Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Aorus GTX1080 Xtreme Edition incelemesi "2.1GHz'e çıkabilen en iyi GTX1080'lerden"

Bu videoda Gigabyte'ın oyuncu odaklı alt markası Aorus'un GTX1080 Xtreme Edition ekran kartının tasarımına göz atıyor, soğutucusunu ve komponentlerini değerlendirdikten sonra oyunlarla sınıyoruz.
Aorus markası yabancı gelmiş olabilir, aslında Gigabyte’ın oyuncu odaklı alt markası diyebileceğimiz bir marka Aorus. Bu marka çatısında oyunculara yönelik anakart, ekran kartı, dizüstü, klavye, fare, kulaklık ve çeşitli aksesuarlar oyuncularla buluşturuluyor. Elimizdeki ekran kartı da oyuncu odaklı olarak şekillendirilmiş bir kart.

Siyah, önemli özelliklerin vurgulandığı kutu içerisinden, yine siyah bir klasörden alışılageldik dökümantasyonlar, iki 6 pinden 8 pine dönüştürücü kablo, nispeten sert bir Aorus logo yapıştırması çıkıyor. Klasörün altında ise korumaları içerisinde ekran kartının kendisini görüyoruz. Gigabyte’a bağlı olması dolayısıyla 3 yıl, Aorus’un online kaydını da yaptırırsanız 4 yıl garantili bir ekran kartı bu, garanti süresi her şekilde bir güvencedir diye düşünüyorum.

Tasarım, aslında burada Gigabyte’ın Xtreme Gaming’i ile hayli benzeşen bir tasarım var. Aydınlatmalı kısımlar hariç gövde fırçalı metalden imal edilmiş. Egzotik spor araçları misali her yanında keskin çizgilerle karşılaşıyoruz, köşelerdeki geçişler olsun, gömme kanallar ve yer yer renkli şeritler, fırçalı metal ve keskin çizgilerin uyumu nefis. 29.3cm uzunluğundaki kart, 14.2cm eninde ve 5.5cm kalınlığında, klansmanındaki 3 fanlı rakipleriyle hemen hemen aynı uzunlukta olmasına karşın ortalama 1.5cm kadar daha kalın, görünümü de boyutları da agresif.

Gigabyte’ın Stack Cooling System adını verdiği soğutmada 3 adet 10cm’lik fan görev yapıyor, kart boştayken duran, yük altına girdiğinde devreye giren fanlar bunlar, maksimum 3200 devire kadar çıkabiliyorlar. Bu soğutma sisteminin iki özel yanı var, birincisi iki fanın sola, ortadaki fanın ise sağa doğru dönüyor oluşu. İkincisi ise kanatların iç ve dış kısımlarının hava akışının yoğunlaştırılması amacıyla şekillendirilmiş olması. Bu ikisi 6 kompozit bakır ısı borusuyla soğutma bloğu ve GPU’yla VRAM’e direkt temas eden bakır yüzeye daha fazla hava akışı sağlıyor.

Önyüzün ortasında ise dört tarafa, şeritler halinde RGB aydınlatmalar var, parlaklıkları iyi bu aydınlatmaları arayüzü üzerinden istediğiniz renge ayarlayıp, farklı efektler atayabiliyorsunuz, renkler arasındaki geçişler gayet yumuşak ve pürüzsüz yalnız müzikle ritim tutma efekti kontrolcüden olacak ki tepkisel değil, sadece en dip ve en tepe seslere tepki verebiliyor.
Kartın yanına geçtiğimizde yine RGB aydınlatmalı Aorus ve Fan stop logosunu görüyoruz.  GTX1080’in referans tasarımı 5+1 faz kurulumuyla 180W TDP ve tek 8 pin girişiyle gelirken Aorus GTX1080 Xtreme Edition, Titan X sınıfı yüksek kalite 12+2 faz kurulumu için çift 8 pin girişine sahip, hızaşırtma tarafında bir potansiyelin sinyallerini veriyor aslında. SLI destekli kartın tavsiye edilen power supply gücünün de 500W olduğunu belirtelim.

Aorus Xtreme Edition’ın Gigabyte Xtreme Gaming’ten tasarımsal anlamda ayrıştığı en büyük yer arkası. İlki aydınlatmalı logo, ikincisi de GPU’nun arkasındaki bakır modül. Logo ve aydınlatması gerçekten hoş bir detay olmuş, ışık şiddeti ne çok ne az, noktacıklı yüzeyde ışık dağılımı iyi. Bakır modül ise Gigabyte’ın söylediğine göre GPU’nun arkasına temas ederek sıcaklığını 3 derece düşürüyor, bunu ilerleyen kısımlarda birebir deneyeceğiz.

Aorus GTX1080 Xtreme Edition giriş çıkışlar anlamında da özel bir kart. Kasanın önüne köprüleme yapıp VR gözlüklere ulaştırmak için kartın kasa içine bakan kısmına VR’a optimize edilmiş iki HDMI çıkışı konulmuş. Kartın arkasında ise 3 Display Port 1.4, bir tane de HDMI 2.0b ve bir DVI portu bulunuyor. VR modunda 3 HDMI ve 3 Display Port aktifken DVI devre dışı kalıyor, VR cihazı kullanırken ayrıca 3 ekranda 4K görüntü alabiliyorsunuz. Standart modda VR odaklı HDMI portları devre dışı kalıp arka yüzdeki tüm portlar kullanılabilir hale geliyor.

Şimdi kartın donanımsal detaylarına inelim. Kalbinde Pascal mimarili 16nm Fin-Fet üretim sürecinin ürünü GP104 yongasını bulunduran kart 2560 CUDA çekirdeğine, 64 ROP ve 160 doku işleme ünitesine sahip. Micron üretimi 8GB GDDR5X bellekle geliyor. 256-bit veri yolunda 326.7GB/saniye bant genişliği sunuyor. GPU oyun modunda baz olarak 1759, boost ile 1898MHz’de çalışıyor, bellekler ise efektif 10.206MHz’de, hızaşırtma modunda ise baz 1784, boost ile 1936MHz’de görev yapıyor, bellekler ise efektif 10.400MHz’e çıkıyor. Birinci seviye DirectX 12, Vulkan, Nvidia Ansel, G-Sync ve Gamestream destekli olduğunu ekleyelim, aynı zamanda VR Ready bir kart.

Nvidia’nın 378.78 kodlu sürücüsüyle şimdi Aorus GTX1080 Xtreme Edition’ın oyun testlerine geçelim.

İlk testimiz Rise of the Tomb Raider’da. Full HD DX11 testinde kart 131, DX12’ye çektiğimde ise 140 kare/saniye skor aldı. 2K DX12’de 92, 4K’da ise 47 saniye şeklinde.
Far Cry Primal testine geçtiğimizde ise Full HD çözünürlükte 114, 2K’da 82 ve 4K’da 45 kare/saniye skor aldım.

Witcher 3 testinde Hairworks ayarları kapalı olmak üzere yaptığım testlerde Full HD’de 109, 2K’da 80 ve 4K’da 51 kare/saniye elde ettim, tüm çözünürlüklerde gayet akıcı bir oyun deneyimi sundu.

Dirt Rally testinde Full HD çözünürlükte 155, 2K çözünürlüğe çekince 135 ve 4K’da ise 82 kare/saniye elde ettim, bir yarış oyunu için gayet ideal skorlar bunlar.

Hitman’de DX12 modunda Full HD’de 121, 2K çözünürlükte 108 ve 4K’da 67 kare/saniye gibi skorlar aldım.
Doom’un Vulkan API modunda Foundry, Meltdown bölümünde 2K’da 156, 4K’da ise 77 kare/saniye elde ettim, hareketli bir atmosferde 4K’da 77 kare/saniye her anlamda doyurucu.
Battlefield 1’in Through Mud and Blood bölümünde yaptığım testlerde ise Full HD’de 118, 2K’da 88 ve 4K’da 49 kare/saniye gibi yine gayet iyi skorlar yakaladım.

GTA 5 testinde ise Full HD’de 145, 2K’da 98, 4K’da ise 48 kare/saniye elde ettim, 2K performansı gayet iyi.
Genel itibarıyla Full HD için fazla fazla, 2K için hayli iyi, 4K için de oyununa göre 60 kare/saniye barajını geçen bir performans sergiledi.

3D Mark’ın Time Spy testinde ise 7315 puan aldı Aorus GTX1080 Xtreme Edition.

Cüsseli soğutucu dedik, 12+2 faz kurulumu dedik, peki ekran kartı ne kadar ısınıyor, hızaşırtma performansı nasıl? Ekran kartı hızaşırtma yapmadan oyunlarda GPU Boost 3.0 ile 2GHz’e çıkabiliyor bu sırada maksimum 71 dereceye çıkıyor, fan devri de %55 civarında kalıyor, bu şartlarda fanların devreye girdiğini fark edeceğiniz kadar ses üretiyor. Yaptığım hızaşırtma denemelerinde ise GPU’ya 82, belleklere ise 748MHz hızaşırtma uyguladım, fan profilini de Turbo’ya aldım. Bu sefer kart oyunlarda 65 derecede 2.1GHz’de pürüzsüz seyretti ancak bu sefer ekran kartının gürültü yapmaya başladığını duyuyorsunuz, ki rahatsız edici bir seviyelere çıkmadı. Hızaşırtımış halde fanları normal moda alınca fanlar %59’a geriledi, GPU hızı 2.088MHz’e düştü, sıcaklık ise 74 derece civarında seyretti, şahsen 12-15MHz için rahatsız edici olmasa da fan sesi duymaya değmez diye düşünüyorum. Bakır blok ise yaptığım testlere göre minimal de olsa etkili, blok takılıyken kart 1-2 derece daha serin çalışıyor.
Oyunlarda ne fark etti peki? GTA 5’in 2K testinde %5.9 artışla 104 kare/saniye, 4K testinde %4 farkla 50 kare/saniye elde ettim, Rise of the Tomb Raider’da 2K’da %10.4 farkla 101, 4K’da %8.1 farkla 51 kare/saniye skor aldım, 3D Mark Time Spy Skoru da 7585’e yükseldi. Şunu da ekleyeyim, bobin zırıltısı yok denecek kadar az. Bakır blok ise yaptığım testlere göre minimalbakır blok takılıyken kart 1-2 derece daha sıcak çalışıyor.

Aorus GTX1080 Xtreme Edition, Gigabyte Xtreme Gaming ile hayli benzeşen bir kart, tasarımsal anlamda ufak makyajlar ve arka plakasıyla daha önde olduğunu düşünüyorum. Donanımsal anlamda, çıkabildikleri hızlar ve skorları anlamında ise herhangi bir fark yok. Durum böyle olunca elimizde yine PCB’si, faz kurulumu ve komponentleri anlamında tepeye oynayan, malzeme kalitesi ve duruşuyla hoş bir kart olmuş oluyor.
En önemlisi de hızaşırtma performansıyla en hızlı 1-2 GTX1080’den biri olması, çıkardığı ses ve soğutma anlamında ise rakipleriyle eş, sıvı soğutmalı çözümler kadar sessiz değil tabii. Oyun performansı anlamında 2K ile 4K arasında bir yerlerde, 4K oyunculuğa daha yakın diyebilirim. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla GTX1080’lerin fiyatları dalgalandığı için fiyatından bahsetmek pek doğru olmaz ancak rakipleri gibi düşmesi gerektiği açık zira GTX1080Ti’ın çıkışı GTX1080’lerin fiyatını ciddi biçimde aşağı çekti, Ti ile aralarındaki oyun performansı farkı %30-%40’lara varabiliyor, fiyat anlamında ise GTX1080’li çözümler 1000-1200 lira daha ucuz. Durum böyle olunca GTX1080 tercih edecekler için, 4 yıl garantili, donanımsal açıdan hayli üstün, hız ve hızaşırtma anlamında GTX1080’ler arasında tepe 1-2 isimden biri olan  Aorus GTX1080 Xtreme Edition iyi bir seçenek.

Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim