Anlık Bildirim

Mobil Pascal GPU’ları detaylanıyor

Henüz masaüstündeki sıkı rekabet, mobil tarafta başlamadı ancak AMD’den fiyat-performansa oynayan mobil kartlar, Nvidia’dan ise hem fiyat-performans hem de güce oynayan mobil kartlar göreceğiz.

Henüz Nvidia’nın mobil tarafa herhangi bir Pascal hamlesi yaptığına şahit olmadık ancak şimdiden bazı üreticiler, kaslı dizüstü sistemlerine GTX 1070 ve GTX 1080 ekran kartlarını entegre etmeye başladı. Bununla birlikte Ağustos ayından sonra, Nvidia elindeki kartlarını açabilir.

Hali hazırda güçlü ve yüksek enerji tüketen Pascal ekran kartlarının mobile taşınması maliyetleri de arttıracaktır. Bu bakımdan, ilk dizüstü örneklerinin uçuk kaçık fiyat seviyelerinden piyasada olması kaçınılmaz olacak. Ağustos ayından sonra ise, mobile göre optimize edilmiş Pascal ekran kartlarını göreceğiz.

Gelen bilgilere göre, GTX 1000 serisinin mobil versiyonlarında bazı önemli kısıntılar olacak. Bunun en dikkat çekici olanını ise GTX 1080 ekran kartında göreceğiz. Zira GDDR5X bellek teknolojisinin bant genişliği, henüz dizüstü sistemlerine bir gömlek büyük geliyor. Bu bakımdan, mobil GTX 1080 ekran kartında 8GB GDDR5 bellek yer alacak.

2560 CUDA çekirdeği ve 256-bit bellek veri yolunun korunduğu ekran kartının ısıl tasarım gücü, 180 Watt seviyesinden 125 Watt seviyesine çekiliyor. Elbette, bu seviyenin korunabilmesi adına kartın saat frekanslarında kesintiler göreceğiz. Bunun ne kadar olduğu ise şimdilik bilinmiyor.

GTX 1070 ekran kartı da benzer bir kesintiye gidiyor. Zaten 8GB GDDR5 bellek barındıran ekran kartının ısıl tasarım gücü, 150 Watt seviyesinden 85 Watt seviyesine çekiliyor. Frekans değerleri de buna göre optimize ediliyor. GTX 1060 ekran kartında ise 1.5GHz seviyesinden 1.4GHz seviyesine iniyor. TDP değeri hakkında ise bir bilgi yok. Bunun haricinde, GP 107 grafik birimini temel alacak GTX 1050 Ti şeklinde bir ekran kartı daha bekleniyor.

Elbette AMD de mobil tarafta oldukça hareketli. Henüz masaüstündeki sıkı rekabet, mobil tarafta başlamadı ancak aynı şekilde AMD’den fiyat-performansa oynayan mobil kartlar, Nvidia’dan ise hem fiyat-performans hem de güce oynayan mobil kartlar göreceğiz. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim