Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Asus'un performans canavarı GTX 1080 Strix mercek altında

Asus ekran kartı arenasındaki yeni amiral gemi modeli olan GeForce GTX 1080 Strix'i tanıttı. Türkiye'deki ilk detaylı videosu ile kartın tasarım detaylarına ve teknik özelliklerine yakından bakıyoruz.
Son günlerin en popüler ekran kartı hiç şüphe yok ki GTX 1080. Sunduğu yüksek performans ve beraberinde gelen teknolojilerle dikkatleri üzerine çeken GeForce GTX 1080'nin Asus tarafındaki ilk özel versiyonu Strix ailesinden geldi. Şu an görmekte olduğunuz GeForce GTX 1080 Strix, baskılı devre kartından soğutucusuna kadar her detayı Asus mühendislerince özelleştirilmiş tam bir performans canavarı. Önce eğlenceli kısımla başlayalım isterseniz.

Bu kart, Asus'un Aura adını verdiği RGB ışıklandırma sistemine sahip. Fanların alt ve üst kısımlarına çekilen ışık şeritleri uzay montaj sistemler veya pencereli kasalar için harika bir görsellik vaad ediyor. Üstelik yazılımı üzerinden ışıklandırma sistemi kontrol edilip, kişiselleştirilebiliyor.

Soğutucu tarafı ile devam edelim isterseniz. Kartın üzerinde üç fanlı DirectCU III soğutucusu bulunuyor. Strix ailesinden aşina olduğumuz üzere ekran kartı yük durumunda değilken, fanlar duruyor ve kart kesinlikle gürültü yaratmıyor. Üstelik patenti Asus'a ait olan özel tasarımlı fan yaprakları, akıllara yeni nesil uçak kanatlarının uç noktasındaki kanatçıkları getirmiyor değil. Asus'a göre tasarımdaki bu detay GPU ve ısı bloğuna daha fazla hava gitmesini sağlıyor.

Asus mühendisleri, kendi soğutucuları sayesinde GTX 1080 Strix'in daha yüksek saat hızlarında referans karta göre yani Founders Edition GTX 1080'den 3 kat daha sessiz ve %30 daha serin çalıştığını iddia ediyorlar. Standart olarak bir adet 8pin PCIe güç konnektörüyle gelen referans karttan farklı olarak Asus'un modelinde ekstra 6pin güç konnektörü daha bulunuyor.

Teknik olarak daha fazla güç takviyesi gibi yapılmış olsa da standart olarak gelen voltaj sınırlaması kaldırılmış mı ondan emin olamadım. Ama özel bir BIOS kullanan Asus, muhtemelen kaldırmıştır diye düşünüyorum. GTX 1080 Strix ayrıca 8+2 fazla güç tasarımına ve yüksek kaliteli bileşenlere sahip.

Soğutma tarafındaki bir diğer ilginç detay ise ek soğutma yeteneği. Kartın ön tarafında PWM kontrollü iki adet 4 pin fan kontrolü bulunuyor. Normal koşullarda bilgisayarınızdaki fanlar, CPU'nun yük durumuna göre devreye girer ancak oyunlarda CPU'dan ziyade GPU yük altında olduğundan, eğer fanları kartın üzerindeki portlara bağlarsanız, sistem fanları GPU tarafından kontrol edilir ve ne zaman ki GPU yük altına girmeye başladı, sistem fanları da o tam performans gösterir.

Asus GTX 1080 Strix pek tabi ki fabrika çıkışı hız aşırtmalı olarak geliyor. Standart olarak 1784MHz'de çalışan kart, ön tanımlı profillerden oyun modunda 1898MHz'de OC modunda ise 1936MHz'de görev yapıyor yani standart GTX 1080'e kıyasla hatırı sayılır bir frekans artışı var. Konuştuğum Asus yetkilileri daha yüksek saat hızı sayesinde GTX 1080 Strix'in Founders Edition GTX 1080'den %5 ila %10 arasında değişen oranlarda daha hızlı olacağını söylüyorlar.

256-bit bellek veri yoluna ve 2560 adet CUDA çekirdeğine sahip olan kartın 8GB GDDR5X bellekleri ise 10GHz'de görev yapıyor. Asus'un yeni kartında ayrıca iki adet HDMI, iki adet DisplayPort ve bir adet DVI bulunuyor. Açıkçası Asus, VR vurgusu yapsa bile, kasa önüne kablo bağlantısı çekebilmek için keşke kartın burun kısmına ekstra HDMI portları yerleştirebilseymiş.

Asus GeForce GTX 1080 Strix tüm ihtişamıyla boy gösterdi. Gerek tasarımı gerekse de özellikleriyle bir hayli dikkat çekici olan bu kartın yakında piyasaya çıkması bekleniyor. Evet arkadaşlar, ben Erdi Özüağ, bir sonraki videoda görüşene kadar şimdilik hoşçakalın ve kendinize çok iyi bakın.

 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim