Anlık Bildirim

GeForce GTX 1060 hakkında yeni bilgiler ve analiz

Nvidia'nın orta segment için geliştirdiği yeni modeli GeForce GTX 1060 kısa süre içerisinde lanse edilecek. Peki kart hangi özelliklere sahip olacak, detaylar ve analizimiz bu makalede.
AMD'nin Radeon RX 480 modeline karşılık Nvidia'nın piyasaya sürmeye hazırlandığı GeForce GTX 1060 için ilk bilgileri daha önce sizlerle paylaşmıştık. Şimdiyse yeni bilgiler ve detaylar söz konusu dolayısıyla biz de bu haberimizde GTX 1060 için merak edilen diğer detaylara daha geniş bir perspektiften göz atacağız.
Pascal mimarisini kullanan ve 16nm üretim geometrisiyle geliştirilen GP106 grafik işlem birinin güç verdiği ekran kartı, 192-Bit bellek veri yolu ve 6GB GDDR5 bellekle gelecek. Hatta yeni ekran kartının 3GB bellekli versiyonu da olacak. GPU hıız 1.7GHz, bellek frekansı ise 8GHz olan ekran kartının TDP değeri ise 120 Watt. Yüksek verimlililk beklediğimiz kart, tek bir 6pin güç konnektörüyle çalışıyor.
Buraya kadar bildiğimiz detaylardı, ancak ortaya çıkan yeni bilgiler bazı diğer detaylara da ışık tutuyor. Polonyalı PurePC sitesinin sızdırdığı detaylara göre, GeForce GTX 1060'nın soğutucusunun üst kısmında plastik kullanılıyor. Genel görünümü itibariyle GeForce GTX 1070 ve GTX 1080'e benzeyen ekran kartında, maliyetlerş düşük tutabilmek için bu yönde bir karar alınmış diyebilirim.
İlginç olan bir detay ise, oldukça kısa baskılı devre kartı ile dikkat çeken ekran kartında, 6pin PCIe güç konnektörünün PCB yerine soğutucuya entegre edilmiş olması. Görsellere dikkatli bakarsanız, konnektörün uç bölümde olduğunu görebilirsiniz. Tabi söz konusu kart, Founders Edition modeli yani Nvidia'nın referans modeli, özel tasarımlarda konnektörü PCB üzerinde de görebiliriz.
Çok önemsediğim bir başka ilginç detay ise SLI yani çoklu GPU desteği. Ortaya çıkan yani çeşitli kaynaklarca sızdırılan bilgilere göre, GeForce GTX 1060'da SLI desteği büyük bir soru işareti. 3GB ve 6GB bellekli iki versiyonundan en azından biri muhtemelen SLI desteğine sahip olmayacak. Yani görünen o ki GTX 1060 iddia edildiği gibi GTX 980 civarı performansı sağlayacak gibi. Peki ama bu tam olarak ne anlama geliyor ve neden SLI teknolojisinin önünü kesiyor ?
İşin aslı şu dostlar;  AMD'nin Radeon RX 480 hamlesi oldukça güçlü bir etki yarattı. Bunun önünü kesmek isteyen Nvidia, sadece performans değil aynı zamanda fiyatla da rakibini vurmak istiyor fakat bunu yaparken, GTX 1070 ve GTX 1080'nin önünü de kesmemeli çünkü onlar yüksek kar marjına sahip olan modeller. Düşünsenize GTX 980 ayarında ve 250 dolar fiyatlı bir kartın iki tanesi ciddi etki yaratır ve lineer artış olmasa bile 2x 1060'nın %80'ini bile üst modeller için ciddi tehdit olur. Yani anlayacağınız eğer SLI olmazsa, temel gerekçesi bu olacak gibi.
Standart GPU hızı 1.7GHz olan ekran kartı öyle görünüyor ki gelişmiş hız aşırtma kabiliyeti ile 2GHz sınırını zorlayabilir. Hatta özel tasarım modeller ile bu gelişim daha da kolay erişilebilir düzeye çekilebilir. Bunun dışında en azından Founders Edition için görüntü bağlantıları ise benzer. Bir adet DVI yalnız bu analog sinyal taşımıyor, ayrıca HDMI 2.0 ve DisplayPort 1.2/1.3 konnektörleri olacak.
Nvidia'nın iddiasına göre GTX 1060, AMD Radeon RX 480'den %15 civarı daha hızlı olacak. Tabi bu performansı yorumlarken, iki ekran kartı arasında ciddi bir frekans farkı olduğunu da unutmamak gerekiyor zira GTX 1060'nın 1.7GHz olarak telaffuz edilen Boost frekansı, Radeon RX 480'nin Boost hızı olan 1266MHz'in %34 üzerinde. Yani aynı saat hızında performans tablosu farklı bir hal alabilir. Ancak diğer taraftan Nvidia'nın %34 daha yüksek frekansı, %25 daha düşük TDP ile sunuyor olması da işin bir diğer boyutu. Yalnız unutmayın dostlar, özellikler verimlilik noktasında yapılacak bir performans/watt değerlendirmesinde RX 480'nin daha fazla VRAM kapasitesi göz ardı edilmemeli.
Hem AMD'nin hem de Nvidia'nın ekran kartları ağırlıklı olarak 1440p çözünürlük için dizayn edildiğinden, günün sonunda Nvidia'nın bellek merkezli büyük bir handikap yaşaması pek muhtemel görünmüyor kaldı ki Pascal mimarisi bir önceki nesle göre yeni Delta sıkıştırma modları ile tek bir karede daha fazla renk bilgisi taşıyabiliyor dolayısıyla GTX 900 serisine göre bellek kullanım verimliliği daha yüksek. Merak ettiğimiz tek cevap ise fiyat üzerine. Eğer iddia edildiği gibi 6GB bellekli GTX 1060 Founders Edition'ın fiyatı 300 dolarları görürse ki bu bilgi şu an dedikodu sadece, özel tasarımlı modeller muhtemelen 250-260 dolar seviyesinden başlayabilir.
Yukarıda saydığım tablo çerçevesinde, GTX 1060'ın Shadow Play gibi özellikler ve hız aşırtma kabiliyeti, AMD Radeon RX 480'nin ise ikinci ekran kartı ile daha esnek performans ölçeklendirmesine olanak tanıması gibi özellikleri ön plana çıkabilir. Kısaca özetlemem gerekirse son derece sıcak geçen yaz günleri, ekran kartı arenasında artan rekabete bağlı olarak daha da sıcak geçecek gibi görünüyor. Gelişmeler oldukça detaylı yorumlar eşliğinde paylaşmaya devam edeceğiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16326 kez okundu.
24 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
teknik özellik, analiz ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim