Anlık Bildirim

Nvidia Turing mimarisi duyuruldu

Merakla beklenen Nvidia Turing resmen tanıtıldı. Üstelik ilk kez GDDR6 bellek kullanarak. Quadro RTX serisine hayat veren yeni mimarinin detayları haberimizde.

Henüz geçen yıl sonlarında yeni mimarisi Volta’yı duyuran Nvidia, ilginç bir strateji uygulayarak ikinci bir mimari daha tanıttı. Nvidia Turing ilk kez Quadro hızlandırıcıların içerisinde yer alacak.

Nvidia Turing neler sunuyor?

Nvidia Volta mimarisi önemli performans artışı ile gelmiş ancak sadece sunuculara, yapay zeka sistemlere ve süper bilgisayarlara yönelik olarak kalmıştı. Yeni tanıtılan mimaride ise önemli değişiklikler yaparak Turing adıyla pazarlayacak.

Turing mimarisinin aslında Volta mimarisinden elde edildiği ifade ediliyor. Volta mimarisinde CUDA çekirdeklerinin yanında ilk kez Tensor adında yapay zeka çekirdekleri görmüştük. Turing ise her ikisinin yanına bu kez RT çekirdekleri ekliyor.

Ray Tracing veya Nvidia tarafındaki adıyla RTX teknolojisi, oyunlarda ışık hüzmelerinin gerçeğe en yakın şekilde yansıtılmasını ve böylece çok gerçekçi atmosferler elde edilmesini sağlıyor. Nvidia Turing hem bu teknolojiyi destekleyen hem de özel çekirdek barındıran ilk mimari oldu.

 

Nvidia Turing mimarisi duyuruldu

Diğer taraftan yeni Quadro ekran kartlarında ilk kez GDDR6 bellek teknolojisinin de kullanıldığını görüyoruz. Samsung üretimi GDR6 bellekler 672GB/s bant genişliğine kadar çıkabiliyor. Turing mimarisinin Pascal mimarisine göre yukarıdaki unsurlar dahil edilince 5-6 kat daha iyi performans sunduğu ifade ediliyor.

Son olarak hızlandırıcıların Virtuallink teknolojisini tercih edildiği görülüyor. USB Tip-C üzerinden bağlanan Virtuallink teknolojisi sanal gerçeklik kaskları için tek bir kabloyu yeterli hale getiriyor. Enerji ve görüntü bir kablo üzerinden aktarılıyor. Yine bu alanda da Quadro RTX serisi ilk oldu.

Quadro RTX 8000 özellikleri

Yeni Quadro hızlandırıcılara bakacak olursak Quadro RTX 8000 amiral gemisi niteliğinde. 4608 CUDA çekirdeği barındıran hızlandırıcıda 576 Tensor çekirdeği yer alıyor. 48GB GDDR6 bellek en yüksek kapasite olarak da dikkat çekiyor. Performans ise 16 TFLOPS seviyesinde.

Quadro RTX 6000 hızlandırıcısı da aynı değerlere sahip. Sadece 24GB GDDR6 bellek ile farklılaşıyor. Quadro RTX 5000 ise 3072 CUDA çekirdeği, 384 Tensor çekirdeği ve 16GB GDDR6 bellek barındırıyor.

 

Nvidia Turing mimarisi duyuruldu Tam Boyutta Gör

Sonbaharda piyasaya çıkacak olan hızlandırıcıların detaylı teknik bilgileri mevcut değil. Ne var ki artık oyuncu tarafında bizi neyin beklediğini görmüş olduk. GTX 2000 serisi Turing mimarisini temel alacak. RTX çekirdeği barındıran ekran kartları RTX 2000 olarak, barındırmayanlar ise GTX 2000 olarak isimlendirilecek.

Elbette bu noktada Tensor çekirdeklerinin akibeti belli değil. Oyuncu tarafında Turing sadece CUDA ve RTX çekirdekleri ile gelebilir. Tabii bu durumda Ampere isimlendirmesini görür müyüz bilemiyoruz.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim