Anlık Bildirim

Harici grafik kartı segmenti yükselişte

As oyuncuların yaptıkları yenilikler ve oyuncu donanımları pazarında yaşanan yükseliş, harici ekran kartı segmentini de olumlu etkiliyor. Geçen yıla göre artış büyük oldu.

Geçen yıl hem AMD hem de Nvidia tarafında en yeni grafik mimarilerinin tanıtıldığını ve sonrasında kıyasıya bir mücadelenin başladığına şahit olduk. Yaşanan mücadele grafik pazarına da olumlu olarak yansıdı.

Pazarda yükseliş var

Geçen yılın son çeyreği itibariyle yapılan analizlere göre harici grafik kartı pazarında yıllık yüzde 21.2 civarında bir artış yaşandı. Çeyrek bazda ise yüzde 5.6 civarında artış görüldü. Bilgisayar pazarında yaşanan daralmaya rağmen harici grafik kartı segmentinin yükseliş göstermesi ümit verici görülüyor. Özellikle oyuncu bilgisayarı segmentinin yükselişi grafik pazarına da olumlu yansıyor.

Geçen yıl en büyük atılımı AMD yaptı. Yüzde 21 olan pazar payını yüzde 29’a çıkardı. Nvidia da yüzde 79 olan payında yüzde 70.5’e geriledi. Aslında gelir olarak GTX 1000 serisi firmaya çok iyi katkı yaptı ancak satış sayısı bakımından AMD’nin gerisinde kaldı.

Aslında yükseliş olarak görülse de satışların tarihsel açıdan düşük bir seviyede olduğu belirtiliyor. Örneğin 1999 yılında 114 milyon adet harici grafik kartı satılmış. 2016 yılında ise toplam 44-45 milyon civarında satış yapıldığı ifade ediliyor.

Bu yıl da büyük bir mücadeleye şahit olacağız. Nvidia tarafında GTX 1080 Ti, GTX 1080, 1070, 1060, 1050 Ti gibi ekran kartlarının satışı devam ediyor. AMD ise Radeon RX 400 serisinin yanında elden geçirilmiş Radeon RX 500 serisini satmaya başlayacak. Ayrıca Radeon RX Vega üst seviye ekran kartlarını da piyasada göreceğiz. Bu bakımdan harici grafik kartı pazarının bu yılda yükseleceğini söyleyebiliriz.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6063 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, nvidia ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim