Anlık Bildirim

GDDR6 teknolojisi gelecek yıla hazırlanıyor

Ekran kartlarının en yaygın kullanılan bellek teknolojisi GDDR, gelecek yıl itibariyle büyük bir değişim geçirmeye hazırlanıyor. Teknoloji bu değişim ile HBM belleklerin karşısına çıkacak.

Gelecek yıl grafik kartı alanında çok büyük bir rekabet izliyor olacağız. AMD ve Nvidia'nın yeni nesil mimarilerle donattıkları ekran kartları dişe diş bir mücadeleye girerken, SK Hynix ve Micron da video belleği tarafında sıkı bir rekabete tutuşacak. Her iki rekabet de tüketiciye avantaj olarak yansıyacak. 

AMD ve SK Hynix ortaklığı, yılın başlarında daha yüksek bant genişliği sunan HBM bellek teknolojisini duyurmuştu. Daha sonra bu teknolojinin Fiji tabanlı AMD Radeon ekran kartlarında kullanıldığını gördük. Gelecek yıl için HBM 2 bellek teknolojisi yolda ve hem AMD hem de Nvidia, yeni nesil ekran kartlarında bu teknolojiye yer verecek. 

Micron ise yeni bir GDDR teknolojisi üzerinde çalışıyor. İlk etapta GDDR5X olarak adlandırılan bu teknoloji, GDDR5 üzerine yapılan bir takım geliştirmeler ile elde ediliyordu. Bununla birlikte getirdiği yenilikler sebebiyle teknolojinin GDDR6 olarak yoluna devam etmesi kararlaştırıldı. Micron, GDDR6 teknolojisini HBM teknolojisine verilmiş cevap olarak görüyor ve oldukça da güveniyor. 

Elde edilen bilgilere göre GDDR6 bellek teknolojisi mevcut bant genişliğini iki katına çıkararak HBM teknolojisine bu alanda rakipsiz olmadığı mesajını gönderecek. Hali hazırda GDDR5 bellekte hücrelere 32 bit olarak erişilirken, GDDR6 belleklerde 64 bit erişim mümkün olacak. Böylece pin başına veri transferinde önce 10-12Gbps, ardından da 16Gpbs hızlarına ulaşılabilecek. 

GDDR5 bellekler bant genişliği anlamında 400GB/s seviyelerinde gezinirken, GDDR6 bu rakamı ikiye katlayacak ve 800GBps-1000GBps sınırlarına çıkacak. HBM bellek teknolojisi de tek katmanda 128GBps bant genişliğine erişebiliyor ve 4 katmanlı mevcut HBM belleklerde 512GBps imkanı sunuluyor. Katmanlar arttıkça bant genişliği de 1TBps seviyelerine kadar yükseliyor. 

GDDR6 teknolojisinin en önemli avantajı mevcut GDDR5 tasarımı üzerinde büyük değişiklikler gerektirmiyor olması. Bu bakımdan sadece bellek kontrolcülerinin uyum sağlaması gerekecek. Bu da maliyet ve zaman anlamında GDDR6 teknolojisini bir adım öne çıkarıyor. 

Her iki teknoloji de gelecek yıl piyasaya çıkacağı için, daha çok sunulan yenilikler ve avantajlar anlamında sıkı bir rekabet yaşanacak. Bu noktada tek bir teknolojinin hakimiyet kuracağını söylemek pek mümkün değil zira üreticiler her iki teknolojiden de sonuna kadar faydalanmayı tercih edecektir.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim