Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Asus RX480 Strix 8GB ekran kartı incelemesi

Bu videomuzda Asus'un üst segment Strix serisinden RX480 8GB ekran kartını öncelikle tasarımsal açıdan ele alıyor, soğutucunun ardındaki detaylara iniyor ve performansını ölçüyor, sınıyoruz.
Strix serisi özel komponentleri olsun kallavi soğutmaları olsun çalışma frekansları olsun baz modellerin çok daha ötesinde konumlanıyorlar, fiyatları da bundan nasibini alıyor tabii, yadırgamamak lazım. Strix RX480 yine Asus üretimi standart soğutuculu baz RX480’den daha pahalı bir kart ama aradaki farkı dolduran önemli detaylar var, teker teker değineceğiz.

Asus RX480 Strix şık ve detaylı bir kutuyla geliyor, Aura adlı RGB aydınlatma ve VR desteği özellikle vurgulanmış, arkasında yok yok misali bol detaya girilmiş. Siyahın hakim olduğu kutu içerisinden alışılageldik dökümantasyonların yanında birkaç ekstra içerik var, mesela World of Warships oyunu için 15 günlük premium hesap kodu verilmiş, ROG temalı kablo bağları da var. Merak edenler için de belirteyim, ekran kartı 3 yıl garantili, tercih listenizde RX480 Strix’i hemen birkaç sıra yukarı taşıyabilecek cinsten bir faktör.

RX480 Strix iki slot yer kaplayan, backplate yani arka kaplamalı, kallavi bir soğutucuya sahip, 29.8Cm uzunluğunda bir kart. Genel itibarıyla üç fan ve uzun bir soğutucu blok olarak görünebilir ama içerisinde önemli detaylar var.
Asus’un kendine ait patentli Wing-Blade fanlar bunlar, aynı boyutlardaki fanlardan daha fazla hava akışı sağlayıp daha sessiz kalmayı başarabiliyorlar, maksimum 3700 devire çıkabiliyorlar ama siz isterseniz, stres testleri ve oyunlarda 2100 devir civarında geziyorlar ve daha önce kullandığım standart, yine üç fanlı ekran kartlarından çok daha sessizler, diğer fanların gürültüsüne karışacak kadar da değil tabii.

DirectCU III, özetle bakır boruların direkt GPU ile temas ettiği soğutucu işini iyi yapıyor, dediğim gibi 2100 devir civarında makul bir ses seviyesinde kalıyor ve ekran kartını oyununa, testine göre 72-75 derece arasında tutuyor, bu değer standart soğutuculu modelde 84-85 derece civarı.

Soğutucunun üzerinde Asus’un Aura olarak adlandırdığı bir RGB aydınlatma sistemi var, bir kısmı fanların kenarlarında ama biraz derinlerde kalıyorlar, en belirgini ekran kartının yanındaki Republic of Gamers logosunu aydınlatıyor. Ekran kartı aşağı bakıyorsa eğer fanların etrafındakilerin kasa aydınlatmasına pek etkileri olmuyor belki ama arka kaplamanın üzerindeki logo çok ama çok şık görünüyor.
Aura arayüzü üzerinden istediğiniz rengi ve efekti atayabiliyorsunuz, müziğe göre ritim tutabiliyorlar mesela. Hafif dokulu ve desenli arka kaplamasıyla da beraber pencereli kasalarda enfes görünüyor.

Asus’un RX460 ve RX470’inde ve diğer kartlarında da yer verdiği 4 pinli fan çıkışlarını görüyoruz, bu çıkışlar ekran kartının fanlarına paralel olarak bağladığınız fanların hızını kontrol ediyorlar, ekran kartına daha fazla taze hava sağlanması amaçlanmış aslında, hava akışı zayıf kasalarda işinizi görebilir.

Şimdi teknik detaylarına inelim. Ellesmere grafik yongalı ekran kartında 32 ROP ve 2304 doku ünitesi bulunuyor, 256-bit veriyoluna sahip RX480’in 4GB ve 8GB şeklinde iki versiyonu var ama RX480 Strix’in sadece Samsung üretimi 8GB GDDR5 belleklisi bulunuyor, 256GB/saniyelik bir bant genişliği sunuyor bu da. Baz RX480 boost hızıyla 1266MHz seviyesinde kalırken Asus kartın erişebildiği maksimum hızı 1310MHz olarak belirlemiş.
GPU Tweak II arayüzünden Overclock modu seçildiğinde de 1330MHz’e kadar çıkabiliyor, bu arayüz üzerinden kartın GPU ve bellek hızlarıyla oynayabiliyor, voltaj ayarlaması yapabiliyorsunuz, gerçi RX480 yonga bazında hız aşırtmaya çok elverişli bir kart değil, elimizdeki test ürününün GPU hızını 1350, bellek hızını da 2100MHz’e hızaşırttım, sentetik performans testi programlarında %2’lik bir kazanım elde ettim, oyunlarda hissedilir bir fark oluşturmuyor elbette.

Kartın üzerinde bir DVI, 2 HDMI 2.0, iki tane de Display Port çıkışı var, baz RX480’de 3 Display Port ve 1 HDMI şeklinde bir kurulum görmüştük, burada biraz daha VR düşünülerek adım atılmış.

Kart güç ihtiyacını tek bir 8 pinli güç kablosuyla karşılıyor, 14nm mimarili Ellesmere yongası güç tüketimi ve üretilen ısı anlamında ılımlı bir yonga, normalde 150W TDP değerine sahip ancak RX480’in piyasaya çıktıktan sonra PCI Express slotundan çektiği güç ve toplam tüketimi konusunda bazı pürüzler ortaya çıkmıştı, 16.7.1 güncellemesiyle bahsedilen pürüzler giderildi, ben de testlerimi 16.7.3 güncellemesiyle yaptım.

Oyun testleriyle başlayalım, ilk testimi Rise of the Tomb Raider’da gerçekleştirdim, tüm grafik ayarları açık halde Full HD çözünürlükte DX11’de 66, DX12’de ise 74 kare/saniye elde ettim, 2K’da ise 48 ve 4K’da 25 kare/saniye gibi değerler var gördüğünüz üzere, Full HD’de RX480’in baz versiyonuyla aradaki fark açılırken daha yüksek çözünürlüklerde bu fark kapanıyor, kart aslında 1080P oyunculuk ve VR hedeflenerek geliştirilmiş olsa da 2K’da da iş yapıyor diyebilirim.
Asssassins Creed Syndicate’e geldiğimizde Full HD’de Ultra High ayarlarda 40, Very High ayarlarda 58FPS elde ettim, baz RX480’in yine birkaç tık ötede, RX470’le arasındaki fark çok daha belirgin burada.

Witcher’a geldiğimizde burada Hairworks ayarlarını kapattığımızı baştan belirtelim, Full HD High ayarlarda 77, 2K’da High ayarlarda ise 52 kare/saniye elde ettim, madem Full HD’de 60 kare/saniye barajını aştık o zaman Ultra ayarları seçeyim deyince 62 kare/saniye ile yine 60 kare/saniye barajının üstünde kaldı RX480 Strix, baz versiyonuyla arasında ufak tefek farklar var yine, RX470 ile arasındaki mesafe sürüyor.

GTA 5’te tüm kenar yumuşatma 2X olmak üzere tüm ayarları açtım, Full HD’de 71, 2K’da ise 48 kare/saniye elde ettim, kart Full HD’de her daim sözünü tutuyor, akıcılıktan biraz ödün verip 2K’ya gittiğinizde de pek üzmüyor açıkçası, baz versiyonla arasındaki ufak fark devam etmekte, RX470 ile arasındaki fark nispeten daraldı GTA testinde.

Sentetik test sonuçlarına geçelim, burada 3DMark’ın DX12 destekli Time Spy ve Unigine Heaven testlerinden destek aldık. Asus RX480 Strix 4103 puanla RX470 ile arasındaki mesafeyi korumayı başarmış, baz versiyonuyla da arasında 120 puan civarı bir fark var. Unigine Heaven testinde de benzer bir tablo var, aradaki farklar korunmuş.

Isı ve sesten detaylıca bahsedelim şimdi, Asus RX480 Strix dediğim gibi, ekran kartı tam yükte, fanlar 2100 devirde çalışırken sesi diğer fanların sesinde kaybolacak kadar az değil ama kesinlikle rahatsız etmiyor, birazcık oyun sesi varlığını tamamen unutturuyor, hele ki yükte değilse fanlar tamamen durduğu için ses üretimi sıfıra iniyor. Isı tarafında ılımlı, bol hava girişinin olduğu bir kasada yaptım tüm testlerimi, baz versiyon RX480 85 dereceye ulaşırken, RX480 Strix 75 derecede kaldı, hem de bunu daha az ses çıkararak yapması şahsen önemli bir başarım.

RX480’in en dişli rakibi hatta belki de segmentindeki ezeli rakibi GTX1060 ile gidip geldikleri, öne geçip geriye düştükleri, ciddi farkların oluştuğu testler var gördüğünüz üzere. Oyunlarda benzer performanslara sahip olsalar da benzer segment komponentlere sahip RX480 kartlar yine benzer segment komponentlere sahip GTX1060’lara kıyasla genelde daha ucuzlar, üzerilerindeki komponent ve soğutuculara göre istisnalar var tabii ama aradaki fiyat ve performans değerlendirmesiyle tercihinizi yapmak size kalmış.

Asus’un RX480 Strix ekran kartı Aura aydınlatması, inanılmaz hoş görünen arka kaplaması, aydınlatmalı ROG logosuyla gerçekten görünüm anlamında 10 numara beş yıldız bir kart. DirectCU III soğutma bloğu ve baz versiyondan daha az ses üretmesi yine öne çıktığı noktalardan, 29.8Cm’lik boyu kasasından şüphe edenler için not edilmesi gereken detaylardan biri. Performans tarafında sözünün ardında duruyor, RX480 1080P 60FPS kartı ama kare/saniyeden biraz ödün verip 2K deneyimi de yaşayabilirsiniz, üzmez. Kart kendi içerisinde dolu dolu ve fiyatının ederi bir kart, soğutma ve komponent olarak daha zayıf ve daha ucuz seçenekler var tabii ama en dişli rakibi en başta GTX1060, RX480 burada benzer performans ve daha makul fiyat avantajını elinde bulunduruyor.

Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim