yaşayan varsa diğer RX serisi ekran kartlarında da aynı yol izlenecek.

Aşırı güç tüketimi aslında dayanıklı ve üst seviye bileşen kullanan anakartlar için sorun oluşturmuyor ancak alt seviye anakartlar için risk taşıyor. Ayrıca 3 ay içerisinde problem giderilmezse, AMD’nin kartın kutusundan PCIe Uyumlu ibaresini kaldırması gerekiyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12684 kez okundu.
37 kişi, toplam 41 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd radeon rx 480 ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim