Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Gigabyte GTX1060 Extreme Gaming incelemesi "Üstün Hızaşırtma üstün soğutmayla buluştu"

Bu videoda Gigabyte'ın üst segment Extreme Gaming serisi GTX1060 ekran kartının tasarımına göz atıyor, soğutucusunu değerlendiriyor ve ardındaki donanımları hızaşırtmayla sınıyoruz.
Extreme Gaming serisi, GPU Gauntlet yani aynı yonganın sadece en yüksek hızaşırtma potansiyeline sahip olanlarının kullanıldığı bir sürecin ürünü olmakla beraber koruma, soğutma, görünüm ve giriş çıkışlarıyla da özel olmayı başaran bir seri.
Kutusu da o özel hissi veriyor açıkçası. Albenisi yüksek, detaylı kutunun içerisinde Extreme Gaming logolu bir kutu daha var, kaliteli bir dosya içinde alışalageldik dökümantasyonlar, Extreme Gaming logolu gayet hoş bir bileklik ve metal malzemeden logonun kendisi çıkıyor, maliyetleri ufak ama gönül çalmayı başaran ekstralar bunlar bence. Bunların altında da ekran kartının kendisi var. Kart Extreme Care adı altında tam 4 yıl garantili, daha kutusundan çıkmadan önemli bir tercih faktörüne sahip, sitesinden ürünü kaydetmekte fayda var.

Gigabyte GTX1060 Extreme Gaming adının hakkını verir bir görünüme ve boyutlara sahip. Keskin çizgiler ve robotik bir tasarımın benimsendiği kartın üzerinde agresif gri metal parçalara ve Extreme Gaming serisinin tematik turuncu renklerine yer verilmiş, ortasındaki logo gayet hoş görünüyor.

28.1cm uzunluğunda, 13.7cm eninde ve 5.9cm kalınlığınlığında bir kart, aslında uzunluk ve en olarak benzerlerinden çok farklı değil ama kalınlık anlamında GTX1060’lar arasında en kalın kartlardan biri hem de açık ara, haliyle 3 slot yer kaplıyor. Kartın arkasında yine Extreme Gaming logolu bir arka kaplama var, turuncu şeritlerle süslenmiş, pencereli kasalarda hoş bir görünüm sağlıyor.

İki 10cm özel tasarım Blade fan birbirinin tersi yönünde dönüyor, GPU ve VRAM’lerle direkt temastaki bakır bloğu soğutuyor, ısı iletimi için ise kompozit borular kullanılmış. Bloklardaki kanatlar ise açılı ve boyları birbirlerinden farklı, bir uzun bir kısa. Bu sayede hava yönlendirme kabiliyetini arttırılacak şekilde biçimlendirilen fanlardan gelen havayı daha kolay bir şekilde temas yüzeyine aktarabiliyor, bu özelleştirmelerin kağıt üstünde de, gözlemlediğim kadarıyla pratikte de getirileri azımsanmayacak düzeyde.

Kartın kasadan dışarı bakan yüzünde RGB aydınlatmalı Extreme Gaming ve Fan Stop logoları var, ekran kartı boştayken fanlar çalışmıyor, bu logodan durumlarını takip edebiliyorsunuz. Kaslı çizgileriyle aydınlatma gayet hoş görünüyor, arayüzü üzerinden çeşitli efektler atayabiliyorsunuz. Asıl etkileyici aydınlatma logo etrafında, kısa şeritler halindeki aydınlatmalar gayet parlaklar ama tabii normal bir kasada aşağıdan bakmadığınız sürece çok belli olmuyorlar.

GTX1060 Extreme Gaming, referans tasarım diyebileceğimiz Founders Edition’un aksine 6 değil 8 pinli bir güç girişine sahip, düz mantıkla Gigabyte’ın Titan X olarak adlandırdığı 6+1 kurulumundaki fazlarıyla daha fazla güç daha fazla hızaşırtma diyebiliriz. GTX1060 kartların doğası gereği SLI desteğine sahip değil.
Kartın üzerinde bir DVI, 3 Display Port 1.4 ve bir tane de HDMI 2.0b portu var. HDR çıkış alabiliyorsunuz ancak kartı özel yapan başka bir şey var, o da VR’a özel HDMI çıkışları. Kartın önündeki bu 2 HDMI çıkışıyla uyumlu kasalarda HDMI çıkışlarını kasanın üzerindeki portlara yönlendirebiliyorsunuz, VR odaklı bir kurulum için pratik bir çözüm. Ek olarak, bu portlardan bağlantı yapınca bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekiyor, VR moduna geçince de DVI portu devreden çıkıyor.

Şimdi kartın detaylarına inelim, GTX1060 Extreme Edition’ın kalbinde Pascal mimarili 16nm GP106 yongası bulunuyor. 48 ROP ve 80 doku kaplama ünitesiyle gelen kart 1280 CUDA çekirdeğine sahip, Samsung üretimi 6GB GDDR5 bellekler efektif olarak 8164MHz’de çalışıyorlar. 192-bit veriyolunda 195.8GB/s bant genişliğine sahip ekran kartının GPU’su hızaşırtılmış olarak baz 1620, boost ile 1847, GPU Boost 3.0 ile de 1987MHz’e kadar çıkabiliyor, 2GHz’in kapısına dayanıyor, Founders Edition yani referans tasarım ise 1848MHz’de kalıyor. Vulkan API, 1. seviye DirectX12 desteğinin yanısıra donanımsal HEVC/h.265 10/12-bit çözücü ve HDR destekli olduğunu da ekleyelim.

Z170 yongasetli anakart üzerinde 4.2GHz’de çalışan i7 6700K, 8GB DDR4 RAM ve SSD’den oluşan test sisteminde çeşitli oyun testleri yaptık.

Rise of the Tomb Raider testlerinde Very High ayarda DX11 ve Full HD çözünürlükte yaptığım testlerde 79 kare/saniye, yine Full HD ama DX12’ye geçtiğimde ise 87 kare/saniyelik bir değer aldım. DX12 ve 2K çözünürlükte 52, 4K’da ise 27 kare/saniye elde ettim. DX12 ve Full HD çözünürlükte referans tasarıma 9 kare/saniye, yani %11’lik bir fark atmış oldu.
Assassins Creed Syndicate’de Full HD çözünürlük ve Ultra ayarlarda 37, High ayarlara çektiğimde ise 62 kare/saniye elde ettim. 2K çözünürlük ve High ayarlarda ise 43 kare/saniye şeklinde. Full HD çözünürlük ve High ayarda referans tasarıma 4 kare/saniye, yani %6.6’lık bir fark atmış oldu.

Witcher 3’te Hairworks ayarları kapalı halde Full HD çözünürlük ve High ayarlarda 88, 2K çözünürlük ve High ayarlarda 60 kare/saniye aldım. Full HD ve Ultra detay ayarında ise 62 kare/saniyelik, ideal bir değer aldım. Full HD ve Ultra detay ayarında referans tasarıma %12 fark atmış oldu.

GTA 5 performansı en merak edilenlerdendir herhalde, Full HD çözünürlük ve gördüğünüz detay ayarlarında 84, 2K’da ise 56 kare/saniye ile gayet iyi bir performans sunuyor açıkçası. Full HD ve aynı detay ayarlarında referans tasarımla arasındaki fark %3.6 ile sınırlı kaldı.

Project Cars’ta da aradaki fark pek hissedilir değil, Full HD ve gördüğünüz detay ayarlarında 127, 2K’da ise 105 kare/saniye aldım. Full HD’de referans tasarımla arasındaki fark %5.6.

3D Mark Time Spy testinde Gigabyte GTX1060 Extreme Gaming 4271 puan aldı, bu da referans tasarıma kıyasla %4.8 daha yüksek bir skor, oyunlarda bu farkın pratikteki meyvelerini çok daha etkili bir şekilde gördük aslında.
Unigine Heaven testinde ise uçuk bir fark yok, 2235 puanlık skorla referans tasarıma %4.3 fark atmış.

Özel tasarım bir kartın, Extreme Gaming serisi bir kartın hızaşırtma performansı da özel oluyor tabii, kart zaten referans tasarımdan GPU tarafında 114MHz hızaşırtılmış olarak geliyor, bir de biz GPU voltajı ayarı, güç limiti ve sıcaklık limitini fulleyip üstüne 117MHz ekledik, toplamda 231MHz hızaşırtılmış oldu, baz hız 1.73GHz’e çıktı. Efektif bellek hızını da 8164MHz’den 9382MHz’e çıkardım.
Bu hızaşırtma sonucunda 3D Mark skorunu %7.4 artışla 4602’ye taşıdık, oyunlardaki pratik getirisi ise Rise of the Tomb Raider’da %11.8 şeklinde oldu, DX12 ve Full HD çözünürlükte skoru 87’den 98 kare/saniyeye taşıdık, gayet iyi. Founders Edition yani referans tasarım da sadece GPU hızaşırtmayla GTA 5 testinde 83.5 kare/saniye alırken Gigabyte GTX1060 Extreme Gaming’de bellek hızaşırtmayla beraber 87.4 kare/saniye alabildim. Oyunlarda GPU frekansı 2.12-2.1GHz civarına sabitleniyor, bunu da ekleyelim.

Gigabyte GTX1060 Extreme Gaming ekran kartının referans tasarımla ayrıştığı en önemli konu ulaştığı maksimum sıcaklık konusu. Referans tasarım maksimum 77 dereceye ulaşırken, Gigabyte’ın fanından, soğutma bloğuna, ısı iletim borularından blok yapraklarına kadar özelleştirdiği soğutucuyla kart maksimum 59 dereceye ulaşıyor, bir ekran kartı için Extreme, yani uçuk bir değer, özellikle de performans segmenti düşünüldüğünde, hızaşırtma yapınca da 61 derecede sabitleniyor. Aynı yongaya sahip en yakın rakibi Asus GTX1060 Strix’den 3-4 derece daha serin ama %38 daha kalın bir kart, her şeyin bir bedeli var.

Kartı bu ısıda tutarken fanlar 1200 devirde çalışıyor, maksimum hızın %47’si bu, ekstra bir ses oluşmuyor, %55’ten sonra ses üretiyor, gerçi elle ayarlamadığım sürece %47’nin üzerine de çıkmadı, hızaşırtma yapmama rağmen hem de. Fan sesi yok belki ama elimize ulaşan test ürününde ince de olsa Coil Whine yani bobin sesi var, kasamın dışına çıkmayacak cinsten zayıf bir ses gerçi ve her kartta olacak diye bir durum yok, olur da denk gelirse eğer servis bu konuda çözüm odaklı davranıyor.
Gigabyte GTX1060 Extreme Gaming kutusundan kendisine, fanlarından soğutmasına, soğutucu blok yapraklarına, 6+1 kurulumundaki fazlarına kadar özelleştirilmiş bir ürün. Kaslı ve büyük bir kart, albenisini arttıran tasarımı aydınlatmayla beraber daha da ileri taşınmış. Pascal mimarisi itibarıyla hızaşırtma performansı yüksek, referans tasarıma kıyasla hızaşırtmayla beraber 3D Mark skorunda %12.2 daha başarılı, 16 derece daha serin ve daha sessiz, oyununa ve ayarına göre 5-10 kare/saniye daha başarılı sonuç veriyor.
Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla da 1500-1550 lira civarında bir fiyat etiketine sahip, kendi içerisindeki rakibi GTX1060 Windforce’dan 200 lira civarı daha pahalı ancak rakibi Asus GTX1060’dan bir tık daha ucuz, MSI ile eş fiyattalar diyebilirim. Kartın kalıbı sizin için bir sorun teşkil etmiyorsa eğer özellikle soğutmada liderliğe oynayan, sonrasında hızaşırtma performansıyla ilklere giren Gigabyte GTX1060 Extreme Gaming görünümüyle de mutlaka göz önünde bulundurulması gereken, özel bir ekran kartı diye düşünüyorum.

Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim