Anlık Bildirim

Nvidia Volta oyunculara sunulmayabilir

Nvidia’nın bu yıl büyük ses getirmesi beklenen yeni Volta mimarisi oyuncuları es geçebilir. Nvidia Ampere adında farklı bir mimari sızıntılarda dikkat çekiyor.

Bu yıl AMD tarafında bir hareketlilik olmayacağı ve yıl sonuna kadar mevcut Vega ekran kartları ile yola devam edileceği açıklanmış durumda. Peki Nvidia tarafında işler nasıl? Oyuncular hayal kırıklığına uğrayabilir.

Nvidia Ampere nedir?

Geçen yıl ekran kartı performansı anlamında dengeleri baştan aşağıya değiştireceği iddia edilen Volta mimarisi tanıtıldığında, oyuncu tarafında da büyük bir heyecan oluşturmuştu. Mevcut Pascal mimarisini yüzde 40-50 oranında geride bırakması beklenen Volta mimarisi muhtemelen kurumsal tarafta kalacak.

Bazı kaynaklar Nvidia’nın GA104 adında yeni bir grafik çekirdeği üzerinde çalıştığını ortaya çıkarmış. Normalde Volta mimarisi GV100 isimlendirmesi ile başladı. Bu bakımdan yeni bir mimari bizi bekliyor gibi. Daha önce Nvidia Ampere adıyla sızdırılan bilgiler bunu doğrular nitelikte.

Nvidia’nın yol haritasında hiç yer almayan bu mimarinin iyileştirilmiş Pascal mimarisi üzerinde şekillendiğine kesin gözüyle bakılıyor. Geçmiş dönemlerde de Nvidia’nın ikinci nesil Pascal ekran kartları piyasaya süreceği gündeme gelmişti.

Bu bakımdan GA104 tabanlı GeForce GTX 2080 ekran kartı ilk tanıtılacak model olabilir. Kaynaklar 12 Nisan itibariyle kartın satışa çıkacağını ifade ediyor. Sonrasında ise GTX 2070 piyasaya çıkacak.

Yıl içerisinde GA106, GA107 ve GA108 grafik birimleri segmentlerine göre ekran kartlarına hayat verecek. Daha üst seviyede ise GA102 grafik birimi üzerinde GTX 2080 Ti piyasaya sürülecek.

Peki Volta mimarisine ne oldu? Aslında AMD’nin bu yıl hareketsiz kalacağı gerçeği Nvidia’yı strateji değişikliğine yöneltmiş olabilir. Tensor yapay zeka çekirdekleri ve HBM 2 belleği ile Nvidia Volta aslında biraz maliyetli bir mimari. Bu bakımdan sunuculara, süper bilgisayarlara veya yapay zeka projeleri geliştiren profesyonellere daha uygun. Oyuncu tarafında yapay zeka çekirdeklerine bir ihtiyaç yok. Hatta maliyetleri de arttırıcı nitelikte. GDDR6 bellek ile bu tarafta yola devam edilebilir.

Kısaca Nvidia Volta mimarisi oyuncu tarafına hiç gelmeyebilir. Veya gelse bile en erken gelecek yıl itibariyle görebileceğiz. Tensor çekirdekleri ve HBM 2 bellek bu kartlarda yer alacak mı bilinmiyor. Yani oyuncular hayal kırıklığına uğrayabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6502 kez okundu.
27 kişi, toplam 27 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia ampere ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim