Anlık Bildirim

GDDR5X hacimli üretime başlıyor

İlk kez Nvidia GeForce GTX 1080 ekran kartı ile teknoloji dünyasına merhaba diyen GDDR5X bellekler, bundan sonra pazarı domine etmeye hazırlanıyor. Micron, hacimli üretime başladı.

Bu yılın başlarında en çok merak edilen konu, GDDR5X belleklerin ne zaman hacimli üretime geçeceği ve yeni nesil ekran kartlarına yetişip yetişmeyeceği idi. Micron, ilk duyurusunda yaz ayları sonlarında hacimli üretime başlayacağını bildirmişti ancak Nvidia GeForce GTX 1080 lansmanında, sürpriz gelişmeler yaşandı.

GeForce GTX 1080 ekran kartı, GDDR5X bellek teknolojisini ilk kullanan model ünvanını aldı. Ayrıca Micron, yaptığı duyuruda GDDR5X belleklerin hacimli üretime başladığını bildirdi. Böylece GDDR5 ve HBM teknolojilerinden sonra, son kullanıcı tarafındaki üçüncü önemli teknoloji GDDR5X de hayata geçmiş oldu. Kısa süre içerisinde GDDR5X bellekli pek çok farklı markanın GTX 1080 ekran kartını piyasada görebileceğiz.

GDDR5X

GDDR5X, mevcut GDDR5 mimarisi üzerine şekilleniyor. Hali hazırda GDDR5 bellekte hücrelere 32 bit olarak erişilirken, GDDR5X belleklerde 64 bit erişim mümkün olacak. Böylece pin başına veri transferinde önce 10-12Gbps ardından da 16Gpbs hızlarına ulaşılabilecek. Micron, ilk bileşenlerin 13Gbps sınırına ulaştığını belirtiyor ve memnun edici bir sürpriz olarak görüyor. Önümüzdeki yıllarda da, 14Gbps ve ilerisine geçilecek. Ayrıca enerji tüketimi GDDR5’in yüzde 70’i kadar olacak.

GDDR5 bellekler bant genişliği anlamında 400GB/s seviyelerinde gezinirken, GDDR5X bu rakamı ikiye katlıyor ve 800GBps-1000GBps sınırlarına çıkıyor. HBM bellek teknolojisi de tek katmanda 128GBps bant genişliğine erişebiliyor ve 4 katmanlı mevcut HBM belleklerde 512GBps imkanı sunuluyor. Katmanlar arttıkça bant genişliği de 1TBps seviyelerine kadar yükseliyor. Böylece uzun bir süre HBM teknolojisi ile GDDR5X teknolojisinin sıkı bir rekabet içerisinde olduğunu göreceğiz.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim