Anlık Bildirim

Bu hafta başlayan grafik teknolojileri konferansı - GTC 2017 etkinliğinde sahneye çıkan Nvidia, şimdiye kadar ki en güçlü grafik birimi olan Volta mimarisini resmi olarak tanıttı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kurumsal taraftan giriş yapıyoruz.

Yeni bir süreç
 

Nvidia Volta mimarisi için TSMC tarafından 12nm FinFET adında yeni bir üretim süreci geliştirilmiş. Şu anda grafik sektöründe en ileri üretim süreci ile karşı karşıyayız. Nvidia Pascal ve AMD Vega mimarileri 14nm/16nm ile üretiliyor. Masaüstü tarafında AMD Ryzen ve Intel Kaby Lake işlemcileri de 14nm sürecinde geliştiriliyor. Sadece mobil tarafta Samsung ve Qualcomm’un 10nm sürecine geçtiğine şahit olduk.

Peki 12nm FinFET süreci Nvidia Volta’ya ne kazandırıyor? Elbette önceki nesle göre daha yüksek performans ve daha iyi enerji tasarrufu sağlıyor. Böylece watt başına performansta bir adım öne geçmiş oluyor.

GV100 ile başlıyoruz

Volta mimarisinin en büyük ve en güçlü çekirdeği GV100 olacak. 21 milyar transistör barındıran çekirdeğin zar alanı 815 milimetrekare. Boyutları büyümesi bir yana özellikle yapay zeka teknolojileri alanında önemli yeniliklerle geliyor.

 

Bildiklerinizi unutun, Nvidia Volta gümbür gümbür geliyor Tam Boyutta Gör

GV100 çekirdeğinde 84 adet SM birimi bulunuyor. Bu SM birimlerinde 64 adet CUDA çekirdeği yer alıyor. Tamamen açık birimde 5376 adet FP32 CUDA çekirdeği, 2688 adet FP64 CUDA çekirdeği yer alıyor. 1370MHz taban hız 1455MHz seviyesine hız aşırtılabiliyor. Böylece FP32 işlem performansı 15 TFLOPS seviyesine çıkıyor.

Yapay zekaya önem veren Nvidia, GV100 grafik birimini bu amaçla tasarlamış. Her SM biriminde 8 adet de Tensor makine öğrenme dili çekirdeği yer alıyor. Toplamda 672 Tensor çekirdeği ortaya çıkıyor. Grafik biriminin makine öğrenme dili tabanlı matriks aritmetiklerini çok daha akıcı bir şekilde hesaplayabildiği ifade ediliyor. GV100 grafik biriminin makine öğrenme performansına ulaşabilmek için 100 adet standart bilgisayar işlemcisinin bir araya getirilmesi gerektiği belirtiliyor.

 

Bildiklerinizi unutun, Nvidia Volta gümbür gümbür geliyor Tam Boyutta Gör

SM biriminde de verimlilk odaklı optimizasyonlar yapılmış. Bir SM birimi artık 4 bloğa ayrılıyor. Her blokta 16 FP32 çekirdeği, 8FP64 çekirdeği, 16 INT32 çekirdeği, iki Tensor çekirdeği, yeni bir Seviye 0 komut önbelleği ve 64KB kayıt dosyası yer alıyor. Seviye 1 önbelleği ise daha yüksek performans ve düşük gecikme için genişletilmiş. Her SM için ise 96KB’a kadar paylaşılan bellek kullanılıyor.

Bellek

Bellek tarafında geçen yıl olduğu gibi HBM2 bellek kullanılıyor. 16GB’a kadar HBM2 bellek ile 900GB/s bant genişliğine ulaşılıyor. Grafik birimi yine ilk olarak Tesla V100 adındaki yeni süper bilgisayar hızlandırıcısında kullanılacak. Tesla P100 hızlandırıcısında ise 720GB/s bant genişliği bulunuyordu. Erişilen hızlar gerçekten inanılmaz.

8 adet 512-bit bellek kontrolcüsü ile toplamda 4096-bit bellek veri yoluna ulaşılıyor. Her kontrolcüde 768KB Seviye 2 önbellek olmak üzere toplamda 6MB bellek yer alıyor. Toplamda grafik birimi 300W ısıl tasarım gücüne sahip.

Son kullanıcı bekleyecek

Volta mimarisinin sonbahar aylarında Tesla V100 başta olmak üzere süper bilgisayar, sunucu sistemleri ve sürücüsü araç bilgisayarları için piyasada olması bekleniyor. GV102, GV104, GV106 gibi son kullanıcıya yönelik grafik birimleri ise en iyi ihtimalle gelecek yılın ilk çeyreğinde ve GDDR6 bellekler ile piyasaya sürülecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11724 kez okundu.
32 kişi, toplam 35 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia vota ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim