Anlık Bildirim

Nvidia Volta mimarisinde GDDR5X ihtimali

Sektörden gelen bilgilere göre Volta tabanlı ilk oyuncu ekran kartlarında GDDR5X bellek görmemiz şaşırtıcı olmayacak. Normalde GDDR6 bellek teknolojisinin yer alacağı ifade edilmişti.

Nvidia’nın 12nm üretim sürecinde geliştirdiği ve geçtiğimiz aylarda tanıtımını yaptığı yeni Volta mimarisi gelecek yılın ilk aylarında tüketici tarafındaki ekran kartlarını görücüye çıkaracak. Herkes yeni mimari ile GDDR6 bellek teknolojisini beklerken Nvidia sürpriz yapabilir.

İşler karışık

Sektörden gelen bilgilere göre Volta tabanlı ilk oyuncu ekran kartlarında GDDR5X bellek görmemiz şaşırtıcı olmayacak. Normalde ilk oyuncu ekran kartlarında GDDR6 bellek teknolojisinin yer alacağı ifade edilmişti.

SK Hynix, GDDR6 belleklerin ilk ürünlerini sergilemiş ve gelecek yıl itibariyle hacimli üretime başlayacağını açıklamıştı. Pin başına 16Gbps veri oranı sunan GDDR6 bellekler hali hazırda 768GB/s bant genişliğine çıkabiliyor. Nvidia Volta mimarisi için üretildiği dile getirilen GDDR6 bellekler bununla birlikte daha sonraki üst seviye ekran kartlarını bekliyor gibi.

GDDR5X bellekler bu yıl sınırlı üretim kapasitesine sahip olduğu için fazla kullanım alanı bulamadı. Sadece GTX 1080 ve üzerindeki ekran kartlarında bu teknolojiyi görebildik. Haliyle alt seviye kullanıcılar teknolojiyi tecrübe edemedi. Gelecek yıl ise üretim verimliliği olması gereken seviyeye çıkacak. Ayrıca daha gelişmiş versiyonlarda pin başına 16Gbps veri oranı elde ediliyor yani ilk versiyonlardan yüzde 50-60 fazla. Bu oran, GDDR6 belleklerin ilk versiyonlarıyla da hemen hemen aynı seviyede. Bu bakımdan GDDR5X bellekleri daha yaygın bir şekilde kullanmanın önünde hiç bir engel yok.

Tahminen GTX 2000 ismini alacak yeni seride bu kez daha fazla ekran kartında GDDR5X bellek görmek şaşırtıcı olmayacaktır. GTX 2080, 2070 hatta 2060 ekran kartında bile GDDR5X görebiliriz. Alt seviye 2050 veya 2050 Ti gibi kartlar ise GDDR5 bellekler ile gelecektir.

Nvidia, GV100 tabanlı Tesla V100 hızlandırıcı kartında HBM2 belleğe yer vermişti ancak bunun dışında bir kullanım alanı göremeyeceğiz. GDDR6 ise görünüşe göre GTX 1080 Ti ve sonrası için uygun görülmüş. Diğer kartlar için GDDR5X ve GDDR5 standart olacak. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim